16 januára 2009

New Hampshire Red a Australorp

Jeden z novších druhov sliepok, dopestovaných komerčnými pestovateľmi hydiny v štáte New Hampshire. Vzalo im to vraj asi 30 rokov, aby si zo susedného štátu Rhode Island, podľa ktorého je i názov sliepok Rhode Island Red, dopestovali svoj druh, New Hampshire Red. Ich nový druh je trochu pestrejší, od Rhode Island. Kohút má pomarančový, až zlatopomarančový krk a sedlo. U sliepok chýba sedlo.

Tento druh sa vyznačuje rýchlym rastom, nízkou umŕtnosťou kuriatok, plodnosťou vajec, včasnejšou znáškou a veľkosťou vajec, dobrou znáškou atď. Trochu sú menšie od Rhode Island. NewHemp,AustralKohút dosahuje váhu skoro 4 kg. kým sliepočky, skoro 3 kg. Považujú sa za dvojužitkové, čiže hodia sa, ako na výrobu vajec, tak aj na stôl.

Australorp. Dvojužitková sliepka. Farba je čierna so zelenkavým prelivom. Vajíčka sú modrasto zelenkavé. Stredom XIX. st. do Austrálie sa priviezol druh Čierny Orpington. Tento anglický druh sa tu križoval s Minorkou, Leghornom, Langšanom, ba asi aj s Plymouth Rock. Vznikol tak nový druh vyznačujúci sa dobrou znáškou vajec a ako vták na stôl, Australorp sa tiež nikde nezahanbí. Rekordná znáška vajec, 310 ročne, predurčila aj tento druh na komerčné pestovanie a to bez súčasných zariadení, ako je umelé svetlo a pod. Odrazu sa tento druh stal populárnym a vyviezlo sa ho do Británie, Ameriky, Južnej Afriky, Mexika, Kanady atď. atď. takže ho neraz nazývajú aj bumerangová sliepka, lebo ako bumerang sa vrátil do Británie. Ináč sú to pokojné sliepočky, ale na dvore sú aj aktívne. Kohút dosahuje váhu 4 kg. kým sliepočka niečo vyše 3 kg. Sliepky sú aj dobré kôčky.

 pripravil Ján Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com