07 októbra 2007

Kruh labužníkov 6

Írske dusené
Veľmi rozširené jedlo, lebo kam koľvek sa Írov vysťahovalo, či odišli aj dobrovolne, všade so sebou niesli aj tento recept, ktorý ale časom získal aj rozličné regionálne variácie. Podáme ho vám v pôvodnej, írskej podobe. Jedlo je vynikajúce a teší sa svetovej popularite. V závodnej kuchyni, reštaurácii, keď na jedálnom lístku bolo aj „Irish Stew“, vždy som sa rozhodol pre toto jedlo. Podobá sa nášmu gulášu, paprikášu, iba že tam nieto papriky. Doma si ho občas pripravíme a verte mi, je vynikajúce. My si ho robíme tak, ako recept odporúča, s jahňacinou, ale táto sa môže nahradiť aj s kozľacinou, či v krajnom prípade aj s iným mäsom.
Pôvodný recept odporúča:
1 kg. jahňaciny, najlepšie z krku, 4 väčšie zemiaky, 0.5 kg. hrubšie sekanej cibule, Soľ a čierne korenie.
# Rafinovanejšie recepty si vyžadujú aj mrkvu pokrájanú na kúsky, paštrnák pokrájaný na väčšie plátky, až kúsky, pór rozsekaný na väčšie kúsky, kaleráb, bobkový list, materinu dúšku, trochu rozmarínu... a na zhustnutie aj očistený jačmeň (jedlý), alebo aj „corn flour“ (sem podľa definície patrí každá múčka robená zo zrna, čo sa využíva, ako zhusťovací prostriedok, napr. maizena, hrubá pšeničná múka, ryžová múčka, „gustin“ a pod.).
Doma to priprávame takto:
0.5 kg. jahňacej krkovičky, 0.5 kg. jahňacích kotlétov, 2 – 3 väčšie cibule (sekaná na hrubo), 3 mrkvy (na hrubo posekané), 2 – 3 korene paštrnáku (posekané na hrubšie plátky), štipku rozmarínu, štipku materinej dúšky, 4 väčšie zemiaky (pokrájané na väčšie kúsky), Petržlenové lístky (rozsekané), na garnírovanie, Soľ (podľa chuti) a mleté korenie (pomerne štedrá dávka), „Vegeta“ – pri končení varenia.
Pracovný postup:
Očistenú a posekanú zeleninu zmiešaj. Očisť mäso od zvyšnej masti. Zmes zeleniny vlož na pomastenú rajnicu (pavňu), na čo položíš vrstvu mäsa a zase vstvu zeleniny (robíš „paláše“), ktoré konečne posypeš s trochu rozmarínom. Všetko zalej pripraveným vývarom (zo slepačiny, hovädziny...) a daj vrieť. Počas vrenia občas tú kastrólu potras (aby sa neprichytilo) a var to asi 1.5, až 2 hodiny, ale pozor! Zelenina sa nesmie zvariť na kašu. Keď je mäso hotové, odstav a pri podávaní, všetko posyp s petržľanovími listamy. // Podáva sa (najčastejšie) so svieže upečeným chlebom. Niekde ku mise podávajú aj knédliky. Po tomto jedle najlepšie chutí írske čierne pivo „Guinness“. ============================

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com