24 októbra 2007

Grécko-rímsky panteón 2

Nymfy
Väčšina nýmf sú dcéry Zeusa. Žili prevažne v jaskyniach. Tu priadli a spievali, ale zároveň, podľa potreby, konali aj funkciu spoločníc iným božstvám. Nymfy neboli nesmrtelné, lebo život im trval len niekoľko storočí.
Meliasky boli najstaršie. Narodili sa z kvapiek krvy, ktorá vytekala z rán Uránusa, po jeho vyškopení, vykastrovaní Chronosom. Zdržiavali sa, či žili hlavne v stromoch jaseňa a že ich vznik je spätý s krvou, z jaseňa sa aj robili kopije-oštepy.
Naiadky žili hlavne v prameňoch a potokoch. Otcom im bol Zeus. Boli zručné v liečení rôznych chorôb, ale že zároveň boli aj nestálej povahy, ľahko mohli nejakú chorobu aj šíriť.
Nereidky boli nymfamy pokojného mora.
Oreadky sa zdržiavali hlavne v horských oblastiach
Dryadky sa zdržiavali v hustých lesoch.
Oceanídky boli nymfamy morských širín.
Všetky nymfy boli prekrásne mladé dievčiny, roztopašné a hlavne vábivé. Mali mnohých milencov. K nim si odskočili: Pan, Priapus, satíri ... proste všetci čo sa najradšej zdržiavali v hustých lesoch. Neodolali im veľkí bohovia, ako Zeus, Apolón, Hermes, Dionýsus atď. Niekedy si nymfy vyhľadali aj mladých chlapcov. Niektoré nymfy mali aj „tmavú“ moc a v tomto sa dobre vyznali. Len sama ich krása nejedného junáka priviedla do blázonstva. Boli známe aj podľa toho, že neraz, rovno na poludnie, vedeli vyvolať pravý teror, avšak všeobecne sa ich považuje za „sekundárne“ božstvá s ohraničenou mocou a ľud si ich uctieval. Nie priamo v chrámoch, ale vo volnej prírode, ako napr. ich „oltár“ bol pri nejakom prameni, vedľa potoka, vedľa nejakého košatého stromu, balvanu kameňa a ľud si tieto „oltáre“ zdobil podľa vlastnej vôle.
Múzy
Zo starých záznamov sa dozvedáme, že celkove bolo 9 múz. Všetky boli dcérami Zeusa a Mnomosyne (Memórii). Každá z nich mala presne vyhranené miesto účinkovania, vplyvu.
Kaliopsa na zodpovednosti mala bdenie nad epickými básňami. Klio mala dejiny, Polyhymnia bdela nad herectvom a mimikou, Euterpa bdela nad hudbou na píšťalke a flaute,
Terpsichora nad tancom, Erata nad lyrickým umením, Melpomena nad tragédiou, Thalia nad veselohrou Urania nad astronómiou.
Múzy nie len spievali, ale aj tvorili to, o čom spievali. Najradšej však ospevovali bohov, čím im stvárali ešte väčšiu slávu. Spievali o junákoch a ich mená zapisovali do dejín. Na tento spôsob vlastne prispievali aj ku všeobecnému svetovému poriadku a ak na niekoho zabudli, tým pádom na neho zabudli aj dejiny. Pythagoroví študenti oslavovali všetky múzy, ako ochrankyne vedomostí a harmónie sveta.
............................................................píše J.Kulík
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Pokračovanie nasleduje...

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com