08 novembra 2009

Pýtate sa..., Anglický symbol – kvet makovice, červený mak, mak vlčí...

Červený mak

Práve v tieto dni si možno všimnúť, že po uliciach, pred nákupnými strediskami, na križovatkách atď. atď. predávajú sa červené kvety divého maku, bábiky. Prečo práve teraz, začiatkom novembra a aká je tu „anglická“ symbolika?

Poďme radom. Toto vôbec nie je nejakým starým symbolom Angličanom, ale „novozvyk“, ktorého zrod siaha do dní po ukončení I. sv. vojny a táto sa úradne zakončila 11. novembra o 11. hodine, v roku 1918. Keďže sa blíži toto dátum (11. nov.) po uliciach a to nie len Británie, ale aj Austrálie, Nového Zélandu a verím aj Kanady, ba aj Francúzska... všade predávajú (za dobrovoľný príspevok) tieto bábiky, červené maky. Robia to členovia rozličných organizácií bojovníkov. Na tento spôsob verejnosti dávajú na známosť, že tá ukrutná vojna (mala znamenať poslednú vojnu) sa zakončila. V týchto organizáciach bojovníkov, vyslúžilých bojovníkov nie sú len svedkovia I. sv. vojny – tých už skoro nieto, ale aj bojovníci všetkých iných, neskorších vojen. Zo získaných prostriedkov si čiastočne financujú svoje organizácie, pomáhajú rodinám padlých druhov a pod.

http://www.123greetings.com/

Aká symbolika je skrytá v tom červenom kvete divého maku? Tak v tých bojoch na „západnom“ fronte, bojovalo sa zo zákopov. Tieto boli nakopané aj cez úrodné polia a že sa majitelia (z objektívnych príčin) nemohli starať o svoje políčka (vojna trvala roky), tak namiesto obilnín, namiesto pšenice... na poliach rástli hlavne divé maky. Krásny bol pohľad na tieto rozkvitnuté polia, lenže oni boli aj svedkami bezhlavých útokov. Práve do toho maku padali a vlastnou krvou ich zalievali vojaci Britského impéria, nuž v mysli nejedného vojaka sa tá farba maku nejako spojila s krvou padlých druhov.

Neviem, ako je to v Anglicku, v Británii, ale v Austrálii, na Novom Zélande... tieto dni na ulici sotva uvidíte niekoho bez kvietka maku. Bol by to pravý hriech, zjaviť sa na ulici, na nejakom posedení... bez svojho bábika.

Tak, Briti, ako víťazná strana I. sv. vojny, aspoň s týmto červeným makom spomínajú si na svojich padlých (nevadí v ktorej vojne). U nás takýto zvyk nemáme. V bývalej Juhoslávii, na česť pamiatke padlých nosil sa červený hrebíček.

…J.Kulík

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

diky za objasnenie, fakt mi to vrtalo hlavou a samotni anglani sa o tom moc nechceli bavit

Anonymný povedal(a)...

Výborná stránka. Rada som si prečítala. Eva

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com