16 septembra 2007

Kruh labužníkov 4

Koláče
Nebo v ústach
Cesto: 8 vajec, 1 rastlinný tuk, 300g praškového cukru, 120g kokosu, 2 lyžice kakaa, 100g hrubej múky, 2 hrste nasekaných orechov Plnka: 100g kryštálového cukru, 400ml mlieka, 2 žĺtky, 1 Zlatý klas, 1 maslo Poleva: 2 biele čokolády, 6 lyžíc oleja, 250 g marhuľového džemu Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom a rastlinným tukom. Pridáme ½ snehu z bielkov, kokos, orechy, kakao, múku a nakoniec zvyšný sneh z bielkov. Cesto dobre vymiešame, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme. Plnka: Cukor na panvici skaramelizujeme a zalejeme 200 ml mlieka. Krátko povaríme, kým sa karamel nerozpustí. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky a Zlatý klas. Vlejeme do karamelu a povaríme 3 minúty. Do vychladnutej zmesi vmiešame maslo. Koláč potrieme džemom, natrieme krémom a polejeme čokoládovou polevou z bielej čokolády. Elektrická rúra: 180°C, čas pečenia: 18 – 25 minút.
Krémové čokoládové rezy Cesto: 6 vajec 180g práškový cukor 30g kakaa 60g polohrubej múky (2 kopcovité lyžice) ½ prášku do pečiva 1dl oleja Plnka: 3 vajcia 200g práškový cukor 3 polievkové lyžice kakaa 250 g smetol Poleva: 100g čokoláda na varenie 100g smetol (1/3 céry po rozpustení pridať kvapku oleja)
Postup: žĺtky vymiešame s cukrom do plnky. Pridáme olej a ešte miešame, pridáme múku s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec tuhý sneh. Cesto vylejeme do vymasteného a múkou posypaného plechu. Plnka: nad parou šľaháme 3 vajcia, cukor a kakao. Vychladnutú zmes pridáme do vymiešaného smetolu. Koláč potrieme lekvárom, na to dáme plnku a vrch polejeme čokoládovou polevou. Predhriať na max. piecť pri 200 stupňov 14-15min.
.........................................................
::::::::: P r i p o m i e n k y - n á v r h y ::::::::
Keď som videla tie recepty, bola som si istá, že nebude celkom jasné. Sú popletené, nedobre zriadené, prepísané odniekam zo Slovenska a to málokto rozumie. Aj ja som sa musela zamyslieť, aby som prišla na to, o čo tu vlastne ide. Čitatelia pochopili miery ( 200 g. = 20 dkg. a pod. lenže už od prvej "Kuchárky" od Babylóna, cez T. Vansovú atď. naše "Kuchárky" tie miery mali v dkg.). To Čo je tam nejasné, sú tie značky "Smetola", múka "Zlatý klas"... Ja viem, že tu ide aj o značky margarínov (ich), a kto ešte. To nerozumie náša žena a ešte menej tá z USA, Argentíny... Austrálie atď. Musí tam byť jasne napísané, že sa tu jedná o margarín, zeleninový tuk... Ako by si Ty rozumel, keby som tam dala nejaký recept, že použiješ 2 oz. girgaru, 1 pint A1 mlieka, ale "Physical", na zuby použiješ "Aim", na čistenie "Domestos" atď. Tu to musí byť jasnejšie, lebo márne je to tam dané, keď ho nikto nerozumie. Pri receptoch je tu ďalšia vážná vec. "Nových" receptov je preveľa, a vaša orientácia by mohla byť na "staré" recepty, eventuálne na "exotické", cudzokrajné, ale so zreteľom, že keď to tam dáš, aj ten čitateľ musí mať po ruke tie zložky. Hlavne čo sa týka príchutí. Malo by byť koľko-toľko prispôsobené podmienkam ako našej tak aj zahraničnej aj zámorskej kuchyni. Ako by si niečo varil, keby som Ti tam spomenula, že dáš šálku "Basmati", "Arborio", "Pakistany Jasmin"... môžem tu napočítať aspoň ďalších 20. (Všetko sú druhy ryže.) Ak ku tým receptom chceš niečo pridať, prečo tam nedáš "zabíjačkovú rosťovku" s podkrojenou cibuľkou a "crutones" - na kúsky pokrájaný žiarený chlieb, alebo, ako sa v Petrovci dáva tvrdvo chleba. Ďalšie by tu mohla spomenúť "škvarkáne"-pogáčiky, "muškacóny", herovky, pirohy (Taliani to volajú Ravioly, Rusi pelméni..,, pirošky) a pod. Ináč verím, že by tie starodávne recepty boli zaujímavie pre ženy, tam volakde ďaleko vo svete.
Mňa zaujíma ako Austrálčania aj Afričania, priprávajú jedlá z pštrosa, lebo sa aj tu pestujú, aj v slovenských dedinách. Niekolko receptov mám, ale nezaškodí viac. Ak môžem voľačo pomôsť ohlásim sa.
Kuchárka KK
.................................................
OHLÁSTE SA P R O S Í M mmmm
.........................................
Pokračovanie nasleduje...

1 komentár:

Jara povedal(a)...

Mozno mi to zas budete vytykat, ale "1 rastlinný tuk" by mal byt margarin , ale kolko gr? A 1 Zlatý klas, to vôbec neviem co je. Mozno by nebolo zle ujasnit, pre nas ktori to nepozname?
Dakujem za pochopenie

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com