Od neznaveku, ľudské osídlia boli vedľa vody a kde je voda, tam je aj ryba a preto tých receptov je neúrekom a v každom kúte sveta. Priprávalo sa ju podľa „surovín“, čo boli na dosah ruky. Našu, no nazvime ju Dunajskú rybaciu polievku, každý pozná. Konečne, ak nie, tak recept si najde v Kuchárke od Ľ. Dankovej, avšak sú aj iné recepty a poďme radom.
Bouillabaisse – stredozemný rybací paprikáš.
(Špecialita z Marseille.)
Tento recept si vyžaduje morskú rybu, ale zaobídeme sa aj so sladkovodnou, miešanou rybou, ako je sumec, „torpáš“, šťuka, karas... ba kvalitu jedla poznačí aj nejaký ráčik, sladkovodná mušľa (škoľka) a pod.
Suroviny:
1 kg. očistenej ryby (miešané druhy),
0.5 kg. paradajok,
0.5 kg cibule,
0.3 kg mrkvy,
trochu zelérových listov,
trochu petržlenu (koreň)
trochu pokrájanej papriky (červenej),
1 strúčok cesnaku,
dva orechovce (druh cibule),
trochu čierného korenia,
štipku kôpra,
trochu materinej dúšky,
jeden bobkový list,
postrúhaná kôra z jedného pomaranču,
olej (olivový)
voda podľa potreby (asi pol litra)
soľ,
štipku šafránu,
petržľanové lístky pri garnírovaní.
===============================