17 októbra 2010

Z receptára pani Božky...

.

.

.

.

Vanilkový krém s ovocím. 

Základný vanilkový krém:

2 ½  - šálky mlieko, alebo tekutá sladká smotana;

1       - tyčinka vanilky, alebo 3 sáčky vanilkového cukru (asi 30 g.);

4        - žĺtky;

¼  - šálky castor (práškový) cukor;

1   - lyžica škrobová múčka (gustin).

           Do panvice si dáme 2 šálky mlieka, vanilku a cukor zohrievame to po bod vrenia.

            V inej nádobe si dobre vyšľaháme žĺtky a škrobobú múčku.

            Do žĺtkovej hmoty postupne zašľaháme horúce mlieko. Celú zmes prelejeme späť do panvice (kde sa varilo mlieko) a za stáleho šľahania, varíme do zhustnutia. (Varenie trvá asi 4 – 5 min.)                                               

Príprava misy:

Suroviny:

5           kúskov piškótovej rolády, alebo lekvárom zlepené „detské piškóty“;

1          dávka „základný vanilkový krém“ (všetok skorej uvarený);

300 g.   šľahačka (sladká smotana vyšľahaná s 3 lyžicami práškového cukra); 

Ovocie:

3      kiwi ovocie;

1      šálka jahody;

½     šálky čučoriedky (ang. blueberry), alebo nejaké iné ovocie primeranej farby, aby sme dosiahli trojfarebnosť. (Ak nemame po ruke svieže ovocie, môžeme použiť aj kompóty.)

  Postup:

Na dno misy (po možnosti sklennej), poukladáme piškótové rolády, pokropíme ich ovocnou šťavou (alebo aj nejakým likérom), zaleje vanilkovým krémom. Na vrch si dáme vyšľahanú smotanu a ozdobíme s ovocím.

Z receptára...

Zemiaková polievka s kukuricou.

                             Suroviny: 

6            stredných, očistených a rozštvrtených zemiakov;

1            stredná cibuľa – jemne posekaná;

3            šálky slepačí vývar;

2            lyžice maslo, alebo olivový olej;

400 g.    konzerva sladkej kukurice;

850 ml.  mlieko;

Soľ a korenie na ochutenie;

Podľa vôle, 200 g. (6 lyžíc) kyslej smotany;

Svieže lístoky koriandera (drobno posekané). 

Pracovný postup: 

Vä väčšom kastróle spusť si maslo (alebo zohrej olej). Popraž si tam cibuľku – na sklovito, dodaj zemiaky, zalej s vývarom a nechaj prevrieť. Po prevretí, zníž oheň a ďalej var, kým sa zemiaky neuvaria. (Asi 15 min.)

            Uvarené zemiaky precedíme cez sitko, polievku si odložíme a zemiaky vymiešame ako na zemiakovú kašu. Takto vymiešané zemiaky a polievku, vrátime do kastróla. Pridáme tam kukuricu a mlieko a všetko privedieme ku miernému vretiu. Ochutíme soľou a korením a podávame.

            Na garnírovanie použijeme posekaný koriander a kyslú smotanu.

Z receptára....>>>viac<<<

Bravčová roláda 

.

.       

.

.    

.

.   

.

.                     

Králik rýnsky / Rhinelander

>>>viac<<<

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com