…pripravila Božena Kulíková
Slepačie s chreňom a špenátom.
Suroviny:
1 – 3 lyžíc olivového oleja.
4 kúsky slepačích pŕs (asi 800 g.).
1 zelená mladá cibuľka (alebo orechovec) na tenko pokrájaná.
2 lyžice bielého vína.
150 ml. smotany.
2 lyžice pripraveného postrúhané chreňu.
2 lyžice citrónovej šťavy.
½ čajovej lyžičky horčice (najlepšie, ak máte „dijon“).
1 čajová lyžička jemne posekaného kôpra.
20 g. masla.
2 strúčky jemne posekaného cesnaku.
600 g. hrubo posekaného špenátu.
*Na nápravu chuti aj tu sa použije trošku „Vegety“.
Pracovný postup.
Asi polovicu oleja dáme si na rajnicu a na tomto si smažíme mäso, kým nedostaneme peknú hnedú farbičku. Vyberieme si mäso von, preložíme do nejakej teplej misy a prikryjeme ho, aby nám veľmi neochladlo.
Do už použitej rajnice položíme si ďalší olej a cibuľku. Dobre to miešame, aby nám cibuľka rovnako odmäkla. Pridáme víno a necháme si to prevrieť. Po prevretí, na jemnom ohni to varíme kým sa nám obsah nezníži na asi polovicu. Pridáme si smotanu a zase nám to má prevrieť. Po prevretí, znížime si oheň a necháme to jemne vrieť asi 2 minúty, alebo kým nám tá omáčka / poleva dostatočne nezhustne.
Za neustáleho miešania, pridáme tam chreň, citrónovú šťavu, horčicu a kôpor a všetko prihrejeme, ale nedáme mu prevrieť.
Medzičasom, na väčšej rajnici si rozpustíme maslo. Pridáme cesnak a za neustáleho miešania to prihrievame asi 2 minúty. Pridáme špenát a všetko varíme ďalšie asi 2 minúty, alebo kým sa nám ten špenát „neuparí“.
Podávanie:
Na dno taniera položíme špenát. Prikryjeme ho s kúskom mäsa, ktoré si oblejeme s omáčkou / polevou.
o O o
Kuriatko s cesnakom, zemiakmi a rozmarínom.
Suroviny:
Potrebujete asi 8 kúskov „nadbatákov“ (nadstehienok)
800 g. mladých zemiakov, ktoré rozkrájate na polovice.
30 g. rozpusteného masla.
2 pásy slaninky (bacon).
2 strúčky cesnaku – jemne rozsekaný.
2 lyžice sviežích rozmarínových lístkov.
30 g. alebo ¼ šálky zelených olív.
Pracovný postup:
Rúru si zohrejete na asi 220°C.
Kúsky mäsa poprepichávajte nožíkom (až po kosť).
Položte si mäso a zemiaky Na väčší pekáč, ťapšu... Potrite ich maslom, posoľte si to a trochu tam pridajte aj mleté čierne korenie.
Vložíte do rúry (pekáč má byť otvorený) a pečiete si to asi 30 minút. Po 30. min. pridáte kúsky slaninky, cesnak a rozmarín a pečiete ďalších asi 10 minút, alebo kým nedostanete primeranú farbičku. Pekáč je zase otvorený. Keď je jedlo hotové, pridajte tam trochu olív.
Kuriatko a zemiaky sa podávajú s nejakým šalátom a ak si želáte, môžete na zvláštny tanierik položiť aj pokrájaný citrón.
o O o
Slepačí kastról - na taliansky spôsob.
Suroviny:
Najlepšie urobíte, ak si zoženiete aspoň 8 kuracích stehienok (batákov). Ak nie tak 4 stehienká a 4 nadstehienká.
1 – 2 lyžice olej;
1 posekaná cibuľa;
2 strúčky jemne posekaného cesnaku;
3 stredné zemiaky – očistené a posekané na menšie kúsky;
½ l. slepačieho vývaru. Ak ho nemate, nejak to imitujte.
2 zucchini – posekané;
1 mrkva – posekaná;
¼ šálky obyčajnej múky;
4 lyžice hustého paradajkového pretlaku (tomato paste)
2 lyžice dehydrovaných talianských korenín / lístkov (petržlen, pregano, bažalička), alebo to môžete nahradiť s trochu „Vegety“.
Pracovný postup:
Zohrejte si rúru na asi 220°C . Medzičasom kastról si položíte na sporákovú platňu (oheň), dáte si tam olej a trochu si tú slepačinku pripražíte, prismažíte. Toľko, aby dostala peknú hnedú farbičku.
Teraz tam pridáte všetky pripravené zeleniny a spolu to smažíte. Asi 2 – 3 minúty.
Medzičasom, v inej nádobe sa vám hreje vývar (voda), kam pridáte pripravenú múku a všetko dobre vymiešate. Pridáte tam paradajkový pretlak, dehydrované talianske koreniny, alebo trochu „Vegety“ a s touto zmesou polejete si pripravenú kuracinku. Všetko teraz už spoločne dáte na platňu, aby prevrelo. Po tomto, kastról prichlopíte a vložíte do rozpálenej rúry. O asi pol hodiny, už to máte hotové.
Kvôli prezentovaniu, teraz na vrch môžete položiť trochu lístkov materinej dúšky, posekaného petržlenu, bažaličky, alebo niečo primerané.
o O o
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára