06 augusta 2009

Polievka Minestrone / minestrónka.

Mat vola - pred odchodom na Slovensko 011 

…pripravila Božena Kulíková

Táto, pôvodne talianska polievka, ďakujúc talianským reštauráciam roztrúseným po svete, stala sa svetoznámou a verte mi, je aj chutná.

Historiát polievky siaha do stredovekého Talianska, do ich kláštorov, ku stredovekým mníchom. Mnísi boli „chudobní, ako mnísi“, alebo „ako kostolné myši“. V záhradách okolo kláštrov si dopestovali nejakú zeleninu, dochovali nejaké kuriatko, či od dedinčanov občas dostali aj nejaký kúsok slaninky, mäska... a veru bolo potrebné vedieť hospodáriť.

Nad otvoreným ohňom, v kláštornej kuchyni vždy visel aj kotlík a tu sa varilo. Keď prišiel čas večere, každý dostal tanier polievočke, ale tam, na dne kotlíka, vždy aj trochu zostalo. Zodpovedný mních – kuchár toto nevyhadzoval, ale na druhý, tretí, štvrtý... deň do tých pozostatkov len pridával nové „suroviny“ a varil. Takto hľa vznikla „minestrónka“.

Pravda, dnešní kuchári to už tak nerobia, ale na dobrú minestrónku majú svoje recepty a verte mi, každý to má trochu inak. Základ receptu je však všade rovnaký. Rozdiel nastáva len vtedy, keď sa pridávajú ďalšie zeleniny, mäsko... a hlavne rozdiel je aj v tom, v akej sme práve sezóne. V jarnej sezóne sú tam mladé svieže zeleniny, v lete trochu inšie, v jeseň už je to zase inak, no a cez zimu, minestrónka sa varí z toho, čo sme si osušili,zamrazili, dehydrovali, prezervovali.

Základné suroviny:

1+ (až tri) lyžice olivového oleja;

1 väčšia cibuľa posekaná na štvorčeky;

1 pór posekaný na kolieská;

1 paprika babura, posekaná na štvorčeky;

1 väčší zemiak, po možnosti „sladký“, posekaný na štvorčeky;

2 byle dlhého zeleru posekaného na kúsky;

2 väčšie mrkvy posekané na kolieská;

2 šálky (asi ¼ hlávky) posekanej sviežej kapusty;

2 šálky zucchiny – posekaného na štvorčeky;

2 strúčky na jemno posekaného cesnaku;

1 konzerva (asi ½ kg) talianských odkožených posekaných paradajok;

400 – 500 g. konzerva „cannellini“ fazule (môžeme použiť aj suchú fazuľu, ba aj iného druhu, ale túto si deň skorej musíme položiť do vody, aby zmäkla).

Ak chcete mať úplne zeleninovú minestrónku, tak sa do nej pridá na štvorčeky posekaná tekvica, avšak ako aj vtedajší mnísi, tak aj my radšej tam máme aj trochu mäska. Najčastejšie sa tu používa buď slepačina, hlavne kuracie prsia („biele mäso“) posekané na štvorčeky a na tieto pripravené zeleniny potrebujete asi 4 kúsky odkožených pŕs. Ak nemate slepačích pŕs, zožeňte si asi 4 kúsky mäsitej nesolenej slaninky, možno podbrušinky a túto si posekajte na štvorčeky.

Pre závarku potrebujete asi ¾ šálky makarónov (odhadnite aké – najlepšie sa hodia drobnejšie) a možno tam pridať aj trochu ryže. Záleží od vás, či to chcete mať hustejšie, alebo redšie.

Pravda, aby polievka bola polievkou, musí tam byť aj nejaká tekutina. Na tieto suroviny potrebujete asi 2,5 l. vody, alebo ešte radšej, 2,5 l. slepačieho vývaru (alebo podľa vôle, aj viacej).

Z ďalších surovín, potrebujete trochu posekaných petržlenových lístkov (podávate ich na stôl zvlášť, samostatne), možno trochu posekanej pažítky... a keďže sa tu jedná o pôvodne talianske jedlo, pýta sa vám aj syr parmesan, postrúhaný. Podáva sa zvlášť. Každý si z neho vezme podľa chuti. Ak nemate tento taliansky syr, môžete to nahradiť aj iným tvrdým syrom.

Pracovný postup:

Do hrnca si dáte olej, ktorý prihrejete. Do neho pridáte posekané zeleniny (cibuľu, pór, papriku, cesnak...) a prismažíte. Asi 3 minúty.

Pridajte zemiaky, zelér, mrkvu, kapustu... a smažte to ďalších asi 5 min.

Do tejto zmesy pridajte slepačinu (slaninku...) a dobre miešajte, aby sa prismažilo zo všetkých strán.

Teraz pridáte zucchini (možno kaleráb, karfiol, brokolicu...) paradajky a vodu, alebo vývar, odvar a nechajte to na ohni asi 1 – 1,5 hodiny.

Keď sa vám zdá, že to už máte uvarené, pridajte makaróny, ryžu (fazuľu, ak je z konzervy, alebo skorej uvarená suchá)

clip_image001

a nechajte to na miernom ohni ešte aspoň 15 min. a máte to hotové.

 

Variácie:

Minestrónka, jej recept je veľmi „ohybný“. Všetko závisí od sezóny, takže môžete tam pridať zelenú fazuľku, trochu hrášku (mladučký môže buť aj v pošve), ak máte korienok petržlenu, aj ten si môžete pokrájať na štvorčeky, ako aj menší koreň paštrnáku (aby nebola „divá chuť“), môžete si tam pridať na kúsky vylámaný karfiól, brokolicu a ak je sezóna kalerábu, tak aj ten sa hodí (na štvorčeky posekaný) atď.

Ak nemate slaninku, podbrušinku, hodí sa vám aj kúsok hovädziny (na malé štvorčeky posekaný).

Na „nápravu“ chuti, odporúča sa do hrnca, počas varenia, pridať aj 1 lyžicu kryštáľového cukru a aby sa dosiahla žiadúca hustosť minestrónky, kuchári tam pridajú aj asi 2 lyžice hustého paradajkového pretlaku („Tomato paste“).

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com