…………..pripráva B. Kulíková
Recept na takúto tortu som našla jedine v „Nová kuchárska kniha“ – Terezia Vansová. Mám ju tu, vydanie z roku 1925. Musím sa priznať, že nikdy som ten recept neskúšala, takže nemôžem sa o nej aj bližšie vyjadriť. Jediné, čo môžem urobiť je, dať vám recept tak, ako je v tej knihe.
Recept č. 629. Maková torta.
12 žĺtkov miešať s 18 deka cukru, potom 14 deka jemno mletých bielych mandlí, 14 deka dobre potlčeného maku, škorice, niečo citronády, konečne sneh z 12 bielkov.
Recept č. 630. Maková torta na iný spôsob.
7 deka masla mieša sa so 14 deka cukru a so 4 žĺtkami pol hodiny. Pridá sa 14 deka jemno potlčeného maku, trochu škorice, 1 – 2 klinčeky a 2 deci červeného vína, naostatok sneh zo 4 bielkov. Pečie sa pri miernom ohni a obtiahne polevou podľa ľúbosti.
Maková torta (z môjho zošitu) - tento recept mi poskytla priateľka.
Suroviny:
3 vajcia;
110 g. práškového cukra;
1 balíček vanilkového cukru;
100 g. hladkú múku;
Na hrôt noža, prášok do pečiva;
trochu pomletých klinčekov a mletej škorice;
Šťava z jedného citróna
Maslo na vymastenie tortovej formy;
Múka na vysypanie formy;
Šľahačka na ozdobenie torty.
Postup práce:
Žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame do peny. Pridáme zomletý mak zmiešaný s pečivovým práškom, klinčeky, škoricu, citrónovú šťavu a všetko spolu vymiešame. Nakoniec zľahka primiešame z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a v mierne teplej rúre pomaly upečieme. Hotovú tortu vyklopíme a necháme vychladnúť.
Podávame so šľahačkou.
Makovo - pomarančový koláč.
Toto už nie je torta, ale „koláč ku káve“. Skúste. Možno vám bude chutiť.
Suroviny:
50 g. (1/3 šálky) mak;
60 ml. (1/4 šálky) mlieko;
185 g. čajové maslo (rozkúskované);
1 lyžica postrúhanej kôry pomaranču;
220 g. (1 šálka) castorového (práškový) cukra;
225 g. múka („selfrising“ – s pečivovým práškom);
75 g. (1/2 šálky) obyčajná múka;
60 g. (1/2 šálky) zomletých ožiarených mandlí;
125 ml. (1/2 šálky) pomarančová šťava.
a/ Pomarančový syrup na poliatie:
220 g. (1 šálka) castorový (práškový) cukor;
160 ml. (2/3 šálky) pomarančová šťava;
80 ml. (1/2 šálky) voda.
b/ Ľadová pomarančová poleva:
1 bielok, 8o g. práškový cukor, 1 – 2 lyžice pomarančová šťava. Všetko miešame na hladko, asi pol hodiny, po čom s touto polevou potiahneme koláč.
Pracovný postup na koláč:
Vymasť si 25 cm. okrúhlu formu a vylož ju (dno a boky) s papierom na pečenie. V menšej nádobe si zmiešaj mak s mliekom a nechaj to postáť asi 20 min.
Zohrej si rúru na mierne teplú (180 °C).
Vyšľahaj maslo, pomarančovú kôru a cukor (v mixéri), do bleda a penista. Prelož masu do väčšej mise, primiešaj preosiatu múku, pomleté mandle, pomarančovú šťavu a makovú zmes. Prelož takúto masu do formy, vyrovnaj ju a vlož do rúry. Tu sa má piecť asi 55 min. Vyber upečený koláč z rúry, nechaj ho vo forme a ešte horúci, zalej s pripraveným pomarančovým syrupom.
Pomarančový syrup: Horespomenuté suroviny na syrup zmiešaj v menšej panvici, povar na miernom ohni, ale nedovoľ aby prevrel. Takto var, kým sa cukor úplne nerozpustí. Povar takto ešte asi 2 minúty, bez miešania . S horúcim syrupom zalejeme horúci koláč a necháme vychladnúť.
Vychladnutý koláč vyberieme na tacňu (tanier) a potrieme ho s ľadovou pomarančovou polevou a okrášlime ho s postrúhanou kôrou a strúčkami pomaranču.
Maková torta – rezy.
Suroviny:
240 g. práškového cukru;
120 g. celého maku;
60 g. mletých orechov;
60 g. omrvinky;
60 g. krupicovej múky;
8 vajec;
½ balíčka pečivového prášku;
1 lyžička škorice;
¼ lyžičky pomletých klinčekov;
Postrúhaná kôra z jedného citróna.
Pracovný postup:
Cukor a žĺtky dobre vymiešame, pridáme škoricu, mleté klinčeky a postrúhanú citrónovú kôru a všetko ešte dobre vymiešame. Opatrne primiešame vyšľahaný sneh, pridáme pomleté orechy, celý mak, omrvinky a naostatok pridáme múku preosiatu s pečivovým práškom. Všetko zľahka zmiešame a cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný obdĺžnikový plech. Pečieme v mierne teplej rúre (180 °C). Upečené a vychladnuté cesto (koláč, tortu) podľa vôle môžeme rozkrojiť a potrieť s lekvárom (slivkový, marhuľový).
Vrch posypeme práškovým cukrom, alebo potiahneme citrónovou ľadovou polevou.
* Citrónová ľadová poleva:
1 bielok, 8é g. práškový cukor, 1 – 2 lyžice citrónovej šťavy. Všetko zmiešame a vymiešame na hladko (asi ½ hodiny).
** Podľa vôle, omrvinky môžeme pokropiť s rumom, dezertným vínom, likérom...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára