25 apríla 2009

Národná vlajka Urugvaju.

  Amerika, vábne slovo, ktoré v našom slovníku znamenalo len Spojené štáty a veru aj do tej „teplej Ameriky“ dostal sa nejeden Slovák – bez ohľadu, či z „Hornej“, alebo „Dolnej“ zeme. Neskoršie sa rozchýrilo, že na svete sú až tri Ameriky. „Studená“, „Teplá“ a „Pravá“. Keď prídeš do Hamburgu, budú ti tam vychvaľovať všetky Ameriky, ale nedaj sa nadať. Od tej „teplej“ utekaj. Utekal, kto mohol, ale pán majter Kiš – obuvník- z Petrovca, neutiekol. Loď do Ameriky, zakotvila v Montevideo, v Urugvaji a jeho tam vyhodili. „Chlape, si na konečnej“. Táto „Amerika“ bola spod Peskary (cigánska osada na „širine“ pri Kulpíne), ale čo? Von sa musí. Nejak si zarobil toľko, aby mohol domov napísať: „Kupujte mi šifkartu, lebo tu zahyniem“. Nič zvláštne. Podobné listy rodiny dostávali a aj dostávajú, zo všetkých „troch Amerík“, ba viem o podobných situáciach aj v Austrálii. Vyemigrovať nie je pre každého.

Španielsko si zaujalo oblasti nie len južnejšie, ale aj severnejšie od La Platy, lenže na túto oblasť cielilo aj Portugálsko (Brazília) a neskoršie aj Británia, takže Urugvaj je nejakým kompromisom zaujmov troch koloniálnych mocí. Keď si sem začali pchať svoj nos aj Briti, kolonisti videli, že Španielsko nie je schopné obrany svojich kolónií a začala sa šíriť idea o vlastnej samostatnosti. Južnejšie od La Platy (provincie budúcej Argentíny) to bolo ľahšie, avšak v provinciách „Banda Oriental“ (budúci Urugvaj) to nešlo najhladšie, no predsa, keď tieto provincie, ako samostatný štátny útvar uznala aj Argentína a aj Brazília, clip_image002vlajka novej republiky Urugvaja zaviala po prvýraz 16. dec. 1828. roku.

Podobala sa argentínskej. Modro-biele vodorovné stuhy a v ľavom hornom rohu je „májové slnko“. Od 1830. roku vlajka má dospolu 9 pásov. Štyri modré a päť bielych, čo vraj reprezentuje úniu 9. provincií. Staršia verzia mala 9 modrých pruhov, ba najstaršia mala v každom modrom páse aj tenkú červenú pruhu.

clip_image004

 

 

„Májové slnko“ Urugvaju je trochu jednoduchejšie od toho argentínskeho.

 

 

 

 

………………………pripravil J.Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com