14 novembra 2007

CHUTNEY

V slovenských kuchárskych knihách najdeme čatní, čatny... v angličtine sa vyslovuje čatny a píše sa chutney, čo je zase slovo indického pôvodu a volne preložené do slovenčiny by znamenalo čatľov, čo chybne považujeme za maďarské slovo. S chutney, čatny sa niečo očatľuje, ocápe, ometie. Ak si na pomoc vezmeme etymológiu, tak: Čatľovať, má význam mietať, omietnúť, lepiť, nanášať omietku, náplasť, obklad, niečo rukou „ocápať“. Maď. jazyk si aj toto slovo prevzal z indoeurópskej slovnej zásoby a u nich vzniklo csat = spona, csatlakozás = pripojenie, spojenie, prilepenie, kontakt, csatol = pripojiť, prilepiť, priložiť, spojiť, pričleniť... Same slovo svoj pôvod, svoju etymológiu má a aj stojí hneď vedľa slov cápať, nacápať, čápať, čupieť, čaptavý... a významovo sa rovná slovam prilepiť, zalepiť, schovať, vyrovnať, zarovnať, pritlačiť, rozšíriť (masu)...V hindu jazyku (ktorého východiskom je sanskrit) najdeme, že čapta(na) = roztlačiť, porovnať, vyrovnať, nalepiť, zalepiť, plastovať... a všade sa to zvádza do otvorenou dlaňou niečo roztláčať, lepiť, vyrovnávať (blato na stene a pod.) Chutney / čatny vychádza práve odtialto, lebo v podstati predstavuje nejakú masu, ktorou sa ocápe, „očatľuje“ mäso.
Paradajkové chutney / čatny.
Suroviny: 3 kg. zrelých paradajok; 1.5 kg. jabĺk; 750 g. cibule; 250 g. suchých hrozienok (sultana); 2 lyžice soli; 1 lyžica pomletého ďumbiera; 1 lyžica pomletých klinčekov; 1 lyžica „pepercorn“ (pakorenie – vôňu má korenia, ale je jemnejšie), ktoré môžeme nahradiť aj zrnkami čierného korenia; 1 lyžica „pimento“ (All spicies); 5 šálok octu; 1 kg. cukra; 3 lyžice maizeny. Pracovný postup: Jablká olúp, obieľ a rozsekaj na menšie kúsky. Jemne rozsekaj cibuľu, zbav kože všetky paradajky (najlepšie to ide, keď sa ich obleje vriacou vodou) a pimento, klinčeky, korenie... daj do vrecúška. Všetkú masu, aj s vrecúškom korenín prelož do hrnca. Zalej to octom, daj cukor, soľ... a var to asi jednu hodinu. Teraz ku všetkému pridaj hrozienká a var ďalších 30 minút. Vyber koreninové vrecúško, pridaj maizenu (ovlaženú vodou) a var ešte niekoľko minút. Hotovú masu si prelož do fľašiek a pevne uzavri. Toto Chutney / čatny sa používa pri príprave a podávaní mnohých jedál.
.....................................................pripravil JK

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com