18 februára 2010

Pýtate sa...Ako urobiť kurín. Pokračovanie

Aby sliepky, alebo iná hydina bola šťastná, pokojná, zdravá... musíme mať aj dobrý kurín. Dakedy, kým naši sedliaci na dvore mali hospodárske staviská, stajne, tieto sa každý deň kydali a niekde na dvore bol aj hnoj. Nad hnojom ste mohli vidieť pánty (s ústreším), kde večer, po rebríčku vychádzali sliepky. S trusom nebol žiadny problém. Padal rovno na hnoj. Tiež v tom „druhom dvore“ boli aj stohy, okolo hodne zrna, takže sliepky behali po celom dvore, ba preletovali aj plot a hybaj do humna.

„Páni“ to mali trochu modernejšie. Sliepky mali svoj kurín a malý „dvor“. Takýto kurín si už vyžaduje aj nejaký plán a pravda aj bujnejšiu fantáziu gazdu, aby ten kurín „neklal oči“, aby dobre zapadol do dvora a aby bol funkčný. Každý dvor si vyžaduje inú podobu kurína.

Prinášame vám plán na anglickú dedinskú podoba kurína, vlastne tento kurín je skorej pre bažantov, jarabice, prepelice... ale ak ten „dvor“ urobíte vyšší, tam môžu byť aj sliepky.

clip_image002

Kuriatka, kým sú malé, si tiež vyžadujú svoje. Hlavne tie, ktoré sa vyliahli v inkubátore a keďže nemajú mamu, kvočku, nemá ich kto hriať.

clip_image004

clip_image006

Ak vám nestačia tieto informácie, na internete si ľahko vyhľadáte aj niečo iné a tu môžeme odporučiť: ...Viac...Chicken House, alebo Chicken Coop a tam si toho nájdete na vôľu. Aj nejaké plány, prístupnú literatúru (to si musíte kupovať). ...Viac...Poultry , tu nájdete všetky možné druhy hydiny atď. atď.

Ak vám nestačí ani toto, na sajte Amazon (on line shoping) otvoríte si Books, tu zase Poultry, Chicken... a nájdete lacné knihy. Objednáte si, zaplatíte karotkou a o pár týždňov to už aj máte. Pravda, knihy sú prevažne v angličtine.

…píše Ján Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com