19 júla 2009

Prisnil sa mi krásny sen...

blogKulik

  O tom, čo a prečo človek sníva, nebudeme hovoriť. S touto záhadou sa vedci (psychológovia, psychoanalytici...) zaoberali už dávno a zaoberajú sa aj dnes. My sa na sen pozrieme z iného uhla. Toho ľudového, veď človek sa od nepamäti snažil ten svoj sen si aj nejak interpretovať. …………………………………………píše Ján Kulík

Považoval ho za nejaké znamenie, náznak budúcnosti, budúceho osudu a veru sa tu hodne toho nazbieralo. Už v starom Egypte jestvovala aj profesia interprétov sna a vôbec ich nebolo málo a aj slušne si žili. clip_image002Dobre zarábali. Tí najlepší sa zdržiavali okolo chrámov, lebo sem, do chrámov ľudia chodievali aj spať a čakali na sen. Vraj taký sen, čo budeš mať v chráme sa určite splní, lenže cez noc sa toho „natáralo“. Obyčajnému smrtelníkovi, laikovi nič nebolo jasné. Musel si zaobstarať vysvetlenie od expertov a týto, už nad ránom sa pousádzali na strategické miesta a čakali na zákazníkov. Z tejto doby, niečo vyše 3 tisíc rokov, zachovali sa nám zvitky papírusa, kde určitý interprét si pedantne

značil nie len sen zákazníkov, ale aj jeho interpretáciu. (Ordinoval v Karnaku.) Pre súčasných „jasnovidcov“ je to pravý skôst. Aj každý faraón mal svojich vlastných expertov na sny a  kým sa ich interpretácie ako, tak „spĺňali“, dobre sa im žilo, lenže, no ak „prestrelili“, neraz prišli aj o hlavu.

Aj tam, na druhom konci sveta, v Číne, ľudia tiež snívali a hlavne sníval ich panovník. Každé ráno sa šiel vyspovedať svojmu expertovi a tento, sa snažil všetko to vysvetliť v pozitívnom svetle – a aj tak, nejeden z nich utratil hlavu. Ich vysvetlenia obyčajne boli „dvojsmerné“. „ Podľa sna, to bude takto, ak budeš konať takto, ale ak inak, bude to takto.“ Zadné dvere sa vždy nechávali otvorené.Podobnú metódu uplatňovali a aj dnes uplatňujú všetci „experti“.   clip_image003

Ilustrácia je z knihy „Tong Sing“ – čínska kniha múdrostí, kde však tiež vidíme, že tu nejde o vyložene starobylé, ale súčasné vysvetlenie. Hlavne, je tu fľaška vína, v súčasnej podobe, kľuč, v súčasnej podobe a loď (džunka), ktorej podoba je tiež hodne mladšieho dátumu, ako je „expertíza“ jasnovidcov.

      Čo tu vidíme a aká je interpretácia?

1/ Mesiačik – „romance“ = romantika. 2/ „Džunka“ = cestovanie. 3/ „Duch“ = „ sadness“ = smútok, zármutok. 4/ Kvietok = Illness = choroba. 5/ Spevavý vtáčik = dobrá zvesť. 6/ Ryba (kapor) = narodenie, ale neraz aj bohatstvo, blahobyt. 7/ Oheň = zvada, nepokoj... 8/ Fľaška vína = bohatstvo, blahobyt. 9/ Hviezdy, konštalácia = manželstvo. 10/ Had = nešťastie. 11/ Mačka = pôžitok, šťastie. 12/ Kľúč = starosti, nepokoj, súženie, trápenie, pech, hryzovisko...

Starý Babylón a Assýria v tomto vôbec nezaostávali. Aj tu, ako sám ľud, tak aj panovníci, veľký dôraz dávali na svoje sny. Veď od sna neraz závisel aj výsledok vojenskej výpravy a takéto niečo sa nesmelo brať len ako nejakú nevýznamnú udalosť. Od sna závisel život krajiny, ríše, vlastný život a aj životy tých, čo boli na opozitnej strane.

Biblia, hlavne Stará zmluva je plná snov a ich interpretácií. Tomu, onému „prorokovi“ sa prisnilo to, alebo ono a „splnilo“ sa. Zapísané je v Biblii. Všetkých pospomínať ani nejde, lebo skoro „všetci sú v jednom vreci.“ Možno sa tu hodí aj sám, akože prvý kresťanský imperátor, lebo aj jemu sa prisnilo, že s krížom vyhrá vojnu. A vyhral. Šikovne využil pôverčivosť, vtedajšiu situáciu, ani nie toľko medzi vojakmi svojej armády, ale pôverčivosť tých, čo mali chrániť Rím. Stal sa imperátorom, akože kresťanským, lenže sám aj ďalej bol len pohanom. Nastala doba balancovania medzi prúdmi ustáleného poriadku a novej sekty kresťanov. V spravovaní ríšou nikdy však nekonal zhovievavo, „kresťansky“, ale kruto. Na klát si priviedol švagra, manželku, deti.... a tisíce iných. „Krstili“ ho už len na „smrtelnej posteli“. Môžeme mu zazlievať? Ani nie. Snažil sa zachovať si svoje kreslo a na dovažok, možno ste ani nevedeli, pochádzal z balkánskej provincie a to rovno z Niscie, či súčasného Nišu, v Srbsku.

V čase týchto udalostí, Slovania ešte vždy si žili v rodovej spoločnosti, ale určite mali svojích jasnovidcov, šamánov a snívali. Tieto svoje sny sa snažili nejak si aj vysvetliť a určite aj konali podľa snov svojích rodových vodcov. O tomto máme náznaky aj v samom charaktere naších božstiev, bohov. Jednalo sa podľa ich „náklonnosti“ a tá sa určovala podľa sna nejakého, či určitého pohlavára.

Keď sa Európania dostali, či zaujímali územia v Ázii, v Amerike... stretli sa zoči-vôči s tamojšími šamánmi a veru bolo tu roboty. Sami ešte verili v sny, ale táto viera domorodých ich prekvapovala. Vlastnú sprostosť nevideli, ale priam žasli pred poveramy domorodcov. „Kto a pri zdravom rozume môže veriť v tieto čara-mačara?“ „Naša viera je podporená „Písmom“ a to je jediné správne pojímanie. Jediný správny svetonáhľad.“ Jeho evolúciu nepoznali.

Rím, jeho impérium, nepriniesli nič nové. V sny a vo veštby z pečene a čriev zvierat sa aj ďalej verilo. Život, osud národov Európy aj ďalej závisel od pečene holuba, kohúta, kozy... avšak renesancia, jej podprúd prináša nám aj kryštáľovú guľu, „tarotové“ karty („cigánske“) a pravda, čoraz viacej akože „osvietencov“ začína veriť v celestrálny horoskop. Fíha. Dnešné TV  noviny... sú plné ponúk služieb „pravých a osvedčených“. Len zaplať a dajú ti aj výherné čísla nasledovného ťahu „lotta“ a pod. Veril by im, keby svoje služby poskytovali zdarma. Keď to vedia, prečo si tam nepodajú tie „šťastné“ čísla a pokoj. Iným, nám radovým občanom (idiotes) potom to dodajú aj zdarma a všetci zbohatneme.

Aj dnes, hlavne tí najrovnejší medzi rovnakými, ako bol napr. Hitler, Ronald Reagan (ale sú tu aj ďalší) mali a majú aj vlastných veštcov, jasnovidcov, astrológov..., lebo všetko je „vo hviezdach“. „Proti Bohu, nic nemohú“... a to i napriek skutočnosti, že astrólogia aj dnes ten mesiačik chápe, ako planétu, kým zase nepozná všetky (planéty) a ak ste nevedeli, stará astrológia poznala nie 12, ale 13 znakov zodiaka. Na ten, trinásty znak sa „zabudlo“. Trinástka nezodpovedala.

Dívanie sa na nočnú oblohu siaha ďaleko do minulosti. Do „času snenia“, „Zep Tepi“, ba ešte aj hlbšie a všade vo svete tie krásne hviezdičky človeka priam fascinovali. Dávali mu možnosť imaginácie, záhady a pod.

clip_image005

 Priložená ilustrácia, známa pod názvom „Sterren“ je dielo surealistu M.C. Escher, ktorá našla miesto v múzeu mesta Haag, Gemmentemuseum a predstavuje vykrívený náhľad na realitu. Všimnite si peršpektívu, alebo inkorporovanie plazov do „reálnej“ vízie skutočnosti. Vonia to na víziu skutočnosti nejakého narkomana, i keď tento maliar svoju inšpiráciu dostal cele z iného prameňa, z celkom seriózneho a autorom tohoto je Giordano Bruno.     

Ako koľvek, ale chápte, že toto, čo vám podávame je len pre zábavu, pobavenie sa a pre nás neznamená nič, hlavne nie nejaké veštenie budúcnosti. Ak by som poznal vlastnú budúcnosť, život by stratil svoj pôvab.

clip_image007

Kozmická geometria“ je názov tejto kresby, ktorá asi bola inšpiráciou predošlej, zvanej „Sterren“, (M.C. Escher) ktorá je v múzeu v Haagu. Na túto „kozmickú geometriu“ vznikol počet variácií, ba občas tam pribudne aj nejaká „nová“.

........................................... 

  Podobné „diela“, maľby súčasných akože umelcov máme neúrekom. Dajú si dózu hašišu, morfeínu.... a maľujú „skutočnosť“. Maľujú ich mátajúcich duchov. Dajsamisvete, omámených „jasnovidcov“ mali aj starí Gréci a nič sa nestalo. Veštili, ľud ich poslúchal, ale Grécko im zaniklo. Sen a realita sa nedajú porovnať, či porovnávať. Z hviezd a sov málo „vyčítali“ a veru na to mali opravdivých odborníkov. 

clip_image009

  „Figura Inllectualis“ je stredoveká mandala, ktorú vyhotovil Giordano Bruno v 1588. roku, v snahe znázorniť permutácie slnka, avšak po tomto siahli astrológovia a ich interpretácia serióznosti jeho náhľadu sa posúva na inú koľaj.

 ..........................  * Táto kolekcia nebola robená úmyselne, k vôli sebe. Nazbieralo sa mi tu hodne materiálov, lebo pri študovaní etymológie siahal som do rôznych oblastí a robil si aj mimochodné poznámky o určitých veciach, prúdoch, smeroch... až som toho hodne zozbieral. Niečo som našiel v literatúre starého Egyptu, Mezopotámie, Babylónu, Indie, Číny, ako aj z obdobia starovekej a stredovekej Európy... Všetko som už potom len doplnil s výkladmi súčasných „poradcov“, atrológov a pod. Ak vám toto poslúži len ako nejaké zábavné čítanie, nuž práca nebola zbytočná. V žiadnom prípade sa tu nemienim baviť s remeslom starých vykladačov snov.

** Keď si všimnete, výklady snov, tieto majú až nápadné obchodnícke prifarbenie, z čoho môžeme uzavrieť, že tieto naše explanovania vznikali pri ohňoch karavánov, na relácii „Silk road“ (Hodvabná cesta), na relácii medzi starovekou Čínou a Európou, hlavne Konštantinopolom (Istambul, Carihrad) ale tu sa nezrodili. Ich zrod je hodne starší, lenže zachytené výklady máme len z času zrodu písma a vtedy, najrušnejšou svetovou magistrálou bola práve táto cesta. Všade sa nám strieda „úspech v obchode“, bohatstvo, „strata“, nevera, zrada, zbojníci, púšť, hlas z ďaleka, podkrádanie, neverní priatelia, manželská nevera, zdravie, choroba... atď. atď. Všetko to, čo na ceste videli, čo sprevádzalo karavány a trápilo obchodníkov.

Snár (náš každodenný).

Čo nám „veští“  sen?

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com