13 októbra 2007

Kruh labužníkov 8

Beef Stroganoff / Hovädzie Stroganoff Gróf Pavel Stroganoff ruský veľmož a diplomata XIX. storočia (ich rodina je vraj, asi mongolského pôvodu – podobné tvrdenia najdeme pri rade ruských rodín – vtedy to bolo „prijatelnejšie“, ako byť slovanského pôvodu), svoju krajinu preslávil vynikajúcim jedlom, ktoré je dnes rozšírené po všetkých končinách sveta a zaradené je do jedálnych lístkov najlepších svetových reštaurácií. Aj tento recept má celú škálu variácií. Jedlo sa podáva s rezancami, makarónami, ryžou ... ale pôvodne sa podávalo so sviežim chlebom, prípadne žemľou. Pre túto špecialitu potrebujeme: 0.5 – 1 kg. kvalitnej hovädziny, 2 lyžice masla, 1 strúčok cesnaku, asi 1 lyžicu paradajkového pretlaku, 1 - 2 šálky kyslej smotany, 1 väčšiu cibuľu (drobne posekanú), jednu papriku (baburu) – posekanú, asi 20 dkg. posekaných húb (šampiňónky, možno dubáky), asi 1 lyžicu múky (na zhustnutie), trochu citrónovej šťavy (nahradíme to aj octom), štipku muškátového orieška, trochu čierného korenia, asi 1 lyžicu „ maizeny“ (gustin), trochu „Vegety - sušenej zeleniny s príchuťami“ a trošku vody, poťažne hovädzieho vývaru. Pracovný postup: Pokrájať hovädzinu na dlhšie stuhy (rezance), Na rajnici rozpustiť maslo a tu usmažiť cibuľu, baburu, huby a cesnak (asi 5 min.), Pridať pokrájané mäso a smažiť, Pridať paradajkový pretlak, maizenu, citrónovú šťavu, muškátový oriešok, vodu a miešať, Keď zhustne, pridať smotanu, soľ, korenie a „Vegetu“.
****************************************************
Hovädzina na orientálny spôsob. Koľko je toho „orientálneho“ v tomto recepte, ťažko povedať. Asi len veľmi málo, ale že je to exotické, musíme uznať. Konečne, pre Angličanov, všetko čo bolo východne od francúzskeho mesta Calais, bola Ázia, ale občas sa stretneme aj s tvrdením, že „stredná“ Európa je Francúzsko a Nemecko. Vôbec nevedia, že hranicu medzi Európu a Áziou tvorí Ural. Američania o tom vedia ešte menej. Nevedia si napočítať ani svoje spolkové štáty a neraz sa stane, že maturant strednej školy je im úplne negramotný. V predstavách prezidenta Reagana, Švédsko sa hraničilo s Tureckom.... Ako koľvek, toto je „orientálna“ hovädzina, či lepší názov by bol aj „Exotická“ hovädzina.
Suroviny: 500 g. rezeň zo stehna, „odchvost krížový, dlhý“ (rump steak); 1 cibuľa; 4 mladé cibule; 2 šálky brokolice (krájanej po dĺžke); 1 šálka zelerovej vňate – krájaná po dĺžke; 1 šálka ananasových kociek; 1 lyžička pomletého ďumbiera; 2 strúčky cesnaku; 1 lyžica sójovej omáčky (soya sauce); ¾ šálky hovädzieho vývaru; 2 lyžice „cornflour“ = maizena; 2 lyžice oleja; trochu „Tabasco sauce“, ešte lepšie „Nazirs Fierly Hot Chilli Sauce“. „Tabasco“ má trochu „potuchlinovú“ vôňu a chuť, avšak indický paprikový extrakt „Nazir“ má vynikajúcu chuť a vôňu. Celkom podľa naších buniek. Pracovný postup: Rozkrájaj rezeň (steak) na dlhšie rezance; Každú očistenú cibuľu rozkroj na 8 kúskov a „roztras“ ju; Mladú cibuľku rozkrájaj na hrubšie; Asi polovicu oleja daj do rajnice a usmaž na ňom cibuľu – asi 4 min. Dodaj tam ananas, brokolicu, zeler a smaž ďalších asi 7 min. Pridaj trochu vody, aby zelenina odmäkla; Zlož to z ohňa. Zvyšok oleja daj na druhú rajnicu, kam pridáš ďumbier a cesnak – asi 1 min. Do tohoto pridaj mäso a smaž asi 5 – ž min. Dodaj skorej usmažené zeleniny; Pridaj „soya sauce“, vývar, maizenu a po chuti, aj „Vegetu“ ; Var to ďalej, kým mäso nedostane „obal“ a šťava nezhustne. Podávaj s ryžou, rezancami, sviežou žemľou.... Dobrú chuť...

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com