30 septembra 2008

Paul Newmann-odišiel

Rednú rady rodákov, rastú rovi rodákov. „So slovenskou rečou prejdeš štyri čiastky sveta...“ spievali naši pevci a naozaj, všade sme. Od severného, až po južný pól. Od Kamčatky, až po Patagóniu. Mimo Slovenska najviacej nás je však v Amerike. V tej „pravej“. Tam odišla aj slovenská deva, budúca matka svetoznámeho herca, Paula Newmanna. Odišla za chlebom, vydala sa a narodil sa Paľko. Bratranec ešte aj dnes žijúcich Slovákov na Slovensku. Dopisoval si s nimi. Do prednedávna. Nezriekal sa svojich chudobnejších rodákov. Bol to „človek na podare“, ako zvyknú hovoriť naši dedinskí báťovia. Ba nehovoria to len oni, ale celý svet. „Náš Paľko“ (ako o ňom hovoria pokrvní), pomáhal. Mal groše, ale nezabúdal, odkiaľ vyšiel. Z chudoby. Takým aj pomáhal, lebo nie každá chudoba je od Boha. Len od ľudí, okolností. Paľko na takýchto ľudí daroval ohromné miliony. Veď aj mal z čoho dávať a vedel, že do hrobu si nič neodnesie. Ako by vedel aj verše našich básnikov:“...Na tento svet som prišiel nahý.... pomiluj Bože, pomiluj....“ Verím, že sa mu dostane Božskej milosti. Aspoň len toľko, koľko aj on mal vôči blížnemu. A tej mal. Pomáhal všade. Všade vo svete chudáci poznajú jeho meno.
Prečo píšem tieto riadky? Z úcty k nemu. Z úcty vôči krajanovi. Áno, aj on je z nás. Sme zo slovenského hniezda a nie len že si do neho nešpiníme, ale všetkú tú inými nahádzanú špinu, snažíme sa vyčistiť. Paľko bol v tom asi najúspešnejší. Môžeme mu zvihnúť klobúk a pomodliť sa za jeho dušu. „Pomiluj Bože, pomiluj, keď zostanem sám s Tebov.“ Pred Božou tvárou nebude sám. Budú tam aj naše vrúcne modlitby.
+++
........................................................píše Ján Kulík

++++++++++++++++++++++++++++++

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

In memoriam

 V Báčskom Petrovci dnes ráno po ťažkej chorobe vo veku 73 rokov zomrel Ján Širka.

 Narodil sa 13.-eho januára 1935 v Báčskom Petrovci, kde zakončil základnú školu a gymnázium. Študoval na Právnickej fakulte v Belehrade. Do Novosadského rozhlasu Redakcie programu v slovenskej reči prišiel roku 1953, v ktorej vykonával aj povinnosť šéfredaktora v rokoch 1969 až 1972. Ján Širka bol i zástupcom generálneho riaditeľa Rádio televízie Nový Sad. Vykonával aj funkciu tajomníka Pokrajinskej Konferencie Socialistického zväzu pracujúcich Vojvodiny. Neskôr bol volený za člena Predsedníctva Socialistického zväzu pracujúcich Juhoslávie. V rokoch 1982 až 1986 bol členom Predsedníctva Vojvodiny Socialistickej autonómnej pokrajiny Vojvodiny a podpredsedom Zhromaždenia Srbska.Za svoju dlhoročnú spoločensko-politickú aktivitu Ján Širka bol vyznamenaný Radom zásluh za národ so striebornými lúčmi. Do dôchodku odišiel roku 1990 z našej redakcie.

  Telesné pozostatky nášho bývalého kolegu a šéfredaktora a dlhoročného spoločensko-politického pracovníka Jána Širku pochovajú  01.1o.  2008 o14.-ej hodine na cintoríne v jeho rodnom Báčskom Petrovci. +++++++

Miroslav Forgáč, zodpovedný redaktor Programu v slovenskej reči Rádia Nový Sad

Nový Sad 30.09.2008

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com