23 decembra 2007

Kruh labužníkov 15

Z receptára starej matere. Niektoré zvláštnosti vianočného stola dolnozemských Slovákov. Na Vianoce, či ako sme si to zvykli volať, Kračún, zvyky a stôl dolnozemského Slováka majú svoje charakteristické zvláštnosti, podmienené sortimentom potravín, aké boli na dosah ruky. Podobne sa konalo na celom svete a preto ten „medzinárodný“ vianočný stôl má toľko variácií. Povedzme, Angličania si nevedia predstaviť Vianoce bez ich „Christmas pudding“ – podľa našej chuti, je to „ťažký“ koláč, kde sú zmiešané rozličné ovocné súšky, múka a koláč sa varí. Podľa staršieho zvyku, na stole musela byť aj pečená hus, avšak neskoršie, po objavení Ameriky, na stôl začína dochádzať aj pečený moriak. V Nemecku sa ešte vždy na vianočný stôl dáva kapustnicová polievka a pečená hus. (Na kapustnicovej polievke sa aj dosiaľ hostí anglícka kráľovská rodina, lebo predsa, majú nemecký pôvod.) V škadinávskych krajinách na vianočnom stole najsť misy pripravené z mlieka, mliečnych výrobkov a pravda, sú tu ryby. Na Slovensku, už v čase keď sme sa odtiaľ vysťahovali na Dolnú zem, na vianočný stôl si cestu našiel aj kapor. „Vianočný kapor“. Ako je u nás, na Dolnej zemi, vo Vojvodine? Nič na svete netrvá večne. Nič nie je statické, ale v neustálom pohybe, evolúcii. Aj vianočný stôl podlieha zmenám, avšak určité jedlá ešte vždy zotrvávajú. Napr. je tu kapustnica, „krumple na ťapši s hrubou klobásou“ (recepty najdeme u Ľ. Dankovej), no chceme vám tu podať aj zopár takých receptov, ktoré tam nie sú. „Vyšli z módy“. Sú zastaralé.... Na vianočnom stole nikdy a nikde nechýbali ani medové koláče. Máme tu niekoľko starých a storočiami skúšaných receptov.
Medové koláčíky (medovníčky) č. 1. Suroviny: 20 dg. Medu (4 lyžice), 20 dg. Cukor, 1 celé vajce, 3 žĺtky (bielky sa uschovajú pre šľahačku), 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 4 lyžice sladkej smotany (asi 200 g.) Asi ½ kg múky. Pracovný postup: Cesto (z hore napočítaných surovín) sa vymieša deň skorej a uloží sa ho do chladničky (asi 24 hodín), Na druhý deň sa z neho robia guľočky (asi veľkosti orecha), Z „odložených“ bielkov sa urobí šľahačka. Na každý bielok sa pridá asi 4-5 lyžíc cukru . (Pridaj tam trochu ciztrónovej šťavy, alebo 1 lyžicu octu.) Urobené guľočky poskladáme na pekáč (ťapšu), ale pozor! Nie husto, lebo v rúre napuchnú. Vložíme do mierne zohriatej rúre (rérňa) asi 180°C, aby dostali peknú červenkavú farbu. Keď sú upečené, vyberieme ich a ešte „za horúca“ ich obalíme šľahačkou a dáme usušiť. # Bielky, cukor a trochu octu miešame, šľaháme, kým nedostaneme kompaktnú zmes, sneh, ktorý potom varíme na pare. # K vôli chuti, do cesta môžeme pridať aj trochu škorice, mletého muškátového orieška, alebo aj anizu (onajs), alebo zomleté klinčeky.
Medové koláčiky (medovníčky) č. 2. Suroviny: 1 balík maslo, 20 dg. cukor, 50 dg. med, 4 vajcia, 1 lyžička škorice, štipku vytlčených (zomletých) kranských klinčekov, štipku zomletého muškátoveho orieška, alebo aj trochu roztlčeného anizu (onajs), 1 lyžičku sódy bikarbóny, 1 kg. Múka. Pracovný postup: Med, cukor a maslo spustíme a všetko dobre vymiešame (na pare), Keď masa schladne, pridáme múku, vymiešame a necháme „oddýchnuť“ asi 4 hodiny. Z „oddýchnutej“ zmesy robíme menšie guľočky, ktoré skladáme na pekáč. (Pozor! Napuchnú.) Guľočku potrieme vyšľahaným žĺtkom so smotanou a na vrch položíme kúsok orecha. Pečieme to v mierne zohriatej rúre. Asi 180 °C. ................................. Na gazdovskom vianočnom stole nechýbali ani „Muškacóny“. V kuchárskej knihe od Ľ. Dankovej najdete si jeden recept, avšak dnes vám podávame druhý, ešte starší.
Muškacóny. 25 dg. orechy (mleté), 25 dg. omrvinky (prézle), 25 dg. cukor, 1 balík škorice (alebo 1 čajovú lyžičku), 1 vajce. Pracovný postup: Všetky suroviny zmiešame a plníme ňou muškacónovú formičku (obyčajne je to v podobe zviazanej mašle), ktorú neustále posýpame cukrom (vkladáme do cukra), aby sa nám ľahšie vyberali. (Nepečieme vo forme.) Pečieme ich v mierne teplej rúre (asi 180°C).
Medvedie „Tľapky“ (Labky). Aj tento recept si vyžaduje mleté orechy a keďže ich mali v skoro každom dome, tak o surovinu nebola núdza. Suroviny: 1 šálka (čajová) mletých orechov, ¾ šálky cukor, ½ šálky masť (maslo), 1 vajce a Múka podľa potreby. Koľko „zoberie“, Do masy kvôli vône, pridáme trochu roztlčených (zomletých) klinčekov, možno muškátového orieška, alebo škorice. Pracovný postup: Všetky suroviny zmiešame v masu, s ktorou plníme formičky. Formičky zvyčajne bývajú v podobe mušle – asi najbližšie ku medvedej labke. Formičky múčime, aby sa nám pri pečení masa neprichytila. Pečieme vo formičkách, v mierne zohriatej rúre (asi 180°C). Upečené „Tľapky“ vyklopíme z formičiek a posypeme mletým cukrom – vanilkovým. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, # Podobné jedlá sa podávajú aj na Štefana (26. dec.) a Jána (27.dec.), pravda, kde majú mužov s týmto menom. Tiež aj na Nový rok sú to „krumple na ťapši s hrubou klobásou“, možno aj „sárma“ (plnené listy kyslej kapusty) a pravda, aj na Pavla (25. jan.).
............................pripr.: Božka AU

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com