Suroviny.
1 cibuľa – posekaná;
2 strúčky cesnaku – posekaný;
1 červená paprika (babura) posekaná;
3 lyžice olej – po možnosti olivový;
225 g. dlhozrnistú ryžu – ak môžete, zožeňte si pravú španielsku;
1 štipka koreniny „turmeric“ (indická korenina) – aby nám ryža dostala „zlaté“ prifarbenie, alebo, ak si môžete zohnať (dovoliť) zomletý šafrán, tak použijete ¼ čajovej lyžičky.
500ml. slepačí vývar;
100ml. biele víno;
Soľ a korenie na ochutenie;
225g. uvarené a na hrubšie kúsky pokrájané slepačie mäso;
100g. pokrájanej šunky, alebo slaninky (dávka môže byť aj bohatšia);
2 (250 g.) chorizo klobásky (nahradiť ju môžete aj s petrovskou, alebo s csabajskou) – pokrájané na kolieska.
100g. zamrznutý zelený hrášok;
2-4 paradajky (obarené, odkožené a rozštvrtené);
100g. uvarené a olúpené ráčiky (craby, ang. prawn, čes. garnát, nem. Garnel, Krabbe) – môžete požiť i z konzervy.
1 lyžica na drobno posekaných petržľanových lístkov.
Vo veľkej panvici popražíme si do mäkká, cibuľa, cesnak a papriku. Pridáme ryžu a za stáleho miešania si ju mierne pripražíme – zrnká majú byť „sklovité“. Primiešame turmeric, alebo šafrán, vývar, soľ a korenie a povaríme asi 15 minút. Po tomto pridáme všetky pripravené zvyšné suroviny a prikryté varíme ešte 5 – 10 min. alebo tak dlho, kým skoro všetká tekutina nie je absorbovaná.
Paella má byť šťavnatá – nie suchá. Posypeme ju s petržlenovými lístkami a podávame.
=======
Dobré rady:
* Turmeric môžeme nahradiť aj šafránom, lenže tento je ukrutne drahý (najdrahšia korenina na svete).
* Slepačie mäso môžeme nahradiť mäsom z králika.
* Paellu si môžeme vylepšiť aj s morskou „bielou“ rybou, mušľami, na krúžky pokrájanou sepiou, po ang. squid, nem. Tintenfish, tal. calamaro. Toto si pridávame už len pri konci varenia.
* Chuť paelly sa vylepší, keď pri varení pridáme i trochu bielého vína. Nie sladkého.
1 komentár:
pani asi nevie ako ma vyzerat paella ...zil som v spanielsku 6 rokov ale toto sa na paellu ani len nepodoba ...takze naučte sa varit pani a potom zverejnujte recepty...s pozdravom
Zverejnenie komentára