Z receptára starej matere.
Niektoré zvláštnosti vianočného stola dolnozemských Slovákov.
Na Vianoce, či ako sme si to zvykli volať, Kračún, zvyky a stôl dolnozemského Slováka majú svoje charakteristické zvláštnosti, podmienené sortimentom potravín, aké boli na dosah ruky. Podobne sa konalo na celom svete a preto ten „medzinárodný“ vianočný stôl má toľko variácií.
Povedzme, Angličania si nevedia predstaviť Vianoce bez ich „Christmas pudding“ – podľa našej chuti, je to „ťažký“ koláč, kde sú zmiešané rozličné ovocné súšky, múka a koláč sa varí.
Podľa staršieho zvyku, na stole musela byť aj pečená hus, avšak neskoršie, po objavení Ameriky, na stôl začína dochádzať aj pečený moriak.
V Nemecku sa ešte vždy na vianočný stôl dáva kapustnicová polievka a pečená hus. (Na kapustnicovej polievke sa aj dosiaľ hostí anglícka kráľovská rodina, lebo predsa, majú nemecký pôvod.) V škadinávskych krajinách na vianočnom stole najsť misy pripravené z mlieka, mliečnych výrobkov a pravda, sú tu ryby.
Na Slovensku, už v čase keď sme sa odtiaľ vysťahovali na Dolnú zem, na vianočný stôl si cestu našiel aj kapor. „Vianočný kapor“.
Ako je u nás, na Dolnej zemi, vo Vojvodine? Nič na svete netrvá večne. Nič nie je statické, ale v neustálom pohybe, evolúcii. Aj vianočný stôl podlieha zmenám, avšak určité jedlá ešte vždy zotrvávajú. Napr. je tu kapustnica, „krumple na ťapši s hrubou klobásou“ (recepty najdeme u Ľ. Dankovej), no chceme vám tu podať aj zopár takých receptov, ktoré tam nie sú. „Vyšli z módy“. Sú zastaralé....
Na vianočnom stole nikdy a nikde nechýbali ani medové koláče. Máme tu niekoľko starých a storočiami skúšaných receptov.
Medové koláčíky (medovníčky) č. 1.
Suroviny:
20 dg. Medu (4 lyžice),
20 dg. Cukor,
1 celé vajce,
3 žĺtky (bielky sa uschovajú pre šľahačku),
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny,
4 lyžice sladkej smotany (asi 200 g.)
Asi ½ kg múky.
Pracovný postup:
Cesto (z hore napočítaných surovín) sa vymieša deň skorej a uloží sa ho do chladničky (asi 24 hodín),
Na druhý deň sa z neho robia guľočky (asi veľkosti orecha),
Z „odložených“ bielkov sa urobí šľahačka. Na každý bielok sa pridá asi 4-5 lyžíc cukru .
(Pridaj tam trochu ciztrónovej šťavy, alebo 1 lyžicu octu.)
Urobené guľočky poskladáme na pekáč (ťapšu), ale pozor! Nie husto, lebo v rúre napuchnú.
Vložíme do mierne zohriatej rúre (rérňa) asi 180°C, aby dostali peknú červenkavú farbu.
Keď sú upečené, vyberieme ich a ešte „za horúca“ ich obalíme šľahačkou a dáme usušiť.
# Bielky, cukor a trochu octu miešame, šľaháme, kým nedostaneme kompaktnú zmes, sneh, ktorý potom varíme na pare.
# K vôli chuti, do cesta môžeme pridať aj trochu škorice, mletého muškátového orieška, alebo aj anizu (onajs), alebo zomleté klinčeky.
Medové koláčiky (medovníčky) č. 2.
Suroviny:
1 balík maslo,
20 dg. cukor,
50 dg. med,
4 vajcia,
1 lyžička škorice, štipku vytlčených (zomletých) kranských klinčekov, štipku zomletého muškátoveho orieška, alebo aj trochu roztlčeného anizu (onajs),
1 lyžičku sódy bikarbóny,
1 kg. Múka.
Pracovný postup:
Med, cukor a maslo spustíme a všetko dobre vymiešame (na pare),
Keď masa schladne, pridáme múku, vymiešame a necháme „oddýchnuť“ asi 4 hodiny.
Z „oddýchnutej“ zmesy robíme menšie guľočky, ktoré skladáme na pekáč. (Pozor! Napuchnú.)
Guľočku potrieme vyšľahaným žĺtkom so smotanou a na vrch položíme kúsok orecha.
Pečieme to v mierne zohriatej rúre. Asi 180 °C.
.................................
Na gazdovskom vianočnom stole nechýbali ani „Muškacóny“. V kuchárskej knihe od Ľ. Dankovej najdete si jeden recept, avšak dnes vám podávame druhý, ešte starší.
Muškacóny.
25 dg. orechy (mleté),
25 dg. omrvinky (prézle),
25 dg. cukor,
1 balík škorice (alebo 1 čajovú lyžičku),
1 vajce.
Pracovný postup:
Všetky suroviny zmiešame a plníme ňou muškacónovú formičku (obyčajne je to v podobe zviazanej mašle), ktorú neustále posýpame cukrom (vkladáme do cukra), aby sa nám ľahšie vyberali. (Nepečieme vo forme.)
Pečieme ich v mierne teplej rúre (asi 180°C).
Medvedie „Tľapky“ (Labky).
Aj tento recept si vyžaduje mleté orechy a keďže ich mali v skoro každom dome, tak o surovinu nebola núdza.
Suroviny:
1 šálka (čajová) mletých orechov,
¾ šálky cukor,
½ šálky masť (maslo),
1 vajce a
Múka podľa potreby. Koľko „zoberie“,
Do masy kvôli vône, pridáme trochu roztlčených (zomletých) klinčekov, možno muškátového orieška, alebo škorice.
Pracovný postup:
Všetky suroviny zmiešame v masu, s ktorou plníme formičky.
Formičky zvyčajne bývajú v podobe mušle – asi najbližšie ku medvedej labke.
Formičky múčime, aby sa nám pri pečení masa neprichytila.
Pečieme vo formičkách, v mierne zohriatej rúre (asi 180°C).
Upečené „Tľapky“ vyklopíme z formičiek a posypeme mletým cukrom – vanilkovým.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
# Podobné jedlá sa podávajú aj na Štefana (26. dec.) a Jána (27.dec.), pravda, kde majú mužov s týmto menom. Tiež aj na Nový rok sú to „krumple na ťapši s hrubou klobásou“, možno aj „sárma“ (plnené listy kyslej kapusty) a pravda, aj na Pavla (25. jan.).
............................pripr.: Božka AU
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára