21 januára 2009

Orpington,Wyandotte,Faveroles,Dorking

Britský kompozit. Patrí do skupiny veľkých sliepok. Dopestoval ich určitý William Cook, niekde v druhej polovici XIX. st. ako jeho odpoveď na nesmierne populárne Dorking, Cochin a Brahma. Dopestoval druh, ktorý sa vyznačuje pomerne dobrou znáškou tmavohnedých vajec a to aj v zimných mesiacoch. Mäso img093Orpingtonu je biele a výnimočnej kvality. Kohút dosahuje váhu do 4 kg. kým sliepočky sú vyše 2.5 kg.

Pôvodná farba im bola hnedočervená a na tele majú hojne peria, takže vypadajú vlastne väčšie, ako vlastne sú. Keď sa druh zjavil na výstave v 1887. roku, fanúškovia ho nadšene prijali a dali sa do ďalšieho kríženia, takže dnes tento druh najdeme v najrozličnejšom zafarbení. Základné gény pán Cook dostal zo sliepok v jeho najbližšom okolí, v Lincolnshire, avšak svoj „recept“ nikdy neprezradil, takže sa mnohí domnievajú, že tu budú aj gény Kočinu, Dorking, Light Susex, Biely Leghorn, Čierny Hamburgh atď. Háda sa.

Z Orpingtonu sa zase ďalším krížením dopestoval Australorp a krv pôvodného Orpingtonu sa využíva na ďalšie kríženia a to, ako v smere kompozitu, tak aj komerčných hybridov.

Wyandotte.Tento americký druh patrí do skupiny kompozitov. Vznikol v štáte New York, niekde koncom XIX. st. krížením druhov Chittagong, Malaj, Cochin, Dorking a Brahma. Prvý úspešný kompozit, so striebornou čipkou, nazvali podľa tam dakedy žijúceho plemena Indiánov. img094 Celkove, tento druh sa považuje za dvojužitkový. Sfarbenie má rozličné a vajíčka sú modrasté. Začiatkom XX. st. sa ho využívalo aj komerčne, lebo sa vyznačoval aj dobrou znáškou, no neustálym krížením, sa podstatne zdeformoval. Neskorší fanúškovia sa dali do roboty a spiatočným krížením, zase sa dostali ku pôvodnej kvalite a zase si našiel miesto na farmách. Sú to veľmi krásne sliepky, najrozličnejšieho zafarbenia, dobré nosnice a ani mäso im nie je podradné. Na dvore sú pokojné, ale neustále aktívne, takže je priam pôžitok pozerať sa na ich „robotu“. Dnes sú najčastejšie bielého peria, ale nie je zriedkavé vidieť ich aj „čipkované“ a to v každom možnom odtienku.

Faveroles.Ťažký, mäsitý druh. v génach majú Dorking, Houdan a určite aj trochu ázijskej krvi, lebo nohy majú čiastočne operené a škrupina vajec je prifarbená. Na nohách tiež majú päť prstov, čo zdedili po druhu Dorking a Houdan. Mäso je vynikajúce. Pôvodne sa pestovali, ako dvojužitkové, čiže k vôli mäsu a vajciam, lebo vyznačujú sa s pomerne dobrou znáškou a to aj v zimných mesiacoch, čo ovplyvnila krv čínskeho druhu Cochin a asi aj Brahma. Druh vznikol v oblasti Eure at Loir, v severnom Francúzsku a nazvaný je podľa tamojšej dediny Faverolle. img093a

Pribarbenie? Rozličné. Najčastejšie sa stretneme s ružovkavou, farbou lososa, či nejakým odtienkom farby slamy, ale sú aj biele, čierne, modré atď. Krk má zvyčajne do jasna prifarbený, až biely a na brade má veľké „naušnice“. Kohút dosahuje váhu 4.5 kg. kým sliepočka asi 4 kg. Nohy a koža musia byť bielej farby.

Dorking.Sliepka obor. Asi najväčší druh na svete. Sotva verím, že sa pestuje aj na naších dvoroch i keď je to jeden z najstarších, alebo aj najstarší druh v Európe.

Keď Rimania zaujali britské ostrovy, bol tam aj určitý pán Columella, ktorý po sebe zanechal opis tohoto druhu sliepok. Sú vraj veličánske, majú nie štyri, ale päť prstov a sú na stole výnimočne chutné.

Už či na britských ostrovoch, alebo aj inde, napr. v Austrálii, ľudia čoraz častejšie si kupujú menšie farmičky. Najčastejšie v medzere 2 do 5 hektárov a okrem iného, majú tam aj sliepky. Po dvore im behajú hlavne mäsité druhy, ako je Dorking, Plymouth Rock, Faveroles, Light Sussex, New Hampshire Red, Orpington, Australorp, Rhode Island a pod. Týto hobby farmári si občas robia aj hostiny, kde sa vypeká slepačina a vychutnáva sa. Obyčajne nevieš z ktorého druhu si vychutnávaš, lebo je tam proste len číslo a častejšie, ako nie, na takýchto stretnutiach prvú cenu odnáša práve Dorking, kým o druhú sa vedie tuhý boj medzi Faveroles, Light Sussex, Plymouth Rock, Australorp... img092Dork

Teda, Dorking má päť prstov. Nohy má silné, ale pomerne krátke. Na dvore sú pokojné. Po znáške vajec nejak nevynikajú. Škrupinu majú bielu. Celkové zafarbenie? Najčastejšie sú tmavo sivé so strieborným krkom a kohút má aj strieborné sedlo. Kohút dosahuje váhu až do 6.5 kg. kým sliepočky sú okolo 4.5 kg.

Tento druh sa využíva aj na kríženie s inými druhmi, aby sa dosiahla váha, mäsitosť a je aj v základe francúzskeho druhu Faveroles. Aj tieto sú vynikajúce, s piatimi prstami, pokojné a vyznačujú sa aj s pomerne dobrou znáškou vajec.

pripravil J.Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com