12 augusta 2009

Jazyková príloha: dve spojenia s predložkami proti…

DSCN5729

 

…píše Ján Širka

Tentoraz nás zaujmú dve spojenia s predložkami proti vo vete: Partizán zahrá zápas proti Žiliny a Červená Hviezda proti Slávie. Ako ste si všimli, obe spojenia s predložkami proti sú chybné, lebo sa vedľa nich nachádza meno (namiesto v datíve) v genitíve.

Nazrieme do Krátkeho slovníka slovenského jazyka 4, čo sa v ňom píše o predložke proti. Tu nás bude zaujímať iba fakt, že sa predložka proti spája s datívom či tretím pádom. To slovník aj uvádza: proti – predložka s D (datívom). Významy nás v tomto prípade nebudú zaujímať, iba príklady: proti sebe, proti slnku, proti mysli, proti chrípke, proti vôli...

Uvedieme niekoľko príkladov z dennej tlače na spojenie hrať proti + datív: Nová tvár Spartaka Michel Cury Neto môže hrať proti Žiline. – Beckhama trápi chrbát, proti Barcelone chce hrať.Slovan chce hrať proti Olympiakosu. Zápas proti Slávii je ešte ďaleko...Prvý zápas sme hrali proti skúsenému tímu ATU Košice. Ako sme sa presvedčili v uvedených vetách, vedľa každej predložky proti bolo meno v treťom páde či v datíve.

Ako teda prišlo k chybe v problémovej vete zo začiatku – spojeniu predložky proti s druhým pádom či genitívom? Podľa všetkého pod vplyvom nárečia. Lebo v Morfológii slovenského jazyka sa o tomto píše: V niektorých nárečiach (NIE V SPISOVNOM JAZYKU) sa predložka naproti viaže aj s genitívom – táto väzba nie je spisovná. Uvedieme príklad: Vyhráva v parku naproti hotela do tanca. Teda chyby v problémovej vete sa môžu vysvetliť na základe nárečia – nespisovných väzieb.

Nakoniec zhrňme – Predložka proti sa v spisovnom jazyku spája s menom (zámenom) v treťom páde. Problémová veta zo začiatku textu má správne znieť: Partizán zahrá zápas proti Žiline a Červená Hviezda proti Slávii.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com