…pripravila B. Kulíková
U nás, na Dolnej zemi (čo dobre poznám), skoro v každom dome boli holubníky a pravda, gazdinká občas „zakrútla“ krk nejakým mladým holúbätám, avšak najčastejšie ich len uvarila, či urobila z nich ľahučkú polievku. Najmä, ak v rodine mali chorého. Len zriedkavo sa ich vyprážalo a aj to len na „jednoduchý“ spôsob. Upražili sa na rajnici, k tomuto sa pridala „biela“ omáčka, trochu usmažených oblátok zemiakov a ak bol vo humne aj nejaký špenát, tak sa aj to pridalo.
V Austrálii, ale aj inde vo svete sú farmári, čo sa úplne preorientovali na pestovanie holúbäniec. Zvlášť „hobby“ farmári, či takí, čo k dispozícii majú len niekoľko desiatok hektárov pôdy. Vyrábajú holúbätá pre potreby špičkových reštaurácií, ale hlavne nemocníc a len čo zvýši, to si občas kúpite aj na trhu, či v samoobsluhe.
Ak si kupujete holúbä, tak dávajte pozor. Na trhu (aj v domácom hniezde) najlepšie sú v čase medzi marcom a septembrom. Mladé holúbä musí mať ružovkavé nožičky, tučné prsia a ohybný zobák.
Suroviny:
3 – 4 očistené holúbätá;
6 – 8 pásy mäsitej, nesolenej slaninky (bacon);
50 g. masla;
2 lyžice brandy (koňak);
1,5 dl. bielého vína;
10 maličkých cibuliek (najlepšie ak máte „orechovec“);
6-8 lyžíc hovädzieho vývaru (asi 2 lyžice na každé holúbä);
100 g. malých húb (šampiňónky);
1 lyžica posekaných lístkov petržlenu
10-15 zelených oliviek;
Trochu materinej dúšky, soli a korenie (môžete si pridať aj štipku bažaličky).
Pracovný postup:
Každého holúbka ovite s dvomi pásmi tenkej slaninky a zaviažte, posilnite si obal s motúzom.
Na rajnici si rozpustíte maslo, vložte tam holúbätá a smažte to asi 10 minút, alebo kým nedostane peknú hnedú farbičku.
Teraz na to pridajte brandy a víno, zmes priveďte na bod vrenia a varte si to asi 2 minúty.
Pridajte tam cibuľky, hovädzí vývar, soľ, korenie, prikryte a na miernom ohni nechajte asi jednu hodinu.
Teraz pridajte huby, petržlen a nechajte to povariť ešte asi 5 minút.
Holúbätá vyberte na teplú tacňu (podávaciu misu), ozdobte si to s olivkami a materinou dúškou (bažaličkou) a môžete už aj podávať.
*Ako prídavok, môžete mať aj na oblátky pokrájané a usmažené zemiaky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára