04 augusta 2009

Slepačie s chreňom a špenátom, Kuriatko s cesnakom, zemiakmi a rozmarínom, Slepačí kastról - na taliansky spôsob.

2007_Bozka 

 

 

 

…pripravila Božena Kulíková

Slepačie s chreňom a špenátom.

Suroviny:

1 – 3 lyžíc olivového oleja.

4 kúsky slepačích pŕs (asi 800 g.).

1 zelená mladá cibuľka (alebo orechovec) na tenko pokrájaná.

2 lyžice bielého vína.

150 ml. smotany.

2 lyžice pripraveného postrúhané chreňu.

2 lyžice citrónovej šťavy.

½ čajovej lyžičky horčice (najlepšie, ak máte „dijon“).

1 čajová lyžička jemne posekaného kôpra.

20 g. masla.

2 strúčky jemne posekaného cesnaku.

600 g. hrubo posekaného špenátu.

*Na nápravu chuti aj tu sa použije trošku „Vegety“.

Pracovný postup.

Asi polovicu oleja dáme si na rajnicu a na tomto si smažíme mäso, kým nedostaneme peknú hnedú farbičku. Vyberieme si mäso von, preložíme do nejakej teplej misy a prikryjeme ho, aby nám veľmi neochladlo.

Do už použitej rajnice položíme si ďalší olej a cibuľku. Dobre to miešame, aby nám cibuľka rovnako odmäkla. Pridáme víno a necháme si to prevrieť. Po prevretí, na clip_image002jemnom ohni to varíme kým sa nám obsah nezníži na asi polovicu. Pridáme si smotanu a zase nám to má prevrieť. Po prevretí, znížime si oheň a necháme to jemne vrieť asi 2 minúty, alebo kým nám tá omáčka / poleva dostatočne nezhustne.

Za neustáleho miešania, pridáme tam chreň, citrónovú šťavu, horčicu a kôpor a všetko prihrejeme, ale nedáme mu prevrieť.

Medzičasom, na väčšej rajnici si rozpustíme maslo. Pridáme cesnak a za neustáleho miešania to prihrievame asi 2 minúty. Pridáme špenát a všetko varíme ďalšie asi 2 minúty, alebo kým sa nám ten špenát „neuparí“.

Podávanie:

Na dno taniera položíme špenát. Prikryjeme ho s kúskom mäsa, ktoré si oblejeme s omáčkou / polevou.

 

o  O  o

 

Kuriatko s cesnakom, zemiakmi a rozmarínom.

Suroviny:

Potrebujete asi 8 kúskov „nadbatákov“ (nadstehienok)

800 g. mladých zemiakov, ktoré rozkrájate na polovice.

30 g. rozpusteného masla.

2 pásy slaninky (bacon).

2 strúčky cesnaku – jemne rozsekaný.

2 lyžice sviežích rozmarínových lístkov.

30 g. alebo ¼ šálky zelených olív.

Pracovný postup:

Rúru si zohrejete na asi 220°C.

Kúsky mäsa poprepichávajte nožíkom (až po kosť).

clip_image002[4]

Položte si mäso a zemiaky Na väčší pekáč, ťapšu... Potrite ich maslom, posoľte si to a trochu tam pridajte aj mleté čierne korenie.

 

Vložíte do rúry (pekáč má byť otvorený) a pečiete si to asi 30 minút. Po 30. min. pridáte kúsky slaninky, cesnak a rozmarín a pečiete ďalších asi 10 minút, alebo kým nedostanete primeranú farbičku. Pekáč je zase otvorený. Keď je jedlo hotové, pridajte tam trochu olív.

Kuriatko a zemiaky sa podávajú s nejakým šalátom a ak si želáte, môžete na zvláštny tanierik položiť aj pokrájaný citrón.

 

 o  O  o

 

Slepačí kastról - na taliansky spôsob.

Suroviny:

Najlepšie urobíte, ak si zoženiete aspoň 8 kuracích stehienok (batákov). Ak nie tak 4 stehienká a 4 nadstehienká.

1 – 2 lyžice olej;

1 posekaná cibuľa;

2 strúčky jemne posekaného cesnaku;

3 stredné zemiaky – očistené a posekané na menšie kúsky;

½ l. slepačieho vývaru. Ak ho nemate, nejak to imitujte.

2 zucchini – posekané;

1 mrkva – posekaná;

¼ šálky obyčajnej múky;

4 lyžice hustého paradajkového pretlaku (tomato paste)

2 lyžice dehydrovaných talianských korenín / lístkov (petržlen, pregano, bažalička), alebo to môžete nahradiť s trochu „Vegety“.

Pracovný postup:

Zohrejte si rúru na asi 220°C . Medzičasom kastról si položíte na sporákovú platňu (oheň), dáte si tam olej a trochu si tú slepačinku pripražíte, prismažíte. Toľko, aby dostala peknú hnedú farbičku.

Teraz tam pridáte všetky pripravené zeleniny a spolu to smažíte. Asi 2 – 3 minúty.

Medzičasom, v inej nádobe sa vám hreje vývar (voda), kam pridáte pripravenú múku a všetko dobre vymiešate. Pridáte tam paradajkový pretlak, dehydrované talianskeclip_image002[6] koreniny, alebo trochu „Vegety“ a s touto zmesou polejete si pripravenú kuracinku. Všetko teraz už spoločne dáte na platňu, aby prevrelo. Po tomto, kastról prichlopíte a vložíte do rozpálenej rúry. O asi pol hodiny, už to máte hotové.

Kvôli prezentovaniu, teraz na vrch môžete položiť trochu lístkov materinej dúšky, posekaného petržlenu, bažaličky, alebo niečo primerané.

 

 o  O  o

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com