13 júna 2010

Pýtate sa.... Dionysius Exiguus

Angličania ho nazývajú Denis The Little.

*Sama otázka pri vyhľadávaní však bola chybne formulovaná. Tento Dionysius žil v VI. st. nového letopočtu a nie v VI. st. pred kresťanským počítaním rokov. Áno, žil okolo RP 525 a toto nie je rok jeho narodenia a ani  smrti ale rok kedy na žiadosť pápeža sv. Jána I. pripravil chronológiu cirkevných udalostí, vypočítal dátum narodenia Ježiša atď.

………………..napísal Ján Kulík

Tohto mnícha skýtskeho pôvodu (tak udávajú niektoré pramene) sme už spomínali. Letmo. „Katolícka encyklopédia“ určite to má rozpracované, lenže nemám ju tu po ruke. Zostala mi v Melbourne (aj tam mám menšiu pracovňu), takže dnes napíšem veľmi stručne. To, čo si pamätám.

Tohto Dionýza, kanóna, mnícha, opáta (nazýva sa ho všelijako)... sa považuje za „vynálezcu“ kresťanského kalendára, ktorý sa rozšíril hlavne z príčiny „presného“ vypočítania Veľkej noci.

Dionýz  do Ríma prichádza na pozvanie pápeža Gelasiusa I. tesne pred jeho smrťou (496.r. n.l.), aby nejako zriadil pápežský archív, urobil tam nejaký poriadok. Robotu si konal svedomite, takže nezadlho sa ho začalo považovať za špičkového intelektuála Ríma. Nový pápež, Ján I. mu dal ďalšiu úlohu. Chronologické zriadenie všetkých cirkevných dát, udalostí... ktoré je platné aj dnes. Modifikoval „alexandrijskú komputáciu“ (95 ročný cyklus, čo vypracoval patriarch Theophilos z Alexandrie), čo sa zakladá na 532 ročnom cykle a toto zase vypracoval Victorius z Aquitánie, lebo tento zle vypočítal narodenie Ježiša podľa kalendára Rimanov. (754. rok od založenia Ríma a dátum určil na 25. decembra 753. rok od založenia Ríma.)

Dionýzius bol vysoko vzdelaný muž a na svoju dobu vynikal v matematike, astronómii, ako aj v cirkevných záležitostiach. Výborne poznal Sväté písmo, cirkevné zákony... Priprával materiály pre koncíli v Nicaea, Konštantinopole, Chalcedóne a Sardise. Priprával materiály pre pápežov, kde ako posledný sa spomína Anastasius II. (496 – 498). Vynikal aj ako výborný prekladateľ z gréčtiny, do latiny, no väčšina z týchto prekladov sa stratila v prachu dejín.

* „Katolícku encyklopédiu“ si ľahko zoženiete. Dá sa kúpiť aj „on line“. Knižné vydanie je drahšie, no CD je pomerne lacné. 30 amerických dolárov. Pravda, aby vám poslúžila k niečomu, musíte poznať angličtinu. Ináč, z historického hľadiska je to vynikajúce dielo.

** V čase skorej jeho účinkovania, ale aj neskoršie, zvádzal sa ostrý boj s prívržencami tzv. árijského náboženstva. Nie, toto nemá nič spoločného s „árijskou rasou“, ale za meno vďačí presbytérovi Ariusovi z Alexandrie. S ideou tohto náboženstva sa nikdy neskoncovalo. Aj dnes žije. Trochu zamaskovane, ale je tu. Mali ste možnosť sa stretnúť aj s týmto „učením“, len neviete ako, kedy a kto vám to hovoril. …Budeme písať aj o tom.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com