25 apríla 2009

Národná vlajka El Salvadora.

 

clip_image002Španielsko malo čoraz viacej trápenia a to nie len so svojími kolóniamy po svete, hlavne v Amerike, ale aj doma. Boli tu ambície Britov prešíriť si svoj vplyv aj na karibské ostrovy, na strednú a Južnú Ameriku a bola tu aj hrozba z Francúzska, Napoleón. Kolónie dostávali čoraz väčšiu autonómiu... až tu vzplanuli aj nepokoje a provincie, jedna za druhou, vyhlasujú vlastnú samostatnosť. Hlavne tie okolo rieky La Platy, z ktorých neskoršie vzniká Argentína. Zjednotili sa pod jednou vlajkou, modro-bielo-modrou a „patrioti“ iných španielských kolónií sa práve na túto vlajku začali dívať, ako na vlajku slobody. Túto argentínsku vlajku určitý „patriota“, Luís Aury prenáša aj do kolónií v Karibskom mori a na čas ju vztýčil aj na ostrovoch Santa Catalina. Tento akt zohrial vášne obyvateľstva Strednej Ameriky a aj týto sa začali dožadovať slobody, samostatnosti. Samostatnosť provincií Strednej Ameriky sa vyhlasuje už v 1821. roku, lenže nikto nepočítal s ambíciamy už samostatného Mexika a na čas (dva roky), menší južní susedia sa stávajú jeho súčasťou. Táto „bezočivosť“ vzbúrila krv „patriotov“ a plukovník Manuel José Arce z El Salvadora začal s odbojom. Ako vlajku slobody, zvolili si (podľa agrentínskeho vzoru) modro-bielo-modrú vlajku, ktorú si aj úradne, 20. feb. 1822. roku dali „posvätiť“ v jednom chráme San Salvadora a práve táto vlajka sa neskoršie aj stáva úradnou vlajkou Stredoemerickej federácie.

Federácia netrvala dlho. Roztrhala, rozložila sa na päť krajín. El Salvador na čas ešte používal „starú“ vlajku, až do 1865. roku, kedy sa volí nová národná vlajka. Táto sa hodne podobala vlajke Spojených štátov Severoamerických, no v 1912. roku sa koná ďalšia voľba národných farieb a vracia sa ku podobe pôvodnej, „starej“ vlajky bývalej federácie. Urobilo sa ešte niekoľko menších, kozmetických úprav (posledne v 1972. r.), takže súčasná vlajka krajiny je skoro istá taká, akú mala zaniknutá federácia. Tri vodorovné pruhy, modro-bielo-modrý a do bielého pruhu sa umiestnil erb podobajúci sa erbu zaniknutej federácie, s mottom „Boh, jednota, sloboda“.

clip_image004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Všimni si, že v erbe krajiny je päť zástav reprezentujúcich 5 súčasných samostatných krajín bývalej federácie. Päť kopcov, nad ktorými ešte vždy horí aj svieca, iskrička nádeje na obnovenie federácie.

Aj v tejto krajine tá idea o spolupatričnosti krajín Strednej Ameriky je živá.

………………….pripravil J.Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com