25 apríla 2009

Národná vlajka Kostariky.

Národná vlajka Kostariky.

Kompozícia obyvateľstva Kostariky je úplne iná, ako v susednej Nikarague. Až 98% sú potomkovia španielských prisťahovalcov, kým zvyšné 2% sú prisťahovalci z iných európskych krajín, potomkovia černošských otrokov, niečo Číňanov a počet pôvodných Indiánov neprevýši 5000 osôb.

Dejiny krajiny neboli také pohnuté, ako v susednej Nikarague, i keď si aj tu vyčínal americký vojenský avanturista, William Walker. Dnes je táto krajina jedna z mála, kde počet učiteľov prevyšuje počet vojakov. S armádou skoncovali ešte v 1948. roku. Od vtedy majú tam len „civílnu políciu“.

Keď sa rodila federácia bývalých kolónií Strednej Ameriky, aj Kostarika sa stáva jej súčasťou a po rozklade federácie, vyhlasuje vlastnú samostatnosť, ale na čas aj ona používa bývalú spoločnú vlajku, modro-bielo-modrú a spoločný erb. Len v čase 1840-42 robí sa vlastná vlajka, bielo-modro-biela.

Európske meruôsme roky, ich idea, dotkla sa aj Kostariky a následne vzniká aj nová národná vlajka. Na návrh manželky prezidenta republiky, ktorá bola proste očarená Francúzskom, ich revolúciou a dianiami v roku 1848. do vlajky sa prikladá aj červený pruh. Rovno do stredu a do tohoto pruhu sa kladie aj erb. Tento červený pás vraj teraz znamená „civilizačný výdobytok storočia“. Od tej doby, vlajka sa nemenila.

clip_image002

Sám erb však podľahol kozmetickým úpravám a to v 1906. 1934. a posledne, v 1964. roku. Súčasný erb má tri kužeľovité sopečné kopce na úzkom páse súše medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Na oboch oceánoch je znázornená loď a v hornej časti erbu je sedem bielych hviezdičiek, ktoré reprezentujú 7 provincí krajiny.

clip_image004

……………..pripravil J.Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com