15 augusta 2009

Abc-z receptára pani Božky-Osso Bucco...

…je to taliansky, či dnes už aj svetový termín na chutne pripravenú misu z móčingu, hovädzej glejovky. Sám taliansky názov znamená „býčia kosť“. Už v mäsiarni tento kus, odrezok mäsa vypadá atraktívne. Hovädzí móčing, glejovku najčastejšie sme používali na varenie vynikajúcej hovädzej polievky, kde sa ako vedľajší chod podal móčing s napr. chreňom, kôprovou omáčkou a pod.

clip_image002

Časť surovín pre „Osso Bucco“.

Čo môžem povedať o tejto mise? Je vynikajúca a sýta. Občas ju mám aj na vlastnom stole, ba zatiaľ som ešte nikoho nestretla, čo by s ňou pohŕdol.

Suroviny:

6 – 8 kúskov „osso bucco“ (hrúbka asi 3 cm.);

2 lyžice maslo;

2 – 3 lyžice olivový olej;

2 – 3 lyžice hladkéj múky;

1 cibuľa – drobno pokrájaná;

2 mrkvy – drobno pokrájané;

2 stopky dlhého zeleru – drobno posekaný;

1 – 2 strúčky cesnaku – drobno posekaný;

1 čajová lyžička postrúhanej kôry citróna;

1 400 g. konzerva pokrájaných paradajok (alebo 4 – 5 sviežích odkožených pokrájaných);

2 lyžice paradajkového pretlaku;

0,2 l. bielého vína, alebo jasné červené (napr. Rosé);

0,5 l. hovädzieho, alebo slepačieho vývaru (podľa potreby i viac);

2 bobkové listy;

1 lyžica posekanej materinej dúšky;

1 lyžica posekanej bažaličky (alebo 1 čajová lyžička suchej);

1 hrsť posekaných lístkov petržlenu;

Soľ, čierne korenie, „Vegeta“ – podľa chuti. (Niektoré recepty odporúčajú aj zopár kvapiek „Tabasco“.

1 400 g. konzerva fazule (odporúča sa tal. Canellini, ale môžete použiť aj iný biely). Mnohé recepty fazuľku vynechávajú a nahrádzajú ju so zemiakovou kašou, alebo polentou, ktoré si pripravíme zvlášť (osobite).

Pracovný postup:

Zohrej si rúru na 180°C;

Tenkú blanku okolo mäsa nakrojíme (aby sa nám pri varení neposkrúcala), posolíme, pokoreníme a obalíme múkou. Takto pripravené mäso si v rajnici opečieme v polovičke pripraveného masla a oleja, kým nezískame peknú hnedú farbičku. Mäso si potom vyberieme, preložíme do pekáča, prikryjeme si ho, aby nám nevychladlo.

Do tej istej rajnici si položíme zvyšok masla a oleja v ktorom si teraz popražíme cibuľu, mrkvu a zeler, kým neodmäkne (asi 1 – 2 min.). Teraz si tam dodáme víno, paradajky a vývar. Keď nám všetko dobre prevrie, pridáme tam bobkové listy, materinu dúšku a zase to necháme, aby dobre prevrelo.

clip_image003

Polovicu tejto zeleninovej zmesy dáme do pekáča, poukladáme pripravené mäso a zalejeme so zvyšnou zmesou.

Pekáč si prikryjeme s alobalom (alumínovou fóliou), vložíme do rúry a tu to pečieme asi 1 ½ hodiny, alebo dlhšie. Kým nám mäso nezmäkne.

Z pekáča strhneme fóliu, pridáme do pekáča fazuľku, dochutíme a pečieme ešte asi 10 min.

 

Už hotové, upečené „Osso Bucco“ posypeme posekaným petržlenom, posekanou bažaličkou a postrúhanou citrónovou kôrou a podávame.

 

2007_BozkaDobrú chuť vám praje Boženka.

1 komentár:

Cica-Mica povedal(a)...

Mmmmllljjjaaaccccccc, mljac...ovo vredi
poydrav od Cice

V tomto module gadget sa vyskytla chyba

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com