07 januára 2009

Kamienky B

Garnet / Granát.

Súčasný názov, po slov. granát, po ang. garnet, svoju etymológiu má v granátovom jabĺčku, kde východiskom je lat. granatum = zrnisté, zrnkové, majúce veľa zrniek, lebo aj granátové jabĺčko je plné zrniek. Lat. granum = zrno, seme obilnín, kde máme indoeurópske grnóm = zodraná časť a koreňom je ie. gr-, ger- = zodrať, zostarnúť. S týmto súvisí aj grécke graús / γραύς = stará žena, starena a pod. a slovanské zrno. Granát, ako delová strela vybuchujúca pri náraze, vrhaná ručne a pod. si „vypožičala“ názov práve z granátového jabĺčka.

Naše granátky = pestrofarebné sklenené zrnká postiebané na nitku, pátriky, svoj názov dostali na podklade kamienka granát.

Ak nie skorej, tak určite sa granát využíval už v starom Egypte. V XIX. st. sa rozšírili granátové šperky po celej Európe, ale neraz sa tu stretneme aj s iným názvom, ako uralit, kapský rubín a pod.

Pre svoju tvrdosť a abresívnosť, granát má široké využitie aj v priemysle a to ako agent na čistenie, brúsenie kovov, dreva, plastických hmôt a pod. Náleziská? Šírom sveta.

Farba? Červená, ružová, zelená, pomarančová, žltá, hnedá a čierna.

clip_image002 clip_image004

Granát je silným kamienok na nabíjanie energie a regenerovanie. Čistí a regeneruje čakru. Dáva organizmu silu, vzpruhu, čistí ho a nabitú energiu balancuje. Hovorí sa, že „vie“ osobu varovať aj pred blížiacim sa nebezpečenstvom a preto už tisíce rokov koná aj funkciu nejakého talizmanu.

Inšpiruje lásku a oddanosť. Balancuje pohlavný popud, prajne vplýva aj na emocionálnu disharmóniu. Kontroluje najmä kundalini = vnútorná duševná sexuálna energia, ktorá je uhniezdená v spodnej časti chrbtice, avšak dá sa posunúť hore, až po korunnú čakru. Podnecuje aj vzájomné pomáhanie si v krízových časoch. Pomáha ešte na celý rad psychických problémov.

Ako liečivý kamienok, granát je silný pri regenerovaní tela, prajne vplýva na metabolizmus, lieči chrbticu, čistí krv, regeneruje poškodený DNA atď. ba čo viacej, pomáha osobe rozpamätať sa aj na svoje minulé životy, hlavne keď sa ho položí na „tretie oko“.

Ako ho nosiť? V podobe naušníc, prsteňa, prívesku, ale žiadúce je, aby bol neustále v kontakte s telom.

Je tu ešte aspoň desať poddruhov tohoto kamienka (rozdelených podľa sfarbenia) a verte mi, každý z nich je vraj na niečo vynikajúci.

Hematit.

Už samé meno udáva, že tu ide o kamienok hlavne červenej farby. Názov Hematit je utvorený na podklade gréckeho slova pre krv, krvavé, krvácajúce... haima / αιμα. Ináč toto je feric oxide (oxíd železa – Fe2O3) a predstavuje najdôležitejšiu rudu železa. Obyčajne obsahuje až 70% železa. Mnohé formy hematitu majú aj svoje zvláštne mená, názvy, ako napr. „obličková“ ruda, „pencil – ceruzová“ ruda, červená „okra – ochra“ a pod. Zafarbenie sa pohybuje od „strieborného“, až po červené. Vyskytuje sa po celom svete a červenú „okru – ochru“ poznali aj najprimitívnejšie plemená. Dobre ju poznajú aj archeológovia, lebo pri vykopávkach, neraz sa stretnú aj s týmto „pigmentom“. Červená farba sa človeku vždy páčila.

clip_image006 clip_image008

Toto je vynikajúci kamienok, lebo z tela odvádza negatívne energie a zo zeme čerpá pozitívne. Dáva do súladu telo, myseľ a duch. Ak máte „astrálne“ prechádzky, dušu vracia späť do tela. Balancuje „meridiány“ = v čínskej medicíne usmerňuje povrchové kanáli prúdenia energie. „Rozpúšťa“ negatívne elementy a bráni im prenikanie do aury. Pomáha aj pri súdnych sporoch. Je silný kamienok aj pre v sebaneisté osoby, lebo im dodáva sebaistoty, vytrvalosť, posilňuje duševnú expanziu, osvedčil sa pri liečení najrozličnejších adikcií (ku alkoholu, drógam, prejedaniu sa, fajčeniu a pod.). Hematit pomôže aj v prekonávaní vlastných chýb a ukáže, ako byť spokojný aj s týmito. Ako sa učiť na vlastných chybách.

Štimuluje koncentráciu a myseľ usmerňuje v jeden určený cieľ. Posilňuje memóriu a vlastný vytýčený cieľ. Hodí sa najmä pre také osoby, čo si vyvolili študovanie matematiky a technické veci.

Dokázal sa aj pri „prečisťovaní“ krvi, regulácii jej prúdenia a pri znižovaní telesnej teploty, horúčky.

Vynikajúci je na produkovanie červených krviniek. Prajne vplýva na rozličné záchvaty kŕču, nespavosti, napráva chrbticu a kosťové fraktúry.

Kamienok sa kladie na vrchnú časť chrbtice, ale nikdy tam, kde je boľavé miesto, zápal a na dovažok, nesmieme sa dlho vystavovať jeho účinku.

Iolit, dichroit, alebo aj cordierit.

Tento kamienok, ruda, najčastejšie je modrej farby, ale vyskytuje sa aj, ako žltá, fialová a sivá. Patrí do skupiny silikátov. Nejakú komerčnú hodnotu nema, ale ak sa vyskytne aj v priezračnej podobe, obyčajne sa využije v šperkárstve. Takéto nálezi sú hlavne v Sri Lanke, kde sa ich nazýva aj „vodný zafír“. Občas sa najde aj v Spojených štátoch, ale celkove, toto je „nedostatkový“ kryštál.

clip_image010

Prívrženci „New Age“ tento kamienok pokladajú za „vizuálny“, lebo vraj aktivuje „tretie“ oko a pomáha pri nazieraní sa na vlastné čakry a ich naladenie. Štimuluje spojivosť s vlastným vnútrom. Tisícročiami ho používali aj šamáni, keď chceli robiť astrálne cesty. Keď sa chceli vymaniť z vlastného tela.

„New Age“ ho používa aj na rozpúštanie mastnoty v tele, neutralizovanie alkoholu v tele, regenerovanie pečene, pri liečení malárie a iných triašok, pri liečení sínusov, dýchacieho ústrojenstva, migrény, hlavybôľu a na zabíjanie baktérií.

Ako ho pužiť? Ak sú všetky čakry v súlade, kladie sa na „tretie“ oko.

Jadeit, ktorý máme preložený, ako Nefrit.

Tento kryštálik, kamienok je nič iné, než sódium aluminium silicate (NaAlSi2O6), s najrozličnejšími „nečistotamy“ (najčastejšie je tu vápnik) a práve tieto „nečistoty“ podmieňujú aj jeho farbu, takže vyskytuje sa biely, smaragdovo-zelený, jasný zelený, červený, hnedý a modrý, alebo aj zeleno-čierny, ktorý sa nazýva chloromelanite a obsahuje železo.

Jadeit, nefrit je pomerne zriedkavý. Najväčšie ložiská sú v Burme (Myanmar), ale nyskytuje sa aj v Japonsku, Guatemale, v Mexiku, v Kalifornii, na Celebese, Novej Guiney, v Číne, v Rusku, Taliansku...Jadeit / Nefrit sa občas nazýva aj „imperliány nefrit“, lebo v Číne sa ho pokladalo za jeden z najkrajších kamienkov, ba aj u nás zaužívané meno, nepredstavuje nič iné, ako derivát z mena krásnej Nefretity / Nefertity, hlavnej manželky faraóna Akhenatona (predchodcu / otca Tutankhamena), ktorej busta je v berlínskom múzeu.

clip_image011

Jade, jadeit / nefrit je symbolom čistoty a pokoja. Predstavuje v sebe všetkú múdrosť, čo sa nazbierala od stvorenia sveta. Dáva sa ho do súladu so srdcovou čakrou, lebo má nesmierny účinok na zvýšenie intenzity lásky. Nefrit je kamienkom, ochrancom a verí sa, že pritiahne k majiteľovi lásku a priateľstvo iných, ako aj lúče, žiaru dobrého šťastia. Na personalitu účinkuje kladne a integruje myseľ s telom. Vybíja negatívnu energiu, negatívne myšlienky a duši dáva pokoj.

Jade, jadeit, nefrit je „kamienkom snov“. Hlavne, ak sa položí na čelo, intenzifikuje „vnútorné“ sny. Prajne vplýva aj na miernenie rozdráždenosti.

Tento kamienok vám otvorí oči a ukáže, akou to osobou vlastne ste. Nanúti vás zamyslieť sa nad sebou, ale zároveň vás aj „prebudí“ a ukáže vám celý potenciál skrytých vedomostí.

Po fyzikálnej strane, toto je kamienok „čistenia“ a vplýva hlavne na obličky, avšak jeho účinky sú podmienené aj jeho farebným odtienkom a najmä intenzitou koloritu.

Pri liečení, používa sa na obličky, adrenalínové žľazy, je detoxikátorom, napravý kostrovú štruktúru a ak ste mali operáciu, zašívali vás, prajne vplýva aj na stihy. Pozitívne vplýva na plodnosť, najmä žien a ľahkosť pôrodu.

Ako ho použiť? Podľa potreby. Prsteň, prívesok, brošňa... avšak Číňania verili, že stačí aj keď ho občas chytíte do ruky. Vtedy všetkú svoju moc posúva do tela majiteľa.

clip_image013

Sfarbenie, i keď najčastejšie sa stretneme s modrým, alebo jemnezeleným, môže byť rozličné a pravda, podľa sfarbenia, meria sa aj účinok. V obchodoch sa vyskytuje, ako:

modrý, modro-zelený, hnedý, zelený, lavandulový, pomarančový, červený, biely, žltý....

Jantár.

Toto vlastne ani nie je kryštáľ, kamienok, ale fosilovaná živica pravekých ihličnatých stromov. Využíva sa hlavne v šperkárstve, kde sa zaraďuje medzi polodrahokami. Obyčajne je žltej farby, ale neraz má aj pomarančový odtienok, ba prechádza aj do hneda, kým veľmi zriedkavo ho najdeme aj ako červený, alebo aj zelený, čo hneď ukazuje, že tu ide o umelé prifarbenie. Mnohé kúsky jantáru majú v sebe fosíliá pravekého hmyzu, alebo rastlín a práve takýto jantár na trhu prináša najvyššiu cenu.

Etymológiou slova sa zaoberali aj mnohí naší vedci, ale nikto z nich to neriešil, ba čo viacej, navzájom sa popierajú. Najlepšie riešenie záhady názvu podáva Oxfordov et. slovník, i keď, aspoň v prípade slovenčiny, ale aj širšie, nikde sa nespomína slovo jantár, lebo v angličtine je to amber, ktoré si prevzali zo starofrancúzskeho ambre a tam prišlo zo stredovekej latiny (ambar(e), ambrum) a do stredovej latiny prišlo z arabského `anbar. Tento arabský termín až nápadne sa zanáša na sanskritové ámbara = obal, prikrývka, či antár = vnútri, medzi, ántara = vnútornosť a práve tu leží záhada pôvodu slova jantár. Praveká živica „ulapila a obalila“ predstaviteľov vtedajšieho hmyzu, rastlín, ktorý je teraz „vo vnútri“, stal sa jeho „vnútornosťou“. Tento názov tesne súvisí aj so slovom ambaláža a hambár, kde nieto pochybnosti o ich indoeurópskom pôvode.

Jantár sa vyskytuje šírom sveta, no najväčšie kúsky a aj najbohatšie „polia“ sú v oblasti Baltiku. V obchodoch najdeme aj tzv. amberoid, čo znamená, že takýto jantár vznikol už lisovaním menších kúskov. Takýto jantár je ľahko identifikovať. Po sebe má paralelné pásiky. Človek už dlhšie vyrába aj umelý jantár, avšak tento, vzhľadom na prírodný, je len podradnej kvality.

clip_image015 clip_image017

Pre tých, čo veria v zázračnú moc kamienkov, prinášame aj „odborné“ vysvetlenie moci jantáru. Tak, ako ho vysvetľujú vstúpenci hnutia „New age“ (Nová doba).

Jantár má silnú konekciu so zemou, pôdou a je nevyhnutným kamienkom väzivom medzi ľudskou bytosťou a planétou Zem. Prostredníctvom jantáru zbytočná energia sa usmerňuje do zeme, kým etherická energia, biomagnetický plášť okolo tela , čiže aura sa nedepletuje. Má prajný účinok na revitalizáciu, čistí okolie a menovite čakri. Absorbuje negatívnu energiu a transmutuje ju v pozitívne sily a zároveň pomáha telu aby sa samé liečilo. Psychologicky, jantár prináša do života stabilitu, motivuje skryté želania, aby sa splnili, ba čo viacej, pomáha pri utláčaní rozličných depresií a myšlienok o sebazáhube. Dáva sebadôveru, pomáha na vývoj memórie, podporuje duševný pokoj a pod.

Jantár je vyskúšaný prostriedok na čistenie čakier, z tela odoberá najrozličnejšie choroby, lebo absorbuje negatívnu energiu a boľasti tela. Pomáha pri strese a je v súlade s hrdlom, pozitívne vplýva na poruchy žalúdka, sleziny, mechúra, pečene a zlče. Tiež prajne vplýva na klby, posilňuje svalstvo, pomáha pri hojení rán a je vynikajúci prírodný antibiotik, lebo nie len že z tela do zeme odvádza nezdravú energiu, ale zo zeme, do tela usmerňuje pozitívnu energiu.

Najvhodnejšie miesta na nosenie jantáru sú: ruka, kde je v podobe náramky, alebo okolo krku, kde je v podobe náhrdelníka.

Jasper / Jaspis.

Aj tento kamienok od nepamäti patril do vrecúška šamánov, lebo je pekný (hlavne červený) a aj tvrdý. V anglickej literatúre sa stretneme, že patrí do skupiny „chert“ (čert), čo by sme si preložili, ako žula. Sfarbenie je hlavne červené (obsahuje aj hematit), ale stretávame ho aj ako hnedý, sivý, žltý... všetko v závisloti od „nečistoty“. Krásne svetielkuje, ale len po vyleštení, čo je náročná práca. Z tohoto, jeho hlavné používanie je v šperkárstve.

Sám názov, v gréckom jazyku iaspis, je semitského pôvodu, o význame ktorého nemame bližšie údaje. Tento názov, v starých spisoch sa aplikoval na všetky priesvitné a pestrofarebné kamienky, hlavne na druhy chalcedónu a od nepamäti sa mu pripisovali aj rozličné liečivé účinky, najmä „posilnenie“ žalúdka.

Jasper je celkom bežným kamienkom a vyskytuje sa šírom sveta.

clip_image019

„New Age“ hovoria, že tento kamienok dáva pokoj, zmierňuje stres a napomína ľudí, aby si navzájom pomáhali. Má schopnosť rozžiariť čakri, kde každá farba kamienka vplýva na inú čakru. Umožňuje „šamánke výlety“ z tela a pomáha pri spamätávaní sa na sny. Chráni pred negatívnymi energiamy, je „hromozvodom“, čistí a regeneruje čakry, auru, balancuje yin a yang, čistí okolie od elekromagnetických polutantov, včetne aj radiácie a pod.

Pomáha na vycibrenie sa v rýchlom reagovaní mysle, štimuluje imagináciu atď.

Ako medikament, pomáha na krvotok, žalúdok, pohlavné orgány, balancuje mineráli v tele a hodí sa hlavne, ako elixír.

Ako nosiť? Musí mať kontakt s telom, kožou a rozličné farby majú aj svoje určité miesto.

Lapiz lazuli.

Krásny, modrý polodrahokam. Tento kameň má najrozličnejšie zloženie, od čoho závisia aj jeho vlastnosti. Najdôležitejším dodávateľom a to od staroveku, je oblasť Badakhstánu, v Afganistáne, ku ktorému neskoršie pribudli bane v Čile, kde je ale lapiz trochu jasnejšej farby. V obchodoch ho bežne nedostať. Ak vám aj vyjde, tak to najsôr nebude pravý lapiz, ale umele zafarbený jasper z Nemecka. Na ňom sú viditelné bezfarebné fliačky, bezfarebné zrnká, kryštalizovaný kvarc, ale tam nenajdete zlaté fliačky pyritu, ktoré sú vlastne charakteristické pre pravý lapiz lazuli a to odborníci prirovnávajú ku hviezdičkam na nebi.

Ináč, menšie ložiská sú aj v Rusku, Taliansku, Spojených štátoch, v Egypte....

O jeho trochu divnom mene, hovorí aj etymologický slovník. Lapiz lazuli je vraj silikát ultramarínovej farby, kde máme latinské lapis = kameň + lazuli = genitív zo stredovekej latiny, lazulum < lazur, lazurius, ktoré predstavuje výpožičku z jazyka Peržanov, kde lažward = azúrové.

Tento kameň, svojimi cestami, necestami, predsa prišiel aj do Egypta a iných antických kultúr, kde pre svoju krásu si ho aj veľmi vážili. Bol to kamienkom vtedajšej spoločenskej špičky.

clip_image020

„New Age“ tvrdí, že tento kamienok otvára „tretie“ oko, balanciu čakru hrdla, prajne vplýva na osvietenie ducha, vplýva na pekné sny, psychické vlohy, podmieňuje špirituálne cestovania a posilňuje duševnú silu. Má rýchli účinok na tlmenie stresu a hneď ukľudní.

Lapiz lazuli je aj kamienkom – ochrancom, lebo nadväzuje kontakt s duševnými ochrancami, strážcami. Rýchlo odhalí každý psychický útok na majiteľa, zablokuje ho a tú negatívnu energiu hneď aj odpošle ku odosielateľovi. Učí sile rázneho prejavu, sile rečiam, orátorstvu, od majiteľa odvracia všetky možné kliatby, „porobeniny“, ba aj také, ktoré boli vyslovené už dávno. V minulosti.

Lapiz lazuli je veľmi účinný zosilňovač. Podniecuje „vyššie“ vlohy človeka, dáva silu mozgu a vyjasňuje myseľ. Pomáha, aby si človek zastal zoči – vôči sám so sebou, konfrontovať pravdu a správnosť vlastného konania. Tento kamienok pomáha aj vo vzťahoch a to, ako priateľských, tak aj v láske, lebo otvára city a jazyku dáva schopnosť vyjadrovania toho, čo telo a duša cíti. Proste, človeka oslobádza od každej emocionálnej strnulosti.

Ako medikament, pomáha pri bolení hlavy, migréne, vôbec zmierňuje všetky boľasti, pozitívne účinkuje na depresiu, dýchacie ústrojenstvo, hrdlo, hlasivky, čistí vnútornosti, čistí dreň, špiky, posilňuje imunitu, bráni ohluchnutiu, čistí krv, lieči nespavosť, vertígo a znižuje krvný tlak.

Ako ho nosiť? Ako prívesok, ale na krátkej retiazke, aby sa dotýkal hrdla, účinný je, keď sa položí na „tretie“ oko, na diafragmu, kdekoľvek na hlavu (pri hlave bolení) a účinný je, aj v podobe prsteňa, kedy svoju hlavnú energiu prenáša na kožu, dreň, kým ostatné vplyvy sú už jemnejšie, pomalšie, ale po čase, prinesú výsledok.

Magnetit.

Aj tento kamienok patrí ku rudám, z ktorých sa robí železo. Môže byť rozličného zafarbenia, od čiernej, po hnedú, ba aj kovovosivú... všetko v závislosti od vedľajších elementov. Ako už same meno udáva, tento kamienok, ruda, má magnetické schopnosti. (V etym. viď magnet.) Kedy ju človek spoznal, ťažko povedať, no vykopávky hovoria, že sme ju mali okolo roku 5000 p.n.l. Takýto kamienok sa ľahko zoženie.

clip_image022

Magnetit sa využíva na magnetickú terapiu, lebo posilní vlastné biomagnetické lúče. Zladí ich s magnetizmom planéty. Je vynikajúcim „uzemňovacím“ kamienkom. Keď ho používa skúsený terapist, vtedy tento opravý všetky vychýlené magnetické lúče tela a zladí ich s lúčmi planéty.

Neraz naše telo ťažko bojuje, len aby sa zladilo so zemským magnetizmom a vtedy telesný meridián je preaktivovaný. V takýchto prípadoch najlepšie ukľudní práve magnetit, infúziou pozitívnej, na negatívnu energiu. Magnetit sa hodí najmä pri športových úrazoch. Svojim blahým účinkom utlmí boľasti a poškodené svalstvo.

Magnetit, ale len dočasne, ponapráva každú čakru a auru, je vynikajúci prostriedok na telepatiu, na meditovanie, lebo prajne účinkuje na vizuálnosť osoby. Keďže je magnetit magnetický, priťahuje aj lásku a vernosť. Zároveň odpudzuje všetky negatívne emocie, ako strach, srditosť, hnev, smútok... atď. Tento kamienok napráva rovnováhu medzi telom a dušou.

Ako liečebný kamienok, používa sa pri astme, poruchách krvobehu, kožných poruchách, osvedčil sa pri vypadávaní vlás a najmä pri krvácaní z nosa.

Kladie sa na chrbticu, krk, alebo boľavé klby, alebo keď sa položí na dolný koniec postele, znemožní nočné kŕče.

Magnezit.

Aj tento kamienok je vlastne ruda, magnesium carbonate (MgCO3). Hlavné ložiská sú v Rakúsku, v Číne, v Spojených štátoch, Brazílii atď. V priemysle sa používa, ako filter a katalist pri výrobe syntetickej gumy, ako prídavok do umelých hnojív a pod.

Vyskytuje sa vo farbách, ako je biela, sivá, hnedá a žltá.

clip_image024

Magnezit osobe prináša hlboký pokoj, potrebný na meditovanie a pravda, aj na oddychovanie. Keď sa položí na „tretie“ oko, posilňuje obrazotvornosť. Otvára čakru srdca, zlaďuje hlboko ukrytú lásku v srdci, včetne aj lásku ku sebe samému, ktorá je prepotrebná, aby sme mohli prijať lásku od iných. Pomáha prijať osoby také, aké sú, bez akého koľvek snaženia sa o ich nápravu, privádzania ich na „správnu cestu“ a pod.

Po psychologickej stránke, magnezit privedie na povrch všetky naše nedostatky, aby sme sa mohli analyzovať, snažili sa o nápravu vlastného charaktera, proste núti človeka zaujať pozitívne stanovisko v konaní. Magnezit v podobe mozočeka (ten na ľavej strane ilustrácie) účinkuje aj priamo na mozog. Zlaďuje dve hemisféry mozga a tak štimuluje tvorenie ideý a ukazuje ich praktické využitie. Pomáha najmä takým osobám, ktoré majú strach zo všetkého, sú bojkovia, neistí v seba a z toho sú aj nadmieru nervózni.

Keďže magnezit obsahuje veľké množstvo magnézia, účinkuje na telesný pach, neutralizuje ho, osvedčil sa pri boľastiach spiatych s menštruačným cyklom, pri boľastiach brucha, čriev, kŕčov svalstva, boľastiach žlče a boľastiach spiatych s kamienkami v obličkách. Prajne vplýva na kosti, zuby, je preventívou na záchvaty epilepsie, zmierňuje hlavybôľ, najmä migrénu, zabraňuje hrčkaveniu sa krvi, zrýchľuju metabolizmus, hlavne rozpúšťanie tukových látok, prajne účinkuje na cholesterol, bráni arterioskleróze a angíne. Používa sa aj v prípadoch určitých srdcových ochoreniach, vyrovnáva telesnú teplotu, znižuje horúčku, zjemňuje triašku atď.

Kladie sa na patričné boľavé miesto, ale môže sa použiť aj ako interný a externý elixír.

pripravil Ján Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com