12 februára 2009

V Austrálii horí, neprestáva...

11. februára 2009.

Ohne neprestávajú. Včera a dnes je to kľudnejšie. Prestal severný vietor a vystriedal ho južný, chladný, takže denné teploty sa nám znížili na niečo vyše 20°C, ba v kopcoch, tam kde je peklo, nočné teploty klesli aj pod bod mrazu. Aspoň to trochu pomáha, avšak hoci fúka aj chladný vietor, predsa je silný (50 – 60 km/h) a obrátil smer požiarov. V tomto čase ešte vždy je 30 „divých“ požiarov, nelokalizovaných. Cez víkend sa má vietor zase otočiť na sever a zase začnú „teplejšie“ dni a zase tu bude nebezpečie rozšírenia sa požiarov.

Kde všetko horí, ťažko povedať. Úradný zoznam miest, mestečiek, dedín je strašne dlhý. Práve teraz je ohrozené mestečko Mansfield. Okolie je už spálené, dedinky sú v popole a požiarnici vedú boj o toto mestečko.

Vypadá, že mestečko Healasville požiar zaobíde. Nejak sa obrátil na mestečko Warburton. Krásny kraj. Hlavne jeho okolie a práve tu máme aj niekoľko naších rodín. Nakúpili si tam menšie farmičky, okolo 10 hektárov a planovali tam, v záhradách, sadoch... prežiť svoje dni. Koľko viem, tam majú svoje domi aspoň tri naše rodiny. Medovarský, Peška, Dýr, ale aj ďalší si tam niečo nakúpili, nuž koľko ich tam teraz býva, neviem. Predpokladám, že bude okolo 10 rodín. Včera tam mali poplach, evakuáciu, až povedali, že na evakuovanie je už neskoro a kto tam zostal, nech sa zachraňuje, ako najlepšie vie. Vypadá, že sa podarilo požiar zastaviť, lebo dnes ich už sotva kto spomenie. Dnes sa vedú boje okolo mestečka Wandong, Kilmore, Alexandra, Yea, Buxton, Acheron....

Proste je zázrak, ako sa niekomu podarí prežiť a predsa ľudia, popálení, vychádzajú zo spálenísk. Jedna dievčina, keď videla, že už je tu koniec, vztiahla sa do diery zvieratka Wombat a prežila. Wombat (vačkovec) sa podobá malému medvedíkovi. Býva v dierach, pod zemou. Ona sa tam vopchala. Koľko len mohla. Kým jej diera stačila. Jej zadok bol tu nejakým štopľom, nuž plameň jej nevysal kyslík. Prežila. Vytiahla sa von a na podiv, ani nebola nejak popálená.

Koľko je mŕtvych? Nevieme. Celý deň nám len opakujú, stav od včera večera, 181 osôb (očakáva sa, že počet prekročí aj 300), takže si myslím, že tu polícia dala embargo. Embargo bude asi aj na udávanie sumy, čo sa dosiaľ nazbierala.

Trochu rozumnejší človek, hneď vidí, že úradné číslo obetí, vôbec nezodpovedá stavu. Napr. v mestečku Marysville len dosiaľ našli 100 osôb. Kinglake atď. mnoho nezaostávajú. Vśade niekto zhorel. Niekde aj 20% obyvateľstva a aj sama polícia hovorí, zase sme našli ďalších, ale nehovoria koľkých. Obyčajne, kde požiarnici prejdu a najdu mŕtvych, tam sa priviaže modrá stuha. Po nich tam idú policajti, detektívi, sanitky... a tých modrých stužiek je všade. V niektorých domoch zhoreli celé rodiny.

Telefonáty sústrasti a ponuka pomoci prichádzajú z mnohých krajín. Pravda, prví tu boli Briti a kráľovna Elizabetha II. ktorá mimochodom, zo svojho vrecka posiela nejakú finančnú pomoc. Američania tiež. Ich požiarnici sú na ceste a prezident Obama sľúbil tiež nejakú pomoc a to nie len peňažnú, ale aj pomoc odborníkov, vyšetrovateľov a pod. Na podiv, aj Indonézia sa ohlásila a ponúkla pomoc. Pomoc ponúkli aj Francúzi, Nemci...

Tu zbierky bežia. Vćerajšia suma, čo sa nazbierala cestou „Červeného kríža“ bola niečo vyše 40 milionov. Od vtedy, po celý deň, akoby všetko zastalo. Žiadny pohyb. Len správy, že napr. na včerajšom zápase cricket s N. Zealandom, nazbierali 6 milionov. Profesionálny hráč golfu dal 200.000, jeho združenie tam priložilo ďalšiu sumu. Dnes, všetky obchody siete samobslúh „IGA“ zbierali, či na pomoc odviedli celodenný svoj profít. Koľko? Mlčí sa. Cez víkend, naší futbalisti hrajú zápas v Japonsku (kvalifikácie pre MS), takže aj tam bude dobrovoľná zbierka. Tunajšie kluby, už či futbalu, rugby... v nasledovný víkend nie len urobia zbierky, ale aj časť útržku zo vstupného, odvedú do fondu na pomoc. Zbierky sa konajú po všetkých bankách, obchodoch a aj po uliciach. Do tejto akcie sa zapojila hlavne „Armáda spásy“ a „St. Vincent de Paul“.

Tunajší zverolekári a ich fakulta, tiež poskytujú dobrovoľnú pomoc. Ľudia im prinášajú popálené koaly, kengúrov, wombatov, papagájov, psov, mačky, kačky, húsky, pávy, ale aj kozy, alpaky, lamy, ale aj ovečky, ba aj kravičky. Mnohé však farmári proste strieľajú.

Do oblasti cestujú celé kolóny nákladných áut so senom a to aj z niekoľko tisíc km. vzdialenosti. Ľudia im to seno dávajú zdarma. Transportné podniky to zase zdarma prepravujú.

Zatiaľ len ojedinele, ale čoraz hlasitejšie, ako ľudia, tak aj poslanci kritikujú politické strany, že sa dali kúpiť hnutiu zelených a týto páni, z toho hnutia, no sotva páni, väčšinou ponevári, stali sa toľko bezočiví, že všade chcú mať, akože národné parky. Obrovské územia. Úplne zamknuté. Nemôžeš, alebo nebudeš tam môcť ísť autom, nemôžeš si tam zbierať drevo, vyhnali odtiaľ farmárov, lebo vraj ich dobytok tam robí škodu, takže sú oblasti, kde je suchého paliva aj do pása. Eukalyptové listy, kôry, halúzie, suché stromi, rokami nespasená tráva... a žije tam ukrutný počet zajacov a divých psov. Stačí aj najmenšia iskrička a katastrofe sa nevyhneš. Teraz, v tieto krízové dni, na TV obrazovkach nevidíme ani jedného ich poslanca. Podobne to bolo aj počas minulého požiara, avšak keď sa situácia stíši, už tu budú a ich filozofovaniu nebude konca, kraja.

Teda, toto je dnešný stav. Informácie neprichádzajú. Asi nechcú mať paniku, lebo ľudia budú čoraz väčšmi ukazovať prstom na politikov, ich politickú korupciu. Za tých niekoľko hlasov z tábora „zelených“ máme miliardové materiálne škody a ukrutne veľa mŕtvych.

clip_image002

Utekaj, ak stihneš.

clip_image003

Komíny, ako pomníky požiara.

clip_image005

A predsa sa zachránil. Niekto ho vzal do auta. Popáleného.

clip_image007

Tu raz bola škola. Malá, dedinská.

J.K.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com