V slovenských kuchárskych knihách najdeme čatní, čatny... v angličtine sa vyslovuje čatny a píše sa chutney, čo je zase slovo indického pôvodu a volne preložené do slovenčiny by znamenalo čatľov, čo chybne považujeme za maďarské slovo.
S chutney, čatny sa niečo očatľuje, ocápe, ometie. Ak si na pomoc vezmeme etymológiu, tak:
Čatľovať, má význam mietať, omietnúť, lepiť, nanášať omietku, náplasť, obklad, niečo rukou „ocápať“. Maď. jazyk si aj toto slovo prevzal z indoeurópskej slovnej zásoby a u nich vzniklo csat = spona, csatlakozás = pripojenie, spojenie, prilepenie, kontakt, csatol = pripojiť, prilepiť, priložiť, spojiť, pričleniť...
Same slovo svoj pôvod, svoju etymológiu má a aj stojí hneď vedľa slov cápať, nacápať, čápať, čupieť, čaptavý... a významovo sa rovná slovam prilepiť, zalepiť, schovať, vyrovnať, zarovnať, pritlačiť, rozšíriť (masu)...V hindu jazyku (ktorého východiskom je sanskrit) najdeme, že čapta(na) = roztlačiť, porovnať, vyrovnať, nalepiť, zalepiť, plastovať... a všade sa to zvádza do otvorenou dlaňou niečo roztláčať, lepiť, vyrovnávať (blato na stene a pod.)
Chutney / čatny vychádza práve odtialto, lebo v podstati predstavuje nejakú masu, ktorou sa ocápe, „očatľuje“ mäso.
Paradajkové chutney / čatny.
Suroviny:
3 kg. zrelých paradajok;
1.5 kg. jabĺk;
750 g. cibule;
250 g. suchých hrozienok (sultana);
2 lyžice soli;
1 lyžica pomletého ďumbiera;
1 lyžica pomletých klinčekov;
1 lyžica „pepercorn“ (pakorenie – vôňu má korenia, ale je jemnejšie), ktoré môžeme nahradiť aj zrnkami čierného korenia;
1 lyžica „pimento“ (All spicies);
5 šálok octu;
1 kg. cukra;
3 lyžice maizeny.
Pracovný postup:
Jablká olúp, obieľ a rozsekaj na menšie kúsky. Jemne rozsekaj cibuľu, zbav kože všetky paradajky (najlepšie to ide, keď sa ich obleje vriacou vodou) a pimento, klinčeky, korenie... daj do vrecúška. Všetkú masu, aj s vrecúškom korenín prelož do hrnca. Zalej to octom, daj cukor, soľ... a var to asi jednu hodinu. Teraz ku všetkému pridaj hrozienká a var ďalších 30 minút. Vyber koreninové vrecúško, pridaj maizenu (ovlaženú vodou) a var ešte niekoľko minút. Hotovú masu si prelož do fľašiek a pevne uzavri.
Toto Chutney / čatny sa používa pri príprave a podávaní mnohých jedál.
.....................................................pripravil JK
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára