Stránky

01 septembra 2007

Polievky a paprikáše

Rybie / rybacie polievky a paprikáše.
Od neznaveku, ľudské osídlia boli vedľa vody a kde je voda, tam je aj ryba a preto tých receptov je neúrekom a v každom kúte sveta. Priprávalo sa ju podľa „surovín“, čo boli na dosah ruky. Našu, no nazvime ju Dunajskú rybaciu polievku, každý pozná. Konečne, ak nie, tak recept si najde v Kuchárke od Ľ. Dankovej, avšak sú aj iné recepty a poďme radom.
Bouillabaisse – stredozemný rybací paprikáš. (Špecialita z Marseille.)
Tento recept si vyžaduje morskú rybu, ale zaobídeme sa aj so sladkovodnou, miešanou rybou, ako je sumec, „torpáš“, šťuka, karas... ba kvalitu jedla poznačí aj nejaký ráčik, sladkovodná mušľa (škoľka) a pod. Suroviny: 1 kg. očistenej ryby (miešané druhy), 0.5 kg. paradajok, 0.5 kg cibule, 0.3 kg mrkvy, trochu zelérových listov, trochu petržlenu (koreň) trochu pokrájanej papriky (červenej), 1 strúčok cesnaku, dva orechovce (druh cibule), trochu čierného korenia, štipku kôpra, trochu materinej dúšky, jeden bobkový list, postrúhaná kôra z jedného pomaranču, olej (olivový) voda podľa potreby (asi pol litra) soľ, štipku šafránu, petržľanové lístky pri garnírovaní. ===============================
Pokračovanie nasleduje...