27 júla 2008

Austrálske kvety a kríky2

Grevillea v rodine má až 250 druhov, z ktorých jednotlivé sa vyskytujú aj na Novej Kaledonii a na Novej Guineay. Výška kríkov je rozličná, ba neraz sú to aj mohutné stromy, vysoké 9 a viacej metrov.

* Zopár druhov Grevilleay. Hodne sa využívajú v kvetinárstve a pravda, vyvážajú sa aj do sveta. Ľahko sa dopestujú, nie sú nejak náročné na pôdu, podnebie... takže nejeden „hobby“ farmár sa dal na ich pestovanie.

Hakea rod tvorí asi 130 druhov rozličného prifarbenia s najrozličnejšej konštrukcie kvetov. Sú to kríky, až menšie stromy. Na fotke je „Hakea laurina“, ktorá dosahuje výšku do 6 metrov a práve tento druh uvidíte vysadený po uliciach, domácich záhradách a v parkoch.

Telopea , populárne nazývaná aj Starburst, alebo Sunflower je tiež krík, alebo menší strom. Rod obsahuje len štyri druhy, ktorým domovom je juhovýchodná Austrália a Tasmánia. Dosiaľ sa podarilo dopestovať počet kultivárov, ktoré sa využívajú najmä v kvetinárstve.



Xanthorrhoea, alebo populárny názov je aj Grass Tree. Údajne sa tento druh vyskytuje len v Austrálii. Rastie veľmi pomaly a kým si urobí ten pník, vezme to aj 20 rokov. Ako záhradný druh, nie je veľmi rozšírený, ale skorej ho stretnete v lesoch, ba aj na otvorenom priestore, v piesočnatej pôde. Záleží, v ktorom kraji ste. Občas aj kvitne, kde z „korunky“ vyženie dlhé kópie s drobnými, najčastejšie bielými kvietkami.


Ako každý svetadiel, aj Austrália má svoju zvláštnu flóru. Vo svete je to už nie toľko známa, lebo s kultivovaním sa nezačalo tak dávno. V poslednej dobe sa tu hodne urobilo a aj robí. Objavujú sa nové druhy, odrody, dopestujú kultivári... ale ešte vždy je tu hodne práce. Predstavte si, najčastejšie v októbry do bušu idú celé autobusové zájazdy, len aby sa kochali v kráse tunajšej flóry. Vo Victorii sa smeruje ku pohoriu Grampians a ak bol vlhkejší rok, tam je toho vidieť. Doliny sú, ako koberce. Kvety, ako posiate a najrozličnejšieho prifarbenia. Mnohé z nich vo svete nemajú nikoho príbuzného. Jedine fosília na Antarktiku, alebo obďalečného príbuzného v Južnej Amerike, v Afrike... na pevnine, ktorá svojho času tvorila superkontinent Gondwanu.
Väčší zanietenci cestujú až na Nullarbor Plain (rovinu), čo je pomedzi Adelaide a Perth a tam, ak rok bol vlhkejší (tentoraz, 2008.r. zrážky tam boli prajné), pokiaľ vám oko vidí, budú len samé kvety. Divé, poľné. Čím je trochu vlahy, každý druh sa usiluje rozkvitnúť a nechať potomstvo.
Širo, ďaleko nič, len kvety a po tom farebnom koberci občas prebehne nejaká kengúra, ale tunajší veľvták, emu. Nikde tu neuvidíte žiadny strom, čo konečne aj same meno tejto roviny znamená. Odvodené je z latiny a význam mu je „bez stromov“. Celá rovina je dlhá asi 550 km. a široká 400 km. Nehatený výhľad, obzor.

.......................píše Ján Kulík

**********



1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

It could challenge the ideas of the people who visit your blog.

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com