Rybie Curry.
Recept:
0.5 kg. očistenej ryby
2 cibule, pokrájané na krúžky,
1 strúčok cesnaku,
trochu masla,
2 lyžice curry prášku (alebo papriky),
Jedna paradajka rozštvrtená.
Soľ podľa chuti.
Postup:
Pripraž cibuľu a cesnak. Pridaj curry, soľ a paradajku a máličko vody, aby si dostal hustú kašu. Na to polož rybu a prismaž. Dodaj asi šálku letnej vody a zachlop. Podľa chuti, vôle, pridaj aj trochu citronovej šťavy.
Podáva sa s ryžou.
======================
Smažená ryba na hindustánsky spôsob.
1 kg. ryby (kvalitnejšej),
1 lyžica mletej štipľavej papriky,
Pol lyžice Turmerik prášku,
1 cibuľa posekaná na kúsky,
Šťava z jedného citróna,
Omrvinky na obaľovanie,
Olej na smaženie.
Pracovný postup:
Pomiešaj papriku, turmeric, cibuľu a šťavu z citróna. Do tejto zmesy vlož rybu a obaľ ju. Nechaj rybu odstáť najmenej pol hodiny. Po tomto ju obaľ s omrvinkami a usmaž.
==========================
Rybacia polievka / paprikáš, po malajský.
Trochu masla,
trocu múky,
2 lyžice curry prášku,
2 lyžice Chutney (čatny),
3 krúžky ananasu,
Trochu mlieka,
Trochu uvarenej ryže,
Soľ a korenie podľa chuti,
1 lyžica citrónovej šťavy,
2 na tvrdo uvarené vajcia, pokrájané.
Pracovný postup:
Rybu odkostiť. Rozpusť maslo a pridaj tam múku, aby sa dostala kaša na obalenie. Pridaj do kaše rybu, prismaž ju a dodaj curry prášok, chutney a ananas. Pridaj mlieko, asi pol litra a daj prevrieť. Konečne, pridaj uvarenú ryžu a uvarené vajcia.
# Chutney je indická nálož urobená z ovocia, alebo zelenín, kde sa dodal buď cukor (ovocie), alebo rozličné koreniny, ocot a šťava z lime (druh citrónu). Niečo, ako je aj „Ajvar“ a pod.
===========================
Smažená šťuka po ruský.
Trochu soli,
2 vajcia,
Omrvinky,
Masť na smaźenie,
Citrón a petržlenové lístky.
Rybu odkostiť, nasoliť a nechať cez noc odstať. Ráno zotrieť soľ. Zmiešaj vajcia, omrvinky a rybu. Smaž na trochu masti (oleja), kým nedostane farbu. Garníruj s citrónom a petržlenovými lístkami.
==============================
Jeseter (kečiga) po ruský.
2 kg. ryby,
Soľ a korenie,
2 lyžice octu,
Trochu zeleru,
1 mrkva,
2 póry (praziluk),
1 cibuľa,
3 kyslé uhorky,
10 kusov cibule (orechovec),
10 húb,
Trochu masla,
Trochu múky,
2 lyžice paradajkovej kaše (hustý pretlak),
1 lyžica kaperu *
1 kyslá uhorka,
asi 5 olív.
# Kaper je mediteránsky krík (Capparis spinosa), ktorého púčky kvetu sa oberajú a nakladajú, ako príchuť ku jedlám. V stredovej latine Caperis, na podklade lat. capparis, ktorého východiskom je grécke kápparis. V obchodoch je bežne prístupné.
Očistenú rybu vlož do paňvice, kde sa dalo trochu vody, soli a asi 2 lyžice octu, posekaný zeler, posekaná mrkva, posekaný pór a cibuľa. Var to asi 40 min. alebo kým ryba nie je uvarená. Vyber rybu. Do vývaru po rybe, pridaj ďalšiu zeleninu, 3 kyslé uhorky, trochu zeleru, 1 pór, cibuľu, huby a nechaj prevrieť. Asi 10 minút.
Rozpusť maslo na rajnici (ako zápražku), pridaj trochu múky a dodaj trochu z vývaru. Všetko teraz pridaj do vývaru, kde sa varila zelenina, ku čomu dodaj paradajkový pretlak, kaperi, kyslé uhorky, olivy a prisoľ, prikoreň podľa chuti. Touto zmesou polej rybu a je na podávanie.
Dobrú chuť. Mne chutilo.
=====================================
Kapor po gruzínsky.
Toto je vlastne ryba, kapor, v orechovo-paradajkovej omáčke.
1 kg. mäsa z kapra – nakrájaný na porcie (ako na vyprážanie),
4 dl. paradajkového pretlaku,
6 lyžíc oleja,
10 dkg. očistených orechov,
trochu octu, papriky (mletej), suchá štipľavá paprika, cesnak, trochu koriandorových semiačok a soľ.
Pracovný postup:
Kapra posolíme a poprášime „hrubou“ múkou a na oleji / masti a prudkom ohni opečieme. Opražené kúsky zalejeme paradajkovým pretlakom, podusíme ešte 2 – 3 minúty a odstavíme. Všetko posypeme sekanou petržlenovou vňaťou.
Orechová omáčka:
Pomleté orechy, jednu osušenú feferónku (alebo inú štipľavú papriku), na drobno posekaný cesnak, rozdrvené semiačka koriandoru, trochu soli rozpustenej v máličko vody, 1 lyžicu octu, rozmiešame na omáčku, ktorú teraz nalejeme na osmažené mäso kapra a všetko dáme do rúry (asi 5 min.) aby sa zapieklo.
# Tento recept sme vyskúšali aj na inej sladkovodnej rybe, ako napr. Yellowbelly, Murray cod, ba aj morskej, ako Garfish, Flaunder... Neraz sme sme tam pridali aj trochu smotany, bielého korenia atď. ==========================
1 kg. mäsa z kapra – nakrájaný na porcie (ako na vyprážanie),
4 dl. paradajkového pretlaku,
6 lyžíc oleja,
10 dkg. očistených orechov,
trochu octu, papriky (mletej), suchá štipľavá paprika, cesnak, trochu koriandorových semiačok a soľ.
Pracovný postup:
Kapra posolíme a poprášime „hrubou“ múkou a na oleji / masti a prudkom ohni opečieme. Opražené kúsky zalejeme paradajkovým pretlakom, podusíme ešte 2 – 3 minúty a odstavíme. Všetko posypeme sekanou petržlenovou vňaťou.
Orechová omáčka:
Pomleté orechy, jednu osušenú feferónku (alebo inú štipľavú papriku), na drobno posekaný cesnak, rozdrvené semiačka koriandoru, trochu soli rozpustenej v máličko vody, 1 lyžicu octu, rozmiešame na omáčku, ktorú teraz nalejeme na osmažené mäso kapra a všetko dáme do rúry (asi 5 min.) aby sa zapieklo.
# Tento recept sme vyskúšali aj na inej sladkovodnej rybe, ako napr. Yellowbelly, Murray cod, ba aj morskej, ako Garfish, Flaunder... Neraz sme sme tam pridali aj trochu smotany, bielého korenia atď. ==========================
Kapor s cesnakovou omáčkou.
Kapra narežeme po koži, nasolíme a necháme odstať asi dve hodiny. Potom ho osušíme (utrieme servítkou) a do nárezov dáme plátky slaniny, poprášime múkou a osmažíme na masle, alebo oleji, masti a usmažené kúsky polejeme cesnakovou omáčkou.
Omáčka:
Potrebujeme trochu mandlí (asi 10 dkg.), ktoré zabaríme v horúcej vode, aby odmäkli. Pridáme im cesnak (asi 8 strúčkov) a všetko roztlčieme a vymiešame na pastu. Túto zalejeme s olejom (po možnosti olivový, asi 2 dl.), pridáme tam asi pol dl. bielého vína, alebo vínneho octu, asi 2 lyžice maslovej záprašky, jeden dobre uvarený a rozdrvený zemiak (ľahšie sa pripravý postrúhaný zemiak) a trochu soli, trochu čierného korenia a trochu postrúhaného muškátového orieška (kde si musíme dávať pozor, aby sme to neprehnali). Zmes vymiešame na omáčku, polejeme kapra. Podávame ho s uvareným zemiakom pokrájaným na platky.
*** Ak „Kruh labužníkov“ má zaujem aj o ďalšie exotické recepty, ako napr. koláč „Pavlova“ (podľa ruskej baletky), „Carpet steak“ (Austrália), malajské a thajské polievky..., hovädzinu, jahňacinu, zajačinu, ba aj kengúra... prosíme, dajte nám vedieť. Vyhovieme každému.
.................
Pokračovanie nasleduje...