Pavlova
Celý anglosaský svet uznáva, že koláč, či skorej by povedal torta „Pavlova“ vznikla na „Antipódoch“, u protinožcoch, len Austrália a Nový Zealand sa nevedia dohodnúť, kto to vlastne vymyslel. A s kým by si sa doťahoval, ak nie s najbližším susedom? Európa to dobre pozná. Nie? Každý sa doťahuje s najbližším susedom.
Teda, koláč „Pavlova“ (ja som v Austrálii), vymysleli tunajší, priamejšie melbourneskí kuchári (v žiadnom prípade to nebolo v Sydney, v tom kultúrnom zapadáku Austrálie) a ešte menej na Novom Zealande (i keď oni tvrdia opak). Koláč sa menuje „Pavlova“, čo je na česť ruskej baletky, Anny Pavlovovej (1885 – 1931), ktorá tu hosťovala niekde v dvadsiatých rokoch XX. st. Táto umelkyňa svoje umenie rozšírila po celom svete a práve jej zásluhou, aj Austrália sa vtedy oboznámila s niečím „vznešeným“. Rovno v Melbourne, lebo, ako vtedy, tak aj dnes, v rámci Austrálie, Melbourne sa pokladá po strane umenia, za najkultivovanejšie mesto. Za najeurópskejšie. Sydney je iná rozprávka. Pokladá sa za nejaký plagiát americkej „kultúry“ a ich spôsobu žitia.
Počas hosťovania Anna Pavlovová očarila celé mesto a hlavne tunajšiu spoločenskú smotánku. Kuchári sa predbehávali, ako sa jej odvďačia, vymýšľali a vymysleli. Zo všetkých možných receptov, jedál, najväčšmi sa ujal tento koláč, ktorý „aj vetrom uletí“. Je ľahučký, ako baletné „too-too“ = suknička baletiek.
Suroviny:
4 bielky (z vajec)
Štipka soli
375 g. Jemne mletého cukra
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
2 čajové lyžičky kukuričnej múky (Gustin)
1 čajová lyžička octu.
Pracovný postup:
Vytrepeme bielky „na tvrdo“ aby to šlo, robíme so soľou .
Počas trepania postupne pridávame aj cukor.
Celú zmes šľaháme ešte nejakých 2 – 3 minúty
Primiešame vanilkový extrakt, kukuričnú múku (Gustin) a ocot
Zmes vylejeme na pekáč (ťapšu) a prikryjeme papierom (na pečenie), alebo „Alobalom“, ktorý sme ľahšie pretreli olejom a pofŕkali „Gustinom“
Zmes má mať výšku asi 5 cm.
Vložíme to do jemne zohriatej rúry – asi 150 °C.
Pečieme asi hodinu a pol.
Keď je hotové, upečené, (bez papiera) preložíme na tacňu.
Zdobíme:
Jemne vyšľahanou smotanou , do ktorej sme pridali 2 – 3 lyžice mletého cukru a sáčok vanilkového cukru.
Celý koláč ešte ozdobíme nakrájaným ovocím, ako je pomaranč, „kiwi“, jahody, maliny, ananas, persimons, hrušky, jablká, marhule... a všetko "poprášime" nastrúhanou čokoládou (po možnosti s mentolovou príchuťou) a je po paráde.
Diabetikom sa však koláč konzumovať neodporúča.
Dobrú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára