06 marca 2011

Kruh pána sedliaka-farmára...

Kruh pána sedliaka-farmára... 
Milujete koníka a psíka?

            Od ako sa ku nám pripojila Te-Re-Za, blog venovaný milovníkom koní, niekoľkí čitatelia si u nás už vyhľadávali aj informácie o koníkoch, psoch... Nie, nežijem vo vašej realite, ale predsa vám môžem dodať niekoľko všeobecných a základných informácií. Veď na farme som v skoro každodennom dotyku aj s takýmito zvieratkami. Koníkov nemame, ale majú ich susedovci. Všetci vôkol. My máme len dvoch psíkov, druhu Jack Russell.
            Ináč, ako pes, hlavne ovčiarsky a koník, sú na väčších farmách nevyhnutnou pracovnou silou. Naša farma je len taká menšia, trochu vyše 300 jutár, takže na zhaňanie dobytka stačia mi aj motorky. Hlavne štvorkolka.
                                               ......................................

Pripravil som, mám nádej, niekoľko zaujímavých údajov a fotografií pre milovníkov psíkov a koníkov... (o koňoch sa viac píše na blogu TeReZa)

Austrálsky kraviarsky pes, či v Queenslande ho nazývajú aj Queensland Heeler. Zhania kravy na spôsob, že im hryzákom „pošteklí“ päty. Ako robotník, je vytrvalý, neúnavný a šikovný. Posledne sa ho vyváža, či vyviezlo aj do Európy a do Sev. Ameriky. Dosahujú výšku asi 50 cm. a váhu do 20 kg. Hodia sa aj pre domácnosť, lebo nie je veľmi náročný ani na stravu, ani na ošetrovanie a ani na cvičby. Na fotke ho vidíme, ako hnedého, ale ešte častejšie stretnete modrého. Temperament? Ostražitý a nadmieru verný.                         
        Pred nedávnom, všetky noviny písali o nekaždodennom zážitku dvoch rybárov. Vybrali sa na ryby „burramundi“, ktoré žijú len v severných riekach. V tých, kde sú aj krokodíli. Prišli ku rieke, postavili si stany, rozložili ohník a hulákali do pol noci. Ten ich oheň a hulákanie, prilákalo krokodíla. Keď pospali, krokodíl vyšiel do svojej „reštaurácie“. Namieril rovno ku stanu jedného rybára, lenže tu bol aj Blue Heeler, ktorého majiteľ nazval „Stupid“ (sprosták) a tento „Sprosták“ sa veru nebál ani krokodíla. Hrýzol ho na zadné nohy, nastal všeobecný hurhaj, zobudil sa aj majiteľ a videl, ako jeho „Stupid“ bojuje. Krokodíl musel späť do vody. Rybári sa zbalili a uháňali do prvej dediny. Tu informovali policajta o zážitku. Tento si urobil zápisník a odoslal ho vrchnostiam. Tam bolo smiechu. „Stupid – Sprosták“ vypadol „Mudrák“ a majiteľ dostal prímeno „Sprosták“.


Vo svete je 23 druhov krokodílov, z čoho v Austrálii sú dva. Sladkovodné a morské. Morský je dravý a aj veľký. Priemerná veľkosť je 5 metrov, avšak zopár jedincov dosiahlo aj 7 metrov.

            Na farmách, kde sa pestuje hovädzina, najčastejšie vidíte toho hore spomenutého psa, avšak na ovčích farmách preferujú iné dva domáce druhy: Australian Shephard Dog a Kelpie.


      

Austrálsky ovčiak vlastne ani nie je austrálsky. Vznikol v Amerike, na podklade škótskeho Border Collie.
            Na ovčích farmách najskôr však stretnete psa Kelpie. Je hrdzavo-černej farby, veľmi aktívny... Po celý deň by len robil. Až do vysilenia.


Keď sa nerobí s ovcami, vtedy je Kelpie obyčajne uviazaný, lebo inak by po celý deň len „robil“, behal, do odpadnutia.

 Traja ovčiari a ich psíkovia: Kelpie, Aust. ovčiak, Kelpie.
            Tento druh ovčiaka vznikol v Austrálii. Údajne bratia King mali ovčiu farmu v N.S.W. a začali odchovávať Škótske Collie (poddruh hladkej srsti a hrdzavo-červenej farby). V roku 1870 a 1876 ich pes zvaný Kelpie na prehliadke psov vyhrával. Ľudia začali všetkých podobných psov nazývať Kelpie, čo v škótskom galskom jazyku znamená asi čert, diabol, niečo obávané.
            Nastalo ďaľšie kríženie, nie s úmyslom utvoriť nejaký nový druh, ale s úmyslom z rôznych druhov dobrých ovčiakov „požičať“ gény a vznikol „moderný“ Kelpie. Pravda, najdu sa aj „odborníci“, čo občas vyjdu s novou teóriou a tvrdia aj o ich skrížení s líškou a pod.

............................autor Ján Kulík
..................................................................................
 .........................



Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com