12 novembra 2007

Kruh labužníkov 9

Pumpkin Soup (Pampkin Soup – tekvicová polievka).

Túto, v Austrálii najpopulárnejšiu polievku jedol hádam už každý prisťahovalec, ba varia ju aj v nejednej slovenskej domácnosti. Je bažná na našom jedálnom lístku, takže netreba ani podčiarkovať, že je aj chutná.

Suroviny:
750 g. tekvice (butternut je najlepšia, ale hodí sa na to aj naša jedlá tekvica „olasská“);
1 cibuľa;
2 byle zeleru;
1 zemiak, môže sa pridať aj jedna mrkva, paštrnák...
trochu oleja, alebo 60 g. masla;
3 šálky vývaru (najlepšie slepačí, ale môže byť aj iný, ba aj voda);
1 šálka mlieka;
trochu soli, čierného korenia, citrónovej šťavy, štipľavejšej papriky a posekané lístky petržlenu (pažítky...) a podľa chuti: kyslá smotana, kyslé mlieko, jogurt...

Pracovný postup:
Všetkú zeleninu (myslím tu aj na tekvicu) posekaj na menšie kúsky. V kastróle rozpusť maslo (osobne preferujem olej) a všetko trochu prismaž. Pridaj vývar (vodu) a nechaj tíško vrieť, kým všetko neodmäkne. Prelož to do blenderu, „food processoru“ a urob jemnú kašu. Pridaj mlieko. Jemne prihrievaj a podľa chuti dodaj soľ, papriku, korenie... Skorej podávania, pridaj citrónovú šťavu a na stôl priprav buď kyslú smotanu, kyslé mlieko, jogurt.
Sama polievka je veľmi hustá, skoro ako kaša. Do taniera, na vrch polievky daj si za lyžicu smotany... a trochu posekaného petržlenu, pažítky a ... a dobrú chuť. Podáva sa s chlebom.

Je viacej variant prípravy tejto polievky. Napr. niekto tie kúsky tekvice dá trochu aj pripiecť, čím sama polievka dostane inú chuť.
Všetci hovoria, že toto je jedno z mála autentických austrálskych receptov. Najčastejšie sa varí v chladných (zimných) mesiacoch.

.................................................

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com