.
.
.
.
Základný vanilkový krém:
2 ½ - šálky mlieko, alebo tekutá sladká smotana;
1 - tyčinka vanilky, alebo 3 sáčky vanilkového cukru (asi 30 g.);
4 - žĺtky;
¼ - šálky castor (práškový) cukor;
1 - lyžica škrobová múčka (gustin).
Do panvice si dáme 2 šálky mlieka, vanilku a cukor zohrievame to po bod vrenia.
V inej nádobe si dobre vyšľaháme žĺtky a škrobobú múčku.
Do žĺtkovej hmoty postupne zašľaháme horúce mlieko. Celú zmes prelejeme späť do panvice (kde sa varilo mlieko) a za stáleho šľahania, varíme do zhustnutia. (Varenie trvá asi 4 – 5 min.)
Príprava misy:
Suroviny:
5 kúskov piškótovej rolády, alebo lekvárom zlepené „detské piškóty“;
1 dávka „základný vanilkový krém“ (všetok skorej uvarený);
300 g. šľahačka (sladká smotana vyšľahaná s 3 lyžicami práškového cukra);
Ovocie:
3 kiwi ovocie;
1 šálka jahody;
½ šálky čučoriedky (ang. blueberry), alebo nejaké iné ovocie primeranej farby, aby sme dosiahli trojfarebnosť. (Ak nemame po ruke svieže ovocie, môžeme použiť aj kompóty.)
Postup:
Na dno misy (po možnosti sklennej), poukladáme piškótové rolády, pokropíme ich ovocnou šťavou (alebo aj nejakým likérom), zaleje vanilkovým krémom. Na vrch si dáme vyšľahanú smotanu a ozdobíme s ovocím.
Z receptára...
Zemiaková polievka s kukuricou.
6 stredných, očistených a rozštvrtených zemiakov;
1 stredná cibuľa – jemne posekaná;
3 šálky slepačí vývar;
2 lyžice maslo, alebo olivový olej;
400 g. konzerva sladkej kukurice;
850 ml. mlieko;
Soľ a korenie na ochutenie;
Podľa vôle, 200 g. (6 lyžíc) kyslej smotany;
Svieže lístoky koriandera (drobno posekané).
Pracovný postup:
Vä väčšom kastróle spusť si maslo (alebo zohrej olej). Popraž si tam cibuľku – na sklovito, dodaj zemiaky, zalej s vývarom a nechaj prevrieť. Po prevretí, zníž oheň a ďalej var, kým sa zemiaky neuvaria. (Asi 15 min.)
Uvarené zemiaky precedíme cez sitko, polievku si odložíme a zemiaky vymiešame ako na zemiakovú kašu. Takto vymiešané zemiaky a polievku, vrátime do kastróla. Pridáme tam kukuricu a mlieko a všetko privedieme ku miernému vretiu. Ochutíme soľou a korením a podávame.
Na garnírovanie použijeme posekaný koriander a kyslú smotanu.
Bravčová roláda
.
.
.
.
.
.
.
.
Králik rýnsky / Rhinelander
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára