10 februára 2009

Záplavy v Queenslande.

Áno, Austrália je krajina extrémov. Kým na juhu, v miernom pásme zúria požiare, zatiaľ na severe, v tropickom Queenslande je sezóna letných monzúnov, cyklónov... záplav. Kým ju trpí nedostatkom vlahy, kým je tu ukrutná suchota, zatiaľ si tí severnejšie od Brisbanu nevedia dať rady s nadbytkom vody. Neustále prší a zaplavuje a to nie len v pásme vedľa Koralového mora, ale aj hlboko vo vnútrozemí. Celá oblasť, ozrutánska plocha je pod vodou. Asi najhoršie je v austrálskom „babinom kúte“, okolo mestečka Babinda. Len trochu južnejšie je mesto Innisfail, ktoré pred rokom, dva, zbúral cyklón. Dnes sú zase pod vodou. Zvykli sa na takéto záplavy, lenže tento kraj je aj najväčším dodávateľom banán, nuž zase nám zdrahnú.

Poprosil som M. Kizúra o nejaké fotky, lebo on žije v Townsville a aj oni „plávajú“. Zaplavená je celá oblasť medzi Townsvillom a Cairnsom. Vlastne záplavy sú väčšieho rozmeru, lenže tie kraje sú už menej obývané.

Tak, pozrite sa na Queensland. Všimnite si ten ich štýl domov, „Queenslander“. Postavené sú na koloch, asi 2 – 3 m. vysokých a predsa ich zaplavuje.

Všimnite si tie utrápené kravičky druhu Brahman.

Všimnite si tie dva ostrovčeky preplnené kengúramy. Zachránia sa? Možno, ale skorej pomrú od hladu, ak voda neodtečie a aj potom, kde si najdu pašu?

Tie rieky sú väčšinou len potôčky a teraz, veľrieky.

...zväčšiť foto - klikni na foto...

571

2 klikni 0

99 klikni 6

0,,6473731,00

4

8

Pripravili Martin Kizúr a Ján Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com