Recept :
1 kg. kvalitnej hovadziny + (asi 10% bravčoviny...)
Soľ podľa chuti – ako aj pri petrovských klobásach.
Trochu sladkej papriky – k vôli farbe a vôni.
Trochu štipľavej papriky – k vôli „ohňu“
Trochu suchej štipľavej papriky roztlčenej v mažiari – k vôli chuti a výzoru.
Trochu (asi jednu čajovú lyžičku – podľa vôle i viacej) príchuť „Allspice“ mleté (Pimento).*
Trochu cesnaku – ako do petrovskej
Štipku dehydrovaného a zomletého oregána – k vôli vôni
Asi dve rovné lyžice zomletých semiačok „cumin-a“, alebo 1 rovná lyžica zomletej rasce.
Trochu čierného korenia – k vôli vôni a chuti.
Asi 1 lyžica cukra - prevareného vo vode.
Asi 2 lyžice octu – z jablčného muštu, alebo z vína.
Ak, tak celkom máličko mletých zrniek „Fennel“, lebo tu tým sa pridá aj trochu jemnej vône „onajsu“ a keď sa s tým preženie, klobása tratí na kvalite.
U nich nie je zvykom tú klobásu „konzervovať“ na dlhšiu dobu. Konzumuje sa svieža, hlavne pripravená na rošte, na ražni, no predsa k vôli trvanlivosti a aróme, vyúdi sa ju na aspoň „jednom dyme“ a „vyvetrá“. Nebude „živá“, ale „odstáta“.
Mám tu kamarátov, ako z Argentíny, tak aj z Čile a ochutnal som oba druhy. Boli vynikajúce. Len týto dvaja sa nevedia dohodnúť, ktorá je lepšia. V obchodoch bežne dostať španielske chorizo, ale ani jeden juhoameričan to nechce. Vraj, to nie je tá „pravá“ klobása.
Na dedinských „jarmokoch“ občas si môžete kúpiť to pravé chorizo. Najmä v posledných rokoch, lebo sem prišiel počet juhoameričanov a zopár sa ich vzmohlo. Kúpili si farmičky, kde pestujú kravičky pre hovädziny, ale hlavne to pobijú ani sami a narobia klobásky. Predávajú ich do reštaurácií „latínskych“ klubov, spolkov a niekoľkých špičkových reštaurácií.
Skúste, ako to bude chutiť petrovským „bunkám“, ale pozor! Neprežente s s tými exotickými koreninamy. S paprikou, to je už iná vec. Či slabšia, alebo pikantnejšia, vždy dobre chutí.
.....................................................
* Pimento (Allspice): Tropický ker, až strom rastúci do výšky asi aj 10 m. Rastie v oblasti tzv. západoindických ostrovov (Karibské more) a v priľahlej stredoamerickej oblasti. Prislúch ku skupine Myrtaceae. Jeho plody, maličké fialové bobulky sa sušia, meľú a vyvážajú do celého sveta, ako „Allspice“ (Všetky chute). Tento názov „všetky chute“ sa aplikoval preto, lebo sa v ňom prelína jemná chuť a vôňa škorice, klinčekov a muškátového orieška.
......................................................JK