………..pripráva B. Kulíková
Neviem, ako je to u vás, ale v tunajších obchodoch bežne dostať niekoľko druhov štipľavých omáčok, po ang. sauce, ako je napr. juhoafrické „Peri – peri“, indické „Chilli“ a americké „Tabasco“. Vlastne to ani nie sú omáčky v našom bežnom pojímaní, ale príchute ku jedlu, nápojom a pod. Všetky sú v tekutom stave a na prichutenie stačí len zopár kvapiek. Sú veľmi silné, horké, pálivé.
„Nando’s Peri – peri“. Na nálepke píše, že sa vyrába v Južnej Afrike a je „tajnou“ príchuťou svetoznámich „Nando reštaurácií“. Obsahuje pálivú zmes rozličných citrónov sušených na slnku, africký druh štipľavej papriky „Birds Eye“ (domorodý názov im je Peri-peri), niekoľko ďalších príchutí, ako je ocot, extrakt zo „Serano“ paprík, extrakt z paprík „Cayenne“, extrakt z našej bežnej (úhorskej) papriky, cibuľový extrakt, slnečnicový olej a cesnak. “Nazirs’s Chilli sauce” sa vyrába v Indii a nejak najlepšie zodpovedá našej chuti. Je silný, páli, ale aj vôňavý. Má arómu, na ktorú sme si zvykli. Na jeho výrobu sa používajú papriky dopestované na juhu Indie, vysušené na slnku, po čom sa nakladajú do drevených sudov, kde vykysnú, získajú vôňu – arómu a tú „pravú“ chuť. Po tomto sa robí pretlak, balí sa do fľašiek a vyváža.„Tabasco sauce“ je chýrečná amrická značka. Rodinný podnik „Mc Ilhenny“ ho vyrábal už skorej 1868. roku. Základná surovina je americký druh paprík „Tabasco“, ktoré sa nechajú dozrieť a osušiť na koreni. Po tomto sa nakladajú do drevených sudov, kde kysnú, takže konečný pretlak má svoju charakteristickú arómu a chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára