Stránky

11 septembra 2009

Pilaf (pilav) – s citrónom a bylinkami (herbs).

2007_Bozka

 

 

…pripráva B. Kulíková

 

 

 

 

Suroviny:

1 liter (4 šálky) slepačí vývar;

1 lyžica postrúhaná citrónová kôra;

Štipka práškového šafranu (ang. saffron);

400 g. (2 šálky) dlhozrnej ryže;

1 lyžica posekaných sviežích lístkov oregana;

2 lyžice posekanej pažítky (ang. chives);

¼ šálky posekaných petržlenových lístkov;

2 lyžice posekaných lístkov koriandera;

75 g. (pol šálky) ožiarených orieškov „kešjú“, ang. cashew, nem. Caschewnuß, ktoré si posekáme a ešte raz popražíme – popečieme.

Soľ a korenie na ochutenie.

Pracovný postup:clip_image002

Vo väčšej panvici s hrubím dnom zmiešaj si vývar, citrónovú kôru a šafrán a nechaj nech prevrie. Do vriacej tekutiny pridaj ryžu, zníž oheň, prikri a var asi 15 min. alebo tak dlho, kým vývar nie je absorbovaný. Primiešaj zvyšné suroviny, ochuť a prikryté, ešte trochu povar.

Podáva sa s pečenou jahňacinou, kozľacinkou... Ryžu si môžeme dochutiť aj s citrónovou šťavou.

* Nehodí sa na zamrazenie.

* Hodí sa na prihriatie v mikrovlnke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára