05 júna 2010

O sliepkach, hydine, kurínoch, kohútoch na streche, chorobách hydiny, bez škrupinových vajíčkach a pod

O kurínoch sme už písali. Na dvoch miestach. Dnes vám prinášame aj ďalší segment. O chorobách, „voškách“ sme ešte nič nemali, nuž aj to prinášame. O kohútovi na streche, alebo komíne, zatiaľ tu nebolo nič. Dnes si tu nájdete aj tento vstup.

Kohút na streche, komíne. Nič zvláštne. Toho kohúta na komín vie vyrobiť každý „bádkár“ = klampiar. Kohút na streche má už trochu inú úlohu. Ukazuje nám smer vetra a je aj ozdobou. Ako si ho urobíme? Ľahko. Na hrubší medený plech si namaľujeme kohúta a to vyrežeme. Na streche urobíme menšiu „chyžku“, na ktorú nasadíme jednu tyč s nejakou dierkou na konci. Na túto tyč nasadíme jeden kríž s označením svetových strán.

Kohúta nasadíme na „šíp“. Odtiaľto nám vychádza aj nejaká os, zahrotená, ktorá sa nasadí do diery na tyči. V tej diere máme kúsok skla, aby sa tyč otáčala aj pri najmenšom vánku a už to máme.

clip_image001

Kohút na jednej kanadskej francúzskej farme.

clip_image003

Kohút na streche v U.S.A. Asi aj títo majitelia boli Škóti.

clip_image005

Táto fotka kohúta na našej farme mi nevyšla najlepšie. Ťažko je fotiť, keď vám obloha, slnko vadí, no predsa je to tu. Urobil ho predošlí majiteľ, pôvodom Škót. Aspoň raz denne sa podívame na kohúta, aby sme videli odkiaľ máme vietor a či nám prinesie oblaky, dážď.

Bez škrupinové vajíčka. Aj takýto prípad sme mali. Nejaké informácie sme si priniesli aj „z domu“, no predsa sme sa poprehŕňali aj v literatúre aby sme si niečo našli aj viacej. (Na „webe“ zoženiete len povrchové informácie, ale kniha je niečo iné. Na webe hádam len jedno percento je hodnotné, lebo predsa, nikto nerozdáva znalosť zdarma. Možno len my, v ktorých ešte znie odkaz Štúra: „...pozdvihnúť ľud svoj...“). Takéto vajíčka znáša chorá sliepka, ale najčastejšou príčinou je „nebalansovaná“ strava. Sliepke chýba vápnik (calcium). „Liek“ je ľahký. Zožeňte si nejaký slepačí vápnik (v obchodoch ho nájdete) a pridajte ho do stravy.

Bledý, jasný žĺtok? „Ofarbíte“ ho, ak sliepke dáte aj trochu trávy. Na farmách, namiesto trávy, do potravy im pridávajú carotín, čo je predsa chemikália a i keď sa ten žĺtok prifarbí, predsa to nie je prírodné.

Pĺznutie sliepok. Toto je prirodzený proces. Aj my si meníme garderóbu s ročným obdobím a tak to robia aj sliepky. Pravda, v čase operovania sa, znáška vajec sa zníži, ale len dočasne. Vtedy sliepka svoju energiu usmerňuje v nové perie.

Paraziti na hydine. Ako čo my potrebujeme „vodný kúpeľ“, tak aj sliepka potrebuje svoj „prachový kúpeľ“. Musí sa poprášiť. (Dajte jej prístup ku popolu, čo sa vám nazbieral z minulej sezóny,) Prach jej musí vojsť pomedzi perie, aby vyhnal rozličných parazitov a tých je hodne. Myslím tu na rozličnosť druhov. Najčastejšie ich napadnú vši, či ako sme ich doma zvali, vošky, švehly a najčastejšou príčinou tohto je nečistý kurín. Tieto potvory  vedia preniknúť aj „pod kožu“, pomedzi šupky na nohách, takže sliepkam „zhrubnú“ nohy. Liek je jednoduchý. Kurín musí byť čistý a toto dosiahneme len tak, ak dbáme na hygienu. Ak sme pri stavbe kurína použili drevo, toto nesmie byť popukané, nesmie mať škáry. Občas ho musíme okaliť buď vápnom, alebo chlórovým vápnom, takže lepšie sa opláca  konštrukciu urobiť zo železa. Ak sliepkam „zhrubli“ nohy, tu pomôže aj to, keď ju chytíte a na nohy strieknete „spray“ proti muchám.

Aký kurín je najlepší? Každý, dobre urobený kurín je dobrý. Musí však byť nevlhký, v Európe sa odporúča obrátenie na juh, alebo východ, vzdušnosť a aby tam bolo cirkulovanie vzduchu. Prikladáme tu aj ďalší plán kurína. Hodí sa vraj pre 10 sliepok.

clip_image007

clip_image009

Vštky návody sú v angličtine. Pousilujte sa to riešiť.

Floor plan = plán podlahy.

Feed hopper = válovčok na zrno, potravu.

Nestbox = hniezdo (na znášku vajec).

Front / side elevation = vzhľad z prednej / bočnej strany.

Door = dvere.

Wal = stena atď.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com