11 apríla 2009

Pýtate sa... /A/ - Kamélia.

Niekto z naších návštevníkov si hľadá informácie o kaméliach. O tejto populárnej okrasnej rastline, kríku popísané sú celé knihy, ba nejaké informácie si zoženiete aj na internete. V angličtine. Zadajte tam len „Camellia“ a hneď to máte. Ja tu môžem priložiť len osobné skúsenosti, lebo zopár kamélií máme aj v záhrade.

U nás, na „Kruhoch“, v rámci etymológie, najdete si aj vysvetlenie názvu. Ináč prvý európan, čo nám zanechal opis tohoto ozdobného kríka, bol jezuita Georg Josephus Camellius, či po našský, bol to Jozef Kamel, narodený v Brne (na Morave; 1661 – 1706), avšak ako misionár, dostáva sa aj na Filipíny a práve tu sa stretáva aj s touto rastlinou, ozdobným kríkom.

Na južnej pologuli, v Austrálii, kamélia je jeden z najpopulárnejších záhradných kríkov. Najdete ju v skoro každom dome. Nie je náročná a je vďačná. Krásne kvitne. Práve teraz, polovicou jesene začína púšťať puky kvetov, ktoré sa otvoria koncom jesene a kvety budú trvať cez celú zimu, až do včasnej jary. Na severnej pologuli kamélie začínajú kvitnúť už v marci a kvety trvajú až do októbra, novembra.

Pestujú sa hlavne tri druhy: Sasanquas (hodí sa na pestovanie v kvietniku), má „jednoduchú“ konštrukciu kveta; Japonica má väčšie listy, potrebuje väčšiu ochranu od prudkého slnka, väčšie, „plné“ kvety a kvitne hlavne cez zimu. Je tu aj menej populárna „camélia reticulata“, ako aj celý rad novoobjavených poddruhov.

Niektoré sú na mráz veľmi citlivé, ale väčšina z nich celkom dobre znesie aj jemnejší ranný mráz.

Sú to kríky, až menšie stromíky. Dosahújú výšku od 3 – 5, kým druh japonica môže dosiahnúť aj 9 metrov.

Kamélia neznáša alkalickú pôdu a potrebuje aj dobrú drenáž a hlavne prihnojovanie kompostom.

Ako ju rozmnožovať? Úspešná je aj metóda „odstrižku“. Odstrihnete si malú halúzku a stačí, keď ju položíte do pohára s vodou. Po čase, tento odstrižok vyženie jemné korienky a už to máte. Novú kaméliu.

Na ilustrovanie, pridávam tu zopár fotiek kvetu kamélií.

clip_image002

Camellia „E.G. Waterhouse“ austrálsky hybríd vyšľachtený v 1954. roku.

clip_image004

Kamelia Mrs. Bell.

clip_image005

Camellia reticulata „William Hertrich“.

…………píše Ján Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com