01 januára 2011

Ianus, Jánus...boh každého začiatka, ochranca dverí, brán, prechodov...Január.

Ianus, Jánus...Január............................pripravuje Ján Kulík

Ešte sa mnohým rozum nerozbystril od slávenia Vianoc, Kračúna, zimného slnovrata, narodenia sa Ježiša Krista, narodenie boha Sol-a, narodenie boha Mitra... po čom tu bolo Štefana, Jána a hľa, už je aj Silvestra. Vypadá, že všetci bohovia dbali, aby ich ľud oslávil ten „starý“ rok, plný zápasov, prekážok, trampot... a s novou nádejou sa díval do budúcna. Dúfal, veril... že tento bude lepší, ako ten minulý a ako sa tak roky hrnú, menia, nádej neubúda, ale realita je taká istá, ako čo sme za sebou zanechali a na ktorú pri poharé vína, dobrej hudbe... pravda aj v dobrej spoločnosti, chceme zabudnúť. Končí sa december (v latine to znamená 10. mesiac, čím aj bol, kým si do všetkého nezamiešali svoje prsty rímski páni a do roka nám nevtisti júl a august – na pamiatku „vznešených“ imperátorov).

Január za svoje meno vďačí rímskemu bohu Ianus-ovi, ktorý vypadá, že sa tiež narodil v Grécku (aj nos má grécky) a tento pán boh veru nebol nič obyčajné. Mal dve tváre (na jednej hlave). Vždy sa pozeral napred, ale aj dozadu a nič mu neušlo. Všetko videl, všetko vedel, všetko poznal. (Viď grécko-rímsky pantheón.)

Dvojtvárny boh Jánus.

V stati „Grécko-rímsky pantheon – boh Ianus / Janus, sme vám vysvetlili, kto to bol, ako vznikol, ako žil, akej úcte sa tešil... atď. Keďže Jánus bol bohom každého začiatku, Rimania sa mu modlili pri každom začiatku dňa (ranné modlitby), pri začiatku každého mesiaca a aj začiatku každého nového roka, ba na dovažok, na deň 9. januára, bývali aj jeho slávnosti zvané Agonium.

Jánus všetko videl, všetko poznal, miloval pravdu... a na podiv, ešte aj dnes v evanjelickom kalendári máme pamiatku aj na jeho festival. Dňa 9. januára pripadlo nám meno Pravdoľub.

Na priloženej ilustrácii vidíme, že Jánus má poriadnu bradu, avšak, ako pravého Rimana, postupom času sa ho oholilo a na včasných rímskych mincách, už je bez tejto grécko-orientálnej brady. Nos mu je aj ďalej pravý grécky.

Ako každý rok, ani teraz z médií nám nevyostali najrozličnejší proroci, jasnovidci a každý niečo prorokuje. Len prorokovať o počasí sa zdráhajú. Údajne šamáni z Peru „vidia“, že loď amerického prezidenta bude plávať v pokojných vodách, ale vraj niekde v júly bude čkanie. Možno to bude jeho zdravotný stav, možno nejaké menšie politické intrigy, ale hladina sa zvlní.

O majiteľovi WikiLeak-u nevidia však nič dobré. Doplatí vraj za jeho nehumánnosť.

Ak špekulujete na burzách, tento rok bude dobrý. Nie výnimočný, ale predsa ceny účastín budú stúpať. Náprava bude aj pri obchode s nehnutelnosťami. Ceny domov začnú stúpať. Nový rok nám bude celkove prospešný, ale pozor! či až POZOR! Nastávajú dni kryštalizovania sa udalostí na koniec sveta. Výkyvy počasia, povodne, požiare, zemetrasenia, tsunami, padne niekoľko meteórov... všetko predznak konca sveta. Áno, konca sveta, lebo 21. decembra 2012. roku to pukne. Tak to predvídali starí Majovia, o tom veštil Nostradamus, ba nepriamo o tom hovorí aj Sybília. Tentoraz to príde. Nesklame, ako nás sklamal rok 2000. No, uvidíme. Zatiaľ si ešte trochu požijeme.

Teda, ak ste to na Silvestra trochu prehnali, verím, že doma máte sud s kyslou kapustou a ak neviete, po „opici“ najlepšie chutí tá kapustová „polievka“, šťava zo suda. Ak nemate, tak si aspoň navarte kýslú kapustnicovú polievku a rozum sa rozjasní.

Šťastlivý vám 2011. rok.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com