19 septembra 2009

Keď rozkvitnú magnólie...

Resize of Resize of 2007_04090058J.Kulik

 

 

…pripravil Ján Kulík

 

…hlási sa nám jar. Jednotlivé druhy rozkvitajú v posledné dni zimy a v prvé dni jara. Rovno v čase, keď rozkvitá aj wistéria. Vtedy si domáce záhrady dávajú akoby nejaké sviatočné rúcho, kým vo vnútrozemí svoj cyklus začínajú poľné kvety. Aj tam to vypadá, ako nejaký pestrý koberec.

*Jednotlivé druhy magnólií kvitnú aj v lete, ba aj v podjeseň.

clip_image002clip_image004

Práve som sa vrátil z Melbournea a prinášam tu niekoľko fotiek. Naša magnólia je v plnom kvete, vlastne celá ulica „rozkvitla“, lebo magnóliu najdete v skoro každej domácej záhrade.  Takto nám zakvitla naša magnólia. Údajne, na svete je asi sto druhov magnólií a domovom im je hlavne juhovýchodná Ázia, ako aj juh Spojených štátov a oblasť strednej Ameriky.

Magnolia „Nigra“.

clip_image006

V tom našom „starom kraji“, zvestovateľkou jara je prvosienka, snežienka, avšak „nový kraj, nové „móresy“, chceš, nechceš, musíš prijať.

Všade vo svete, ročné obdobia sa menia buď rovnodennosťou, alebo slnovratom. Všade, ale nie aj tu, v Austrálii, vlastne nie je to tak ani v Južnej Afrike a na Novom Zealande. Predstavte si, ale v týchto krajinách sa jarné obdobie začína 1. septembrom, leto 1. decembrom, jeseň 1. marcom a zima, 1. júnom. Briti uštipačne hovoria, že preto to tak dali, aby si vraj aj tí, v kolóniach mohli ľahšie pamätať a asi sa nemýlili. Pozrite sa na TV a v segmente predpovede počasia, ba aj na správach si všimnete, ako nikdy nevedia trafiť, kedy je slnovrat a kedy rovnodennosť. Naspomínajú tam dátumi od 20. až po 25. deň v patričnom mesiaci. Na zasmiatie.

Mognólie, tie „záhradné“ najdete ako kríky, ale aj väčšie stromi. Kvety majú prevažne voňavé a veľmi atraktívne. Niektoré druhy znesú aj menšie ranné mrazi, takže sa hodia na pestovanie po celej krajine.

Jeden významný poddruh magnólie je „Myristica fragrans“ s plodom ktorej ste sa už určite stretli. Určite ho používate aj v domácej kuchyni. Muškátový oriešok. Domovom tejto rastliny, stromu, je Indonézia, či ich „Moluccas Island“ („Spice Islands“). Odtiaľto sa ich rozviezlo po svete, no najlepšie sa ujali po ostrovoch Karibského mora a tu zase najlepšie sa im darí na ostrove Grenada.

Keď takýto strom zarodí, domáci mu oberajú, striasajú plody a sušia (na slnku). Keď sa dužina vysuší, vtedy tam začne hrkať kôstka a začína sa čistenie, olupovanie. Na jednu hŕbu sa dávajú oriešky a na druhú, suchá kôra. Aj táto sa zužitkuje. Pomeľú ju a na trh vyvezú pod menom „Mace“. V obchodoch ste sa stretli aj s týmto. Tiež sa používa v kuchárstve, ako náhrada orieška. Má trochu jemnejšiu vôňu.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com