21 augusta 2009

Pýtate sa...Rhodesian Ridgeback.

Náš krajan z Californie, pravdepodobne je padinčan, už niekoľko dní vyhľadáva informácie o K-9 (pes) „Redback“. Koľko viem, takýto druh psa nejestvuje. Pod termínom „Red-back“ v krajinách hovoriacich po anglický sa chápe druh jedovatého pavúka (Lactrodectus mactans, hasseltii), ktorého neraz nazývajú aj „Black widow“, či Chorvati ho nazývajú „Crna udovica“.

Niečo s podobným menom však jestvuje aj v „psej ríši“. Rhodesian Ridgeback. Pravdepodobne si náš krajan myslel práve na tento druh.

clip_image002

Ridgeback je pes impozantnej stavby. Veľký, silný, nebojácny... Meno „Ridgeback“ dostal preto, lebo po chrbtici má srstený „hrebeň“. Dosahuje výšku 63 – 67 cm. a váhu asi 32 kg.

Dopestovaný bol v Rodézii, teraz Zimbabwe. Tamojší farmári ho využívali, ako strážcu, lebo nezdráha sa pustiť do bitky ani s levom a tu obyčajne zvítazí.

Tam, kde nieto levov... aj dnes sa využíva v úlohe strážcu majetku a zlodeji ho dobre poznajú. Kde je Ridgeback, tam sa neodvážia.

Vyžaduje si už skúseného majiteľa, nie začiatočníka. Do domácností, kde majú menšie deti, vôbec sa ho neodporúča. Ako veľký, silný... pes, vyžaduje si aj hodne stravy, hlavne mäsa a zároveň, vyžaduje si aj pohyb, cvičby. Pre bežný dvor sa nehodí, ako ani pre byt, či mesto vôbec. Chce mať voľné prietranstvá, aby sa mal kde pohybovať.

Keď si už v Amerike a chcel by si mať aj nejakého psíka, pouvažuj o druhu „Boston Terrier“. Vynikajúci druh a nadovšetko, považuje sa ho za „národného psa“. Na výhlaď, je to krásny psík, veľmi inteligentný, nevyžaduje si nejakú nadmiernu starostlivosť, opateru, hodí sa pre domácnosť, menší dvor, ba aj byt, s deťmi je zhovievavý, je veľmi hravý atď. Jeho výška sa pohybuje okolo 38 cm. a váha (v závislosti od poddruhu), od 6.5 – 11.5 kg.

……………………píše J.Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com