14 apríla 2011

Keksy na železe -Waffle Iron


...pripr. Božena Kulíková

            Toto drobné pečivo sa hodí ku každej príležitosti a hádam preto nejaký recept najdete v každej kuchárskej knižke. Ja robím podľa receptu, ktorý som zdedila po starej matere a zdá si mi zo všetkých najlepší. Pravda, trochu som si ho vylepšila.
            Aby ste si mohli urobiť takéto keksy, musíte mať, ako sme to doma nazývali, keksalo. Staré „keksalá“, železá sa robili pre vtedajšie sporáky. Forma nasadla do diery nad ohňom. Dnešné „železá“ sú už iné. Na el. prúd, ktoré si zoženiete vo väčšine obchodov. Opláca sa kúpiť si ich. Hneď s prístrojom dostanete aj menší receptár, lenže môžem poznamenať, že takéto keksy sa mi vôbec nepáčia. Nepodobajú sa naším keksom. Sú to skorej zúbkované hrubé palacinky – šišky.

            Keks nám je bežný názov pre druh drobného suchého pečiva, biskvita. Pozná ho každý slovanský jazyk, i keď same slovo je cudzieho (germanského) pôvodu a najskôr sme ho dostali z angličtiny, kde cake(s) = koláč, bábovka, torta, kúsok... Má ger. koreň kak, príbuzný ku kok... ktorý je zastúpený aj v nem. kuchen = koláč. V ang. XVIII. bola podoba cookie, čo pretrváva aj v dnešnej americkej angličtine a v holandskom koek = koláč. // Koľko je ten, akože ger. koreň domácim, ťažko je určiť, lebo asi to majú vypožičané z lat. jazyka. Viď etymológiu Kuchyňa.

    


              Výzor „železa, keksala“, po ang. „Waffle Iron“.
     Ak ešte nemate takéto „železo“, určite ho  najdete v obchodoch.

           
Suroviny (podľa recepta starej matere - vylepšený):


250 g. masla, alebo 200 g. masti;
250 g. cukor = 7-8 lyžíc;
    4     vajcia;
    1     vrecúško vanilkového cukra (25 g.)
    1     lyžica postrúhanej citrónovej kôry;
    1     čajová lyžička bikarbóny;
300 g. hustej kyslej smotany;
800 g. múka (alebo koľko zoberie).

Pracovný postup:
            Do preosiatej múky, rukami rozdrobíme (na drobno pokrájané) maslo. Masa má vypadať, ako omrvinky. Pridáme vyšľahané vajcia, cukor, sódu bikarbónu, vanilku, citrónové kôru, smotanu a všetko zmiesime na tuhé cesto. Vypracujeme a odložíme si ho na chladné miesto, aby si oddýchlo. Najmenej pol hodiny, ale môže oddychovať aj 24 hodiny.  
            Oddýchnuté cesto vyložíme na lopár a urobíme z neho jeden veľký valec. Valec  rozkrájame na kúsky veľkosti slepačieho vajca. Každý kúsok rozvaľkáme na lokšičku, v rozmere veľkosti železa. (Dostanete 24 – 30 kúskov.) * Ja si pri vaľkaní lokšičku položím na papier, kde mám urobený presný kruh. Najlepšie sa vaľká keď je cesto medzi dvoma papiermi. Nelepí sa.
            Predhrejeme si železo. Na ňom je stupnica od 1 do 6. Obyčajne robím na štvorke.
            Kým sa mi jedna dávka pečie, zatiaľ si rozvaľkám druhý kúsok.
            Upečené a ochladnuté keksy sa rozlomia na štyri časti.* Ak robíme na starodávnom železe (na sporáku), železo si musíme pomastiť a cesto si robíme v podobe guľočiek veľkosti orecha.

Pôvodný recept starej matere:
1 šálka masti, 1 šálka cukra, 1 šálka smotany, 4 vajcia, 1 balík vanilkového cukra a na koniec noža sódy bikarbóny. Múky koľko zoberie, aby masa bola dosť tvrdá. Robia sa guľočky a pečú sa v železe.
            * Pozor! Masť, cukor, vanilkový cukor a vajcia vyšľaháme na penu. Ďalej pokračujeme, ako pri „vylepšenom“ recepte.
.............................................
...............................

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com