07 januára 2009

Kamienky C.

Malachit.

Meno tohoto kryštála je odvodené z gréckeho jazyka, kde najdeme molokhitis, utvorené na podklade molókhe, malakhe = názov rastliny slez. Predpokladá sa, že prišiel tam z nejakého jazyka mediteránskej oblasti. Zafarbenie má zelené, čo ukazuje, že obsahuje hodne medi, ba považuje sa za výborný indikátor ložísk medenej rudy. Na nepatrné výnimky, vyskytuje sa všade, kde je meď. Obyčajne sa nachádza v spoločnosti s azuritom, lenže ho je viacej.

Najväčšími dodávateľmi malachitu na svetový trh, sú: Rusko, Rumunsko, Zambia, Dem. Rep. Kongo, Francúzsko, Namíbia, Spojené štáty a ďalší.

clip_image002

Podľa gurov „New Age“, malachit je veľmi silným kamienkom a preto sa s nim musí zaobchádzať veľmi pozorne. Najlepšie je, keď osoba bude pod dozorom kvalifikovaného „kryštáľového terapistu“. Obsahuje jedovaté látky, je otravný a odporúča sa len jeho „vyhladená“ podoba a nie, ako „surový“. Musíme sa chrániť vdychovania jeho prachu. Ak sa náhodou použije aj ako elxír, tak len externý. V žiadnom prípade nie, ako interný.

Malachit amplifikuje ako pozitívne, tak aj negatívne energie. Spirituálne energie odvádza do vnútra planéty. Mnohí prívrženci „New Age“ veria, že malachit sa ešte úplne nevyvinul a preto sa môže stať, že v novom tisícročí bude jeden z najvýznamnejších liečivých kryštáľov.

Dnes sa považuje za dôležitý protektívny kamienok. Dokáže veľmi rýchlo absorbovať všetky negatívne energie, čiže je výborný vypínač, čistič, lebo aj zo vzduchu prijíma najrozličnejšie polutanty a preto sa odporúča, po použití dôkladne ho aj očistiť.

Malachit absorbuje nečistoty plutónia, chráni pred radiáciou každého druhu a preto by nemal chýbať ani v jednom dome, blízko jadrových elektrární. Čistí aj elektromagnetickú polúciu, lieči zemné energie a je v priateľstve s „Devic force“ = silou (indických) božstiev, duchmi prírody, ktoré vládnu nad každým porastom, sú v každom strome, v riekach, v kameňoch, v horách... I keď sú tieto „Dévy“ neviditelné, predsa sú jasnovidci, čo riadne s nimi komunikujú, dostávajú od nich rady, pokyny a pod.

Malachit čistí a aktivuje čakri, . Ak sa položí na „tretie“ oko, aktivuje aj imagináciu, víziu a psychycké videnie. Ak sa položí na srdce, prináša rovnováhu a harmóniu a otvára srdce ku úprimnej láske.

Môže sa použiť aj na „čítanie“ videnia v kryštálikoch, otvára brány do iných svetov a neraz prinesie aj odkazy z budúcnosti. V spoločnosti s týmto kamienkom, život sa stáva intenzívnejší, lebo „nahovára“ aj na rizkantné kroky a neustále zmeny. Trhá nežiadúce putá, odputáva od prežitkov, učí ako sa stať zodpovednou osobou, učí rozmýšľať, vycibruje city. Zapríčiňuje aj hanblivosť, ale zároveň podporuje priateľstvo ku iným. Užitočný je najmä pri liečbe psychosexuálnych problémov, hlavne ak sme si tie priniesli z minulého života. Na dovažok, pomáha aj v procese znovuzrodenia sa, na perpetuálny život.

Lieči aj hlboké duševné a citové poruchy, lebo na povrch prinesie aj negatívne energie, zlé skúsenosti, staré traumy, skryté city, kvôli analyzovaniu. Na tomto stupni dáva rovnováhu medzi srdcom a pupkovými čakrami, lebo na svetlo prináša všetky vnútornosti. Aby sa dosiahol žiadaný efekt, malachit sa nikdy nepoužíva len sám, ale v spoločnosti s inými kamienkami.

Ako medikament, toto je veľmi silný a účinný kamienok, hlavne pri liečení kŕčových záchvatov, včetne aj menštruačné kŕče, pomáha pri pôrodoch a preto neraz počuť, že ho volajú aj „babicin kameň“. Je v rezonancii so ženským pohlavným ústrojenstvom a lieči každú pohlavnú poruchu. Znižuje tlak, lieči astmu, reumatizmus, epilepsiu, zlomené kosti, napuchnuté klby, najrozličnejšie výrastky (tumori), chorobu z cestovania, vertigo, optické nervy, pankreas, slezinu, napráva DNA, imunitu, lieči pečeň, z tela odhania toxické látky, lieči cukrovku (hlavne ak sa nosí okolo pása) atď.

Ako ho nosiť? Berie sa ľavou rukou a tiež sa aj nosí v ľavej ruke. Kladie sa na „tretie“ oko, ale aj na miesta, ktoré si vyžadujú jeho pomoc, avšak malachit môže zapríčiniť aj srdcové chvenie. Hneď ho vzdiaľte a na to miesto položte ružový kvarc, alebo rhodonit.

Mlčí sa však o jeho moci pri liečení psychických porúch, ako je napr. homosexualita.

Moonstone, čo by sme mohli preložiť ako Mesačný kameň.

Kamienky šperkovej kvality. Predstavujú zmes sódia a potásia aluminosilikátu. Najväčším vývozcom je Sri Lanka, ale vyskytuje sa aj v Austrálii.

Zafarbenie je biele, krémové, žlté, modré a zelené. Je „mliečny“, ale translucentný, čiže prepúšťa svetlo.

clip_image004

Znalci „New Age“ ho pokladajú za „kameň nového začiatku“. Je silne spojený so silou mesiaca a citom intuície. Najúčinnejší je ako „chladič“ emócií. Prináša zrozumitelné sny, hlavne v čase plného mesiaca. Tradične ho používajú aj jasnovidci a to najčastejšie, ako prívesok náhrdelníka.

Prajne vplýva na emócie , „chladí“ náhlosť v reagovaní, lebo je nabitý pasívnou ženskou energiou. Pomáha aj takým mužom, čo chcú priniesť na povrch aj svoju „ženskú“ stranu charaktera. Je vynikajúcim antidotom na umiernenie mužského agresívneho konania, ale zmierni aj agresívne ženské chovanie. Hodí sa zvlášť na liečenie emocionálnej nestability a stresu, lebo je výborný stabilizátor. Pri takýchto osobách nie je zriedkavosťou, že trpia poruchou hornej časti zažívacieho ústrojenstva. Tento kamienok to vylieči.

Silne vplýva na ženský reprodukčný sytém, ženské cykli a s týmto spiate napätie. Moonstone vyrovnáva hormóny v organizme, ich produkciu, stabilizuje poruchu telesných tekutín a osobu naladí v jeho patričné biorytmické hodiny. Má schopnosť ukľudňovania aj hyperaktívnych detí.

Pomáha na zažívacie ústrojenstvo, reprodukčné orgány, eliminuje toxíny a zdržiavanie fluidov v tele, pomáha na pokožku, vlasy, oči, pečeň a pankreas.Hodí sa aj pri umelom oplodňovaní, počas tehotenstva, pri pôrode, počas kojenia atď. Na dovažok, vraj vylieči aj námesačníkov a pod.

Najčastejšie sa nosí v podobe prsteňa, prívesku, ale neraz sa zakladá aj na patričné miesta. Ženské osoby by sa mu mali vyhýbať v čase plného mesiaca.

Obsidian.

Tento kamienok je vlastne prírodné sklo, sopečného, vulkanického pôvodu. Vznikol prudkým chladením lávy. Od 35, do až 80% je to vlastne silica, „chudobná“ na vodu a chemickým zložením sa podobá rhyolitu. Najčastejšie býva čiernej farby, avšak ak je tam trochu hematitu (železný oxíd), zjavuje sa aj v červenej, poťažne v hnedej farbe a v prípade, že sú tam aj maličké bublinky vzduchu, obsidian dostáva hviezdičkový preliv. Občas sa ho najde aj s jemnými prúžkami sivej, zelenej, alebo žltej farby. Všetko záleží na tom, aké „nečistoty“ boli pri jeho formovaní.

Tieto kamienky si človek všimol už v predhistorickej dobe, v dobe kamennej. Prečo? Bol lesklý, zaujímavý a nadovšetko, keď sa rozštiepil, hrany úlomkov bolo ostré. Veľmi ostré. Ako britva. Úlomky sa hodili na výrobu jeho nožíkov, krájadiel, hrotov na šípy, kópie, ba v starom Grécku a medzi Aztekmi, robili sa z neho aj rozličné zrkadielká. V dnešnej dobe, tie zaujímavejšie, pásikované, „hviezdičkované“... kamienky, využívajú sa v šperkárstve.

Ak navštevujete múzeá, všimnite si artifakty z kamennej doby. Určite tam budú najrozličnejšie ostria z kamennej doby.

Rozšírenosť? Vyskytuje sa šírom sveta, no súčasným najväčším dodávateľom je Mexiko.

clip_image006

Ako sa naň dívajú prívrženci „New Age“? Podľa nich, toto je kamienok bez limítu, neohraničenej moci. Obsahuje nekonečnú pravdu, neľútostne odhaľuje každú podlosť, slabosť a „zátku“. Pred nim sa nedá skryť. Narábať s nim je pomerne nebezpečné. Najlepšie je požiadať si pomoc kvalifikovaného terapistu, lebo neraz na svetlo dňa prinesie aj negatívne emócie, nepríjemnú, boľavú pravdu a pod.

Ako silné médium, využíva sa na prečisťovanie dna duše, lebo práve toto dno si pamätá na rozličné traumy z minulých životov a prinieslo nám ich aj do súčasného života.

Obsidian je aj silným štítom vôči negatívnym energiám. Všetky negatívne energie, až z aury a temennej čakry, odvádza do zeme. Priamo, do jej jadra. Vsáva do seba všetky polutanty okolia a v prípade potreby, má schopnosť aj zosilnenia si svojej dobročinnej funkcie. Účinku tohoto kamienka podlieha každý a keďže nevedia o jeho sile, stáva sa, že ho proste prestanú používať. Nahrádzajú ho s jemnejším kamienkom. Možno jeho príbuzným, „mahagóniovým“ obsidiánom.

Ak aj vy máte podobný problém, bojíte sa jeho sily, skúste si ho položiť pod vankúš, alebo aj pod posteľ. Energia sa mu zníži. „Vytiahne“ vám každý stres, ukľudní vás a na dovažok, ukáže vám príčiny stresu, nervozity, napätia. Jedno je však dôležité. Po každom použití, tento kamienok sa musí dôkladne očistiť. Najlepšie je, keď si ho umyjete pod tekutou vodou. Nikdy nie napr. vo vedre a pod. lebo vtedy jeho absorbcia prejde do vody a kamienok sa neočistí. Budú tam pozostatky minulých negatívnych energií, toxíny atď.

Obsidián prináša klaritu duše, je kotvou duše v tele, odstraňuje konfúziu a zdržanlivosť vo viere. Raz, keď sa duša očistí, rozširuje obzor, usmerňuje v neznáme roviny, otvára nové vidiny a bez okolkov ukáže, akou ste vlastne osobou. Dá vás zoči-vôči realite. Zoči-vôči s vlastnou osobnosťou a všetkými jej atribútmy, kde máte určite učupené aj zážitky z minulých životov. Na dovažok, hodí sa hlavne pre mužov. Lieči aj prostátu.

Použitie? Kamienok sa kladie na patričné miesta, ktoré sú efektované, alebo používa sa aj v podobe gule, zrkadla v prípade, že je tu potreba vyčítania z imidžu.

Práca s týmto kamienkom nie je jednoduchá, lebo farba obsidianu má nesmierny vplyv aj na jeho účinok. Spomenie len toľko, že kategórie“ sú mu:

Čierny;

Modrý;

Modro-zelený;

Elektricko-modrý;

Zlatoprelievavý;

Zelený;

Mahagónový;

Dúhový;

Červeno-čierny;

Strieborného žiarenia;

Slzy Apačov;

Snehové vločky atď.

Onyx.

Pásikovaný polodrahokam z rodu silikátov, achátov. Najčastejšie sa vyskytuje s bielo-čiernými pruhmi. Šperkárskou praxou je, že štiepa sa ho kolmo, aby na povrch vyšla jeho krása, pruhy. Aby sa dosiahol kontrast medzi základom a pruhmi.

„Carnelian onyx“ má bielo-červené pruhy, „sardonix“ bielo-hnedé atď. Najväčšími dodávateľmi onyxu sú: Južná Afrika, India, Rusko, Brazília, Spojené štáty, Mexiko a Taliansko.

Názov onyx siaha ešte do antického Rímu, kde sa aplikoval aj na kamienok alabasteru, chalcedónu, ba aj na druh mramora. Ináč jeho etymológia je v gréčtine, kde ónukha, ónux = necheť, klin, klepeto... a aj onyx kamienok. Spomína sa aj v Biblii (viď predchodné vstupy – Exodus 28:20 – 39:13).

Ináč, v obchodoch sa zjavuje aj onyx čierny, sivý, biely, modrý, hnedý, žltý a červený. Všetko závisí od „nečistoty“ žliabku, kde sa formoval.

clip_image008

„New Age“ ho chápe, ako kamienok dodávajuci silu, energie, kamienok na konzultovanie v prípadoch konfúznych situácií, v čase mentálneho stresu a pod. Zoskupuje osobnú energiu a ako nejaký laser, odvádza ju ku vyšším silám. Je „majstrom“ každého osobného osudu. Posilňuje vitalitu a staminu. Posilňuje schopnosť učenia sa, dáva sebaistotu a pripráva osobu na okolie, vzťahy s ľuďmi. Je aj tajuplný kamienok. Otvára vám v smere seba samého. Prináša aj dávno zabudnuté, ale v pamäti zakódované diania zo života a z tohoto, nesmierne je účinný aj na prinášanie memórií z minulých životov (ak ste medzičasom nevstúpili do nirvány – ale potom by ste neboli tu). Lieči úrazy a rany z minulého žitia, ale okázal sa aj pri „liečení“ starých rán a to nie len fyzických, ale aj duševných.

Po psychologickéj stránke, onyx integruje dulaitu osobnosti. Toto je kamienok povznešenia osobnosti.

Prajne účinkuje na zuby, kosti, dreň, poruchy krvného kolobehu a hlavne na podošvy nôh.

Nosí sa na ľavej strane tela, ale v minulosti sa nosil aj okolo krku, lebo sa verilo, že vplýva na vernosť, manželskú vernosť a tlmí každú pohlavnú mimomanželskú vášeň.

Sard, alebo Sardonix.

Priesvitný kamienok s farbou jasno-, až tmavohnedou, ale najde sa ja čierny, červený a „čistý“. Patrí do skupiny chalcedónov a historicky je jeden z najvýznamnejších polodrahokamov. Od nepamäti sa používal v šperkárstve. Etymológia mena siaha do Lýdie, ku mestu Sardis, svojho času hlavné mesto Lýdie, ktoré bolo súčasťou antického Grécka. Cez históriu, požíval sa aj názov sardion. Pod týmto menom historicky poznáme polodrahokam s menom carnelian, čo sa považuje za najstaršie meno takýchto kamienkov silikátového zloženia. Tento kamienok svojho času bol drahší od zafíru, zlata a striebra. Využíva sa najmä v šperkárstve.

clip_image010 clip_image012

Sard, sardonix sa vyskytuje vo farbách, ako čierna, červená, hnedá a „čistá“, čiže priezračná.

Najvýznamnejší dodávatelia sú Brazília, India, Rusko a Malá Ázia. V obchodoch je bežným tovarom. Využíva ho aj šperkárstvo, lebo predsa, i keď je to „len“ polodrahokam, predsa je vábivý, atraktívny. Robia sa z neho očká prsteňov, naušnice, rozličné brošne a pod.

Našiel si miesto aj v „New Age“. Tu sa pokladá za kamienok sily a ochrany, protekcie. Verí sa, že do manželstva prináša vernosť, šťastie, pokoj... a ak sa porozkladá všade okolo dvora, záhrady, odoženie každého zlodeja, kradľoša. Tu sa odporúča položiť ho do každého rohu dvora, ku dverám, na obloky a pod.

Sardon, sardonix posilňuje vôľu na konanie a najmä charakter osoby. Posilní staminu, tvrdohlavosť a sebakontrolu

Ako medikament, osvedčil sa pri liečení pľúc, dýchacieho ústrojenstva, prajne vplýva na kosti, zuby, sebakontrolu, predbehne nerozumné konanie, náhlosť a je výborný procesor na informácie. Pomáha na metabolizmus, imunitný systém, obsorbovanie potravín a ich eliminovanie (ako zvyšok úžitku)., čiže pomáha na „stolicu“.

Kde si ho položiť? Všade, ale najlepšie je, keď si dáme na brucho, žalúdok.

Rozličné farby majú aj rozličný účinok a tu sa žiada rada expertov.

Topás.

Zaujímavý kamienok z rodiny silikátov, ktorý sa využíva hlavne v šperkárstve. Súčasní minerológovia si myslia, že tento kamienok naši predkovia nepoznali a v čase staroveku, pod týmto menom skorej chápali kryštáľ chyrozitu a peridotu. Spomína ho aj Biblia a aj starí Gréci, ako topázos, topázion, kde sa obe slová vzťahujú na druh kamienka, avšak je tu aj grécke topázo / τοπάζω = hádať, veštiť. Tento význam hneď udáva, že to bol krásny kamienok, hodný povšimnutia si aj šamánov.

Topás je alumínium silkát s prímesou fluorínu a obyčajne je spoľahlivým indikátorom výskytu rudy cassiteritu – ruda zinoku. Vyskytuje sa v Nemecku, v Británii, na Urale, Sibírii, v Rusku vôbec, v Japonsku, Brazílii, v Spojených štátoch, v Mexiku, V Južnej Afrike, v Austrálii, v Sri Lanke, v Pakistane atď.

Keď je čistý, bezfarebný, topás sa brúsi na briliant a často nás „oklame“, lebo podobá sa diamantu, avšak najčastejšie sa vyskytuje v rozličných farebných odtienkoch, ako napr. žltý, modrý, hnedý, zelený, zlatožltý, ružový atď. Najmä sibírsky topás, ak sa vystavý vplyvu slnka, hneď zbledne, stane sa priezračným, ako diamant a v roku 1750. parížsky šperkár zistil, že brazílsky topás vystavený temperatúre, nadobudne krásnu ružovú farbu, takže tento systém sa používa aj dnes. Takýto „spálený topás“ sa nazýva aj „brazílsky rubín“, lebo prirodzene červený topás je veľmi zriedkavý.

clip_image014 clip_image016

Tento krásny kamienok, neušiel pozornosti ani hnutiu „New Age“, ktorí sa postarali, aby mu dali aj nejaké nadprirodzené vlastnosti.

Topás má vraj schopnosť usmerňovania energií tam, kde sa to pýta. Zmierňuje, hojí, štimuluje, nabíja telo energiami, rearanžuje telesné meridiány atď. Majiteľa núti na hovorenie len pravdy a dáva mu silu odpúšťania. Osvecuje mu cestu, cieľ, nabáda na poctivosť a vieru v silu a záhady vesmíra a pod.

Jeho hravá energia prináša človeku radosť a pôžitok, ako aj vďačnosť, hojnosť a dobré zdravie. Už dlhé storočia sa ho považuje za kamienok lásky a dobrého šťastia. Je výborným čističom aury, detoxikačným prostriedkom, tlmičom stresu a pod. Robí vás na filantropa, rozdávača svojho vynikajúceho šťastia a bohatstva, robí z vás poctivú osobu, lebo neznáša nič negatívne.

Pomáha pri riešovaní problémov, najmä ak ste sa angažovali v umení.

Ako medikament, pomáha na zažívacie ústrojenstvo, je silný v boji s anorexiou, reštauruje chuťové bunky, posilňuje nervy, štimuluje metabolizmus, ba ako elixír, pomáha aj na zahmlený zrak.

Nosí sa v podobe prsteňa, prívesku, brošne, alebo ak máte len kamienok, tak položí sa na vrch hlavy, očnú čakru, alebo iné patričné miesto. Elixír sa môže aplikovať aj priamo na kožu.

Rozličné farby, majú aj rozličné uplatnenia. Modrý topás lieči hrdlovú čakru, kladie sa na „tretie“ oko, podnecuje meditovanie a pod.

Čistý, priesvitný topás pomáha pri uvedomovaní si skutkov a prináša nové myšlienky, prečisťuje emócie, aktivuje kozmické vedomie a odstraňuje stagnantnú, usednutú energiu.

Zlatý, imperiálny topás je ako pravý nabíjač batérií. Reštauruje fyzicky a psychicky, zosilňuje optimizmus a je vynikajúci na vedomé napojenie sa na vyššie kozmické sily. Upomína vás na váš božský pôvod.

Ružový topás je kamienkom nádeje a ukáže vám tvár božskosti.

Tyrkys.

Polodrahokam modrozelenej farby, obsahujúci trochu medi a železa, ale môže mať „nečistotu“ aj hliníka... Je obľúbeným kamienkom šperkárov. Najstaršie nám známe ložisko siaha do štvrtého tisíročia p.n.l. Bolo to na Sinajskom polostrove.

V nám bližšej dobe, tyrkys sa do Európy privážal cestou Turecka a tam asi bude aj jeho etymológia. Dnešný najkvalitnejší tyrkys pochádza z Nayshaburu, v Iráne. Ložiská v Spojených štátoch objavili už Indiáni a to hodne skorej príchodu Európanov. Aj im sa zapáčil. Ďalšie ložiská sú aj v Egypte, v Mexiku, Číne, Peru, Poľsku, Rusku, vo Francúzsku, Tibete, Afganistáne atď.

Najčastejšie je modrozelenej farby s rozličnou intenzitou zelenej, ba až skoro úplne zelený, ale najde sa aj žltosivý. Šperkári najviacej robia s modrozeleným a ak je tam aj nejaká „žilka“ nečistoty, to je vynikajúce. Hneď je atraktívnejší a s tým aj drahší. Normálne sa nebrúsi, ale hladí.

Pozor! Ak máte takéto šperky, dbajte aby ste ich nevystavovali vplyvu slnečných lúčov, teplu, alebo aj jemným kyselinám. Môže sa mu poškodiť farba.

V šperkárstve sa neraz kombinuje s jasperom, obsidianom a lastúrou perlorodiek.

clip_image018 clip_image020

Tyrkys je veľmi účinný hojič, lebo duši pridáva slnečnosť. Má aj vlastnosti ochrancu a to od praveku. Nosili ho v podobe talizmanu a povráva sa, že dokáže si zmeniť farbu, keď chce majiteľa varovať pred partnerovou neverou.

Slúži aj na komunikovanie so „svetom duchov“. Keď sa položí na „tretie“ oko, vtedy dokáže zosilniť cit intuície a navádza na meditovanie. Na hrdlovej čakre podmieňuje vyvolávanie starých sľubov a prísah, vplýva na bojazlivosť, vyslobodí vás z jej objatia a zase sa stanete otvorenou a priamou osobou.

Skúma vaše minulé životy a ukáže vám, ako sa na vás prilepil „osud“, ktorý vás bude sprevádzať cez všetky životy.

Toto je aj kamienkom „čističom“. Rozpúšťa negatívne energie a svoje okolie čistí od elektromagnetickej polúcie a robí „štít“ vôči vplyvom iných polutantov. Vyrovnáva všetky čakry a fyzickú hladinu zlaďuje s duševnou. Dáva do súladu nebo so zemou, lebo spája mužské a ženské energie. Ukľudňuje nervy, najmä takým osobám, ktoré občas majú verejné prednášky. Je stabilizátorom nálady a prináša vnútorný pokoj. Prajne vplýva na romantickú náladu a lásku.

Ako medikament, dáva do súladu meridiány, posilňuje ich a prajne vplýva aj na osobné polia energií. Zosilňuje fyzickú a psychickú imunitu, regeneruje telesné tkanivá, napomáha absorbovanie potravín, účinný je pri vírusových infekciách, lieči celé telo, ale najmä oči, zažívacie ústrojenstvo, reumatizmus a ukľudnuje žalúdok. Toto je kamienok osvedčený pri najrozličnejších zápaloch, pri detoxikovaní, pri liečení kŕčov a pod.

Kam si ho položiť? Najčastejšie ho máme v podobe prsteňa, prívesku... a všade tu má aj patričný účinok. Ak ho máme v podobe kamienka, kladie sa na „tretie“ oko, na hrdlo, na vrch hlavy...

Tibetský zelený tyrkýs má trochu iné vibrácie a hodí sa na liečenie hrdelnej a krčnej čakry, je tlmičom sebeckých nálad a tu siaha hlboko do minulosti. Priamo ku predkom a až tu vykoná svoju úlohu čistenia osoby od sebeckosti.

Pripravil Ján Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com