…je to taliansky, či dnes už aj svetový termín na chutne pripravenú misu z móčingu, hovädzej glejovky. Sám taliansky názov znamená „býčia kosť“. Už v mäsiarni tento kus, odrezok mäsa vypadá atraktívne. Hovädzí móčing, glejovku najčastejšie sme používali na varenie vynikajúcej hovädzej polievky, kde sa ako vedľajší chod podal móčing s napr. chreňom, kôprovou omáčkou a pod.
Časť surovín pre „Osso Bucco“.
Čo môžem povedať o tejto mise? Je vynikajúca a sýta. Občas ju mám aj na vlastnom stole, ba zatiaľ som ešte nikoho nestretla, čo by s ňou pohŕdol.
Suroviny:
6 – 8 kúskov „osso bucco“ (hrúbka asi 3 cm.);
2 lyžice maslo;
2 – 3 lyžice olivový olej;
2 – 3 lyžice hladkéj múky;
1 cibuľa – drobno pokrájaná;
2 mrkvy – drobno pokrájané;
2 stopky dlhého zeleru – drobno posekaný;
1 – 2 strúčky cesnaku – drobno posekaný;
1 čajová lyžička postrúhanej kôry citróna;
1 400 g. konzerva pokrájaných paradajok (alebo 4 – 5 sviežích odkožených pokrájaných);
2 lyžice paradajkového pretlaku;
0,2 l. bielého vína, alebo jasné červené (napr. Rosé);
0,5 l. hovädzieho, alebo slepačieho vývaru (podľa potreby i viac);
2 bobkové listy;
1 lyžica posekanej materinej dúšky;
1 lyžica posekanej bažaličky (alebo 1 čajová lyžička suchej);
1 hrsť posekaných lístkov petržlenu;
Soľ, čierne korenie, „Vegeta“ – podľa chuti. (Niektoré recepty odporúčajú aj zopár kvapiek „Tabasco“.
1 400 g. konzerva fazule (odporúča sa tal. Canellini, ale môžete použiť aj iný biely). Mnohé recepty fazuľku vynechávajú a nahrádzajú ju so zemiakovou kašou, alebo polentou, ktoré si pripravíme zvlášť (osobite).
Pracovný postup:
Zohrej si rúru na 180°C;
Tenkú blanku okolo mäsa nakrojíme (aby sa nám pri varení neposkrúcala), posolíme, pokoreníme a obalíme múkou. Takto pripravené mäso si v rajnici opečieme v polovičke pripraveného masla a oleja, kým nezískame peknú hnedú farbičku. Mäso si potom vyberieme, preložíme do pekáča, prikryjeme si ho, aby nám nevychladlo.
Do tej istej rajnici si položíme zvyšok masla a oleja v ktorom si teraz popražíme cibuľu, mrkvu a zeler, kým neodmäkne (asi 1 – 2 min.). Teraz si tam dodáme víno, paradajky a vývar. Keď nám všetko dobre prevrie, pridáme tam bobkové listy, materinu dúšku a zase to necháme, aby dobre prevrelo.
Polovicu tejto zeleninovej zmesy dáme do pekáča, poukladáme pripravené mäso a zalejeme so zvyšnou zmesou.
Pekáč si prikryjeme s alobalom (alumínovou fóliou), vložíme do rúry a tu to pečieme asi 1 ½ hodiny, alebo dlhšie. Kým nám mäso nezmäkne.
Z pekáča strhneme fóliu, pridáme do pekáča fazuľku, dochutíme a pečieme ešte asi 10 min.
Už hotové, upečené „Osso Bucco“ posypeme posekaným petržlenom, posekanou bažaličkou a postrúhanou citrónovou kôrou a podávame.
1 komentár:
Mmmmllljjjaaaccccccc, mljac...ovo vredi
poydrav od Cice
Zverejnenie komentára