25 septembra 2009

Pýtate sa ...Maková torta.

  clip_image002[6]

 

 

…………..pripráva B. Kulíková

 

Recept na takúto tortu som našla jedine v „Nová kuchárska kniha“ – Terezia Vansová. Mám ju tu, vydanie z roku 1925. Musím sa priznať, že nikdy som ten recept neskúšala, takže nemôžem sa o nej aj bližšie vyjadriť. Jediné, čo môžem urobiť je, dať vám recept tak, ako je v tej knihe.

Recept č. 629. Maková torta.

12 žĺtkov miešať s 18 deka cukru, potom 14 deka jemno mletých bielych mandlí, 14 deka dobre potlčeného maku, škorice, niečo citronády, konečne sneh z 12 bielkov.

Recept č. 630. Maková torta na iný spôsob.

7 deka masla mieša sa so 14 deka cukru a so 4 žĺtkami pol hodiny. Pridá sa 14 deka jemno potlčeného maku, trochu škorice, 1 – 2 klinčeky a 2 deci červeného vína, naostatok sneh zo 4 bielkov. Pečie sa pri miernom ohni a obtiahne polevou podľa ľúbosti.

Maková torta (z môjho zošitu) - tento recept mi poskytla priateľka.

Suroviny:

3 vajcia;

110 g. práškového cukra;

1 balíček vanilkového cukru;

100 g. hladkú múku;

Na hrôt noža, prášok do pečiva;

trochu pomletých klinčekov a mletej škorice;

Šťava z jedného citróna

Maslo na vymastenie tortovej formy;

Múka na vysypanie formy;

Šľahačka na ozdobenie torty.

Postup práce:

Žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame do peny. Pridáme zomletý mak zmiešaný s pečivovým práškom, klinčeky, škoricu, citrónovú šťavu a všetko spolu vymiešame. Nakoniec zľahka primiešame z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a v mierne teplej rúre pomaly upečieme. Hotovú tortu vyklopíme a necháme vychladnúť.

Podávame so šľahačkou.

Makovo - pomarančový koláč.

clip_image002

Toto už nie je torta, ale „koláč ku káve“. Skúste. Možno vám bude chutiť.

Suroviny:

50 g. (1/3 šálky) mak;

60 ml. (1/4 šálky) mlieko;

185 g. čajové maslo (rozkúskované);

1 lyžica postrúhanej kôry pomaranču;

220 g. (1 šálka) castorového (práškový) cukra;

225 g. múka („selfrising“ – s pečivovým práškom);

75 g. (1/2 šálky) obyčajná múka;

60 g. (1/2 šálky) zomletých ožiarených mandlí;

125 ml. (1/2 šálky) pomarančová šťava.

a/ Pomarančový syrup na poliatie:

220 g. (1 šálka) castorový (práškový) cukor;

160 ml. (2/3 šálky) pomarančová šťava;

80 ml. (1/2 šálky) voda.

b/ Ľadová pomarančová poleva:

1 bielok, 8o g. práškový cukor, 1 – 2 lyžice pomarančová šťava. Všetko miešame na hladko, asi pol hodiny, po čom s touto polevou potiahneme koláč.

Pracovný postup na koláč:

Vymasť si 25 cm. okrúhlu formu a vylož ju (dno a boky) s papierom na pečenie. V menšej nádobe si zmiešaj mak s mliekom a nechaj to postáť asi 20 min.

Zohrej si rúru na mierne teplú (180 °C).

Vyšľahaj maslo, pomarančovú kôru a cukor (v mixéri), do bleda a penista. Prelož masu do väčšej mise, primiešaj preosiatu múku, pomleté mandle, pomarančovú šťavu a makovú zmes. Prelož takúto masu do formy, vyrovnaj ju a vlož do rúry. Tu sa má piecť asi 55 min. Vyber upečený koláč z rúry, nechaj ho vo forme a ešte horúci, zalej s pripraveným pomarančovým syrupom.

Pomarančový syrup: Horespomenuté suroviny na syrup zmiešaj v menšej panvici, povar na miernom ohni, ale nedovoľ aby prevrel. Takto var, kým sa cukor úplne nerozpustí. Povar takto ešte asi 2 minúty, bez miešania . S horúcim syrupom zalejeme horúci koláč a necháme vychladnúť.

Vychladnutý koláč vyberieme na tacňu (tanier) a potrieme ho s ľadovou pomarančovou polevou a okrášlime ho s postrúhanou kôrou a strúčkami pomaranču.

Maková torta – rezy.

Suroviny:

240 g. práškového cukru;

120 g. celého maku;

60 g. mletých orechov;

60 g. omrvinky;

60 g. krupicovej múky;

8 vajec;

½ balíčka pečivového prášku;

1 lyžička škorice;

¼ lyžičky pomletých klinčekov;

Postrúhaná kôra z jedného citróna.

Pracovný postup:

Cukor a žĺtky dobre vymiešame, pridáme škoricu, mleté klinčeky a postrúhanú citrónovú kôru a všetko ešte dobre vymiešame. Opatrne primiešame vyšľahaný sneh, pridáme pomleté orechy, celý mak, omrvinky a naostatok pridáme múku preosiatu s pečivovým práškom. Všetko zľahka zmiešame a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný obdĺžnikový plech. Pečieme v mierne teplej rúre (180 °C). Upečené a vychladnuté cesto (koláč, tortu) podľa vôle môžeme rozkrojiť a potrieť s lekvárom (slivkový, marhuľový).

Vrch posypeme práškovým cukrom, alebo potiahneme citrónovou ľadovou polevou.

* Citrónová ľadová poleva:

1 bielok, 8é g. práškový cukor, 1 – 2 lyžice citrónovej šťavy. Všetko zmiešame a vymiešame na hladko (asi ½ hodiny).

** Podľa vôle, omrvinky môžeme pokropiť s rumom, dezertným vínom, likérom...

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com