22 augusta 2009

Abc-Z receptára pani Božky:Mrkvový koláč č. 3.

 

Mrkvový koláč č. 3.

Bozka a mrkva

……pripravila pani Božka

 

 Koláč so suchým hrozienkom, alebo s banánom, možno aj s ananásom.

* Ak použijete hrozianká, to znamená, že nepoužijete banán, alebo ananás.

clip_image001

Suroviny (na koláč):

170 ml. „Canola“ olej (repka olejnatá);

1/3 šálky hnedý cukor;

2 vajcia;

½ šálky tekutý med;

1 šálka čistej múky

¾ šálky polohrubej čistej múky;

1 čajová lyžička zmiešanej príchute (škorica, ďumbier, klinčeky, oriešok – „Spice mix“);

1½ čajová lyžička pečivový (kypriaci) prášok

1 čajová lyžička sódy bikarbóny;

2 šálky postrúhanej mrkvy;

½ šálky odmäknutých a posekaných hrozienok;

½ šálky posekané pecan orechy (môžu byť aj vlašské).

* Na tento koláč môžete použiť rôzne polevy, glazúry. Dnes vám tu prinášame dve z nich. Rozhodnite sa, ktorú si tam dáte.

Suroviny na *passionfruit polevu:

1½ šálky práškového cukru;

1- 3 čajových lyžičiek mäkkého masla (pozor! nie slané, ale „čajové“);

2 lyžice dužiny z passionfruit (na to potrebujete 2 – 3 plody tohoto ovocia, v obchodoch bežne dostať aj menšie konzervy s dužinou );

Suroviny na krémovú syrovú polevu:

90 g. krémový syr;

1 šálka preosiaty práškový cukor;

¼ čajovej lyžičky vanilkového cukra, alebo niekoľko kvapiek esencie;

1 čajová lyžička tekutý med;

Trochu mlieka. Koľko? Ukáže vám hladkosť polevy.

Postup práce (koláč):

Zohrej si rúru na miernu teplotu, asi 150 – 160°C. Vymasť si chlebíkovú formu (18 x 11 cm.) a oblep ju papierom na pečenie. (Môže sa použiť aj 20 cm. štvorhrannú formu.)

Vyšľahaj si vajcia, olej, cukor a med, do penista, kým dobre nezhustne. Pridaj preosiatu múku zmiešanú s pečivovým práškom, sódou bikarbónou a príchuťami. Do zmesy si primiešaj mrkvu, hrozienká a orechy. Prelož si zmes na pekáč a daj do rúry. Tu sa to pečie asi 55 – 60 minút, alebo kým sa koláč neupečie podľa vašej vôle.

Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme ho postať vo forme, asi 5 min. a vyklopíme na mriežky, aby vychladol, lebo sa glazúra natiera na celkom vychladnutý.

clip_image003

Mrkvový koláč s passionfruit polevou.

Postup práce na polevu s passionfruit:

Práškový cukor, maslo a dužinu z passionfruita dáma do ohňovzdornej sklenenej nádoby a za stáleho miešania varíme vo vodnom kúpeli (nad parou), kým nedosiahneme tuhú hmotu. Počas varenia, poleva nám nesmie vrieť. Hotovú a ešte teplú polevu natrieme si na koláč.

Postup práce na krémovú syrovú polevu:

Syr si vyšľaháme do penista. Primiešame preosiaty cukor, vanilku a med. Šľaháme ďalej, aby sme dostali jasnú, jemnú, ľahkú zmes. Do nej si teraz pridáme (podľa potreby) trochu mlieka, aby sa nám ľahšie natierala na koláč.

* Pozor! Aby tie orechy v koláči boli chutnejšie, odporúčame aby ste si ich trochu ožiarili (pod grilom, alebo na pekáči).

** Ak si koláč pečiete v chlebíčkovej forme, odporúčam, aby ste si formu položili na nejaký väčší plech, pekáč. Takto vám koláč neprihorí a po upečení sa ho ľahšie vyberá z rúry.

*** Ak sa vám koláč rýchlejšie pečie na hornej strane, v polovici pečenia si ho prekryte fóliou.

Kvet popínavej rastliny Passionflower.

clip_image005

Ang. Passionflower, na podklade lat. Passiflora, ba vlastný názov majú aj Chorvati, Božja krunica. My sme ju zatiaľ ani nevideli a ani nepoznali, lebo táto popínavá rastlina u nás nebude rásť. Je teplomilná. Pravda, niektoré odrody (a je ich vyše 300) znesú aj mierny mráz, ale predsa, naše podnebie je pre Passifloru drsné. V Európe sa pestuje hlavne v krajinách Mediteránu, v Amerike (tam jej je vlastne aj domov) sa tiež pestuje len v teplejších oblastiach, kým v Austrálii sa pestuje po celom kontinente. Najdete ju vo väčšine záhrad, ba až celé plantáže.

V mestských domácich záhradách Passionflower / Passionfruit najdete ako úžitkovo-okrasnú rastlinu. Šplhá sa na ploty, robí „kamufláž“ záhradným šopám, cieňam, šplhá sa po stĺpoch záhradných terás a pod.

V rozličných encyklopediach a pod. sotva najdete názov „Passionfruit“. Všade je len „Passionflower“, lebo tento názov sa „zdedil“ po španielských dobyvateľoch (conquistador - och) „nového sveta“. Na svojich cestách v oblastiach juhoamerického subtropického, až tropického pásma (hlavne sa spomínajú oblasti Amazónie) všimnli si divo rastúcu popínavú rastlinu s krásnym kvietkom a príjemnej vône. „Študovaním“ kvietku dospeli k uzáveru, že tu ide o „Kristovu korunu“, jeho utrpenie, muky pri ukrižovaní... a názov sa ponúkol. Lat. slovo passus = voľný preklad „utrpenie, muky“.

Všimnite si kvietok. 5 lupeňov a 5 vonkajších „lupeňov“ pripomenulo im 10. verných apoštolov. „Koruna“ v kvietku im pripomenula Kristovú tŕňovitú „korunu“. Tri tyčinky ich „spamätali“ na tri kliny, ktorými Ježiša pribili na kríž. Pod nimi je 5 nejakých stopiek, Tyčiniek, ktoré „predstavujú“ chlebíky... „Vysvetlenie“ sa našlo a pre svoju symboliku, rastlina sa priviezla do Španielska... Všetci „pobožní“ ju chceli mať vo svojej záhrade a na dovažok, rýchlo zistili, že táto rastlina prináša aj „omamné“ plody. Na vonok, však nie sú žiadnou zvláštnosťou, ba až neatraktívne. Sú veľkosti menšieho jablka, ale ich dužina je už cele iná rozprávka. Sladká, aromatická, má „sto chutí“ a hodí sa skoro na všetko. Napr. tu spomíname polevu (glazúru), ale štedre sa využíva aj pri zmrzline, pri výrobe osviežujúcich nápojov atď. atď. ba ani výrobcovia kozmetík sa nezdráhajú siahnuť aj sem.

Neverím, že tam „doma“ si len tak ľahko zoženiete tieto plody, ale konzervované „Passionfruit“ určite najdete. Bude tam značka „Made in... Italy, Spain, Portugal...“ a možno aj „Australia, New Zealand“ a pod.

clip_image007

 

 

   Ak ste zanietený záhradník, odporúčam, aby ste si kúpili aj celý plod. Semiačka ľahko vzklíčia aj v sklenníku (na to potrebujú +28°C), už po 8. mesiacoch si budete oberať svoje vlastné plody.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com