…pripráva B. Kulíková
Suroviny:
1 liter (4 šálky) slepačí vývar;
1 lyžica postrúhaná citrónová kôra;
Štipka práškového šafranu (ang. saffron);
400 g. (2 šálky) dlhozrnej ryže;
1 lyžica posekaných sviežích lístkov oregana;
2 lyžice posekanej pažítky (ang. chives);
¼ šálky posekaných petržlenových lístkov;
2 lyžice posekaných lístkov koriandera;
75 g. (pol šálky) ožiarených orieškov „kešjú“, ang. cashew, nem. Caschewnuß, ktoré si posekáme a ešte raz popražíme – popečieme.
Soľ a korenie na ochutenie.
Vo väčšej panvici s hrubím dnom zmiešaj si vývar, citrónovú kôru a šafrán a nechaj nech prevrie. Do vriacej tekutiny pridaj ryžu, zníž oheň, prikri a var asi 15 min. alebo tak dlho, kým vývar nie je absorbovaný. Primiešaj zvyšné suroviny, ochuť a prikryté, ešte trochu povar.
Podáva sa s pečenou jahňacinou, kozľacinkou... Ryžu si môžeme dochutiť aj s citrónovou šťavou.
* Nehodí sa na zamrazenie.
* Hodí sa na prihriatie v mikrovlnke.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára