17 novembra 2007

Kruh labužníkov 11

Vindaloo (Vindalú) .
Len do prednedávna, pánmi Indie boli Briti a Portugálci a pravda, za tie roky „bačovania“ , do kuchyne si prijali aj hodne indických jedál. Konečne, veď kto im tam vyváral? Indovia. Dnešní Briti, najmä Angličania, indické „Curry“ (kary) už chápu, ako svoje bežné jedlo. Náš guláš a rozličné paprikáše toľko nepoznajú, nuž lepšie im chutí curry a na jeho prípravu máme desiatky receptov. Naším chuťovým bunkám však lepšie zodpovedá „Vindaloo“, o ktorom koluje chýr, že ho vraj „vymysleli“, či na svoju chuť si ten curry adaptovali Portugalci v ich kolónii Goa. Ináč, už či curry, alebo vindaloo, veľmi sa podobajú gulášu a ručím, že aj vám bude chutiť. Aj v Austrálii je toto bežným jedlom a to nie len v indických reštaurácich, ale pripráva sa aj v domácnostiach. Konečne, nejeden Austrálan prišiel sem z Aglicka, alebo aj priamo z Indie, keď táto krajina získala samostatnosť. Kto okúsil život v kolóniach, ten si len tak ľahko nezvykne na Európu a preto tu máme aj veľký počet Holanďanov (prišli sem hlavne z Indonézie). Teda, čo je vindaloo? Svojdruh indického guláša. Asi to bude najlepšie prirovnanie. Pripráva sa buď z hovädziny, slepačiny, jahňaciny, baraniny, ale asi najčastejšie tu máme svinské, prasacinu.
Svinské vindaloo:
Suroviny: 50 – 60 g. masti (oleja); 2 veľké cibule posekané na drobno 2 lyžice curry prášku (po možnosti vindaloo zmes – ktorá je trochu iná) 4 strúčky cesnaku – drobno posekané; 2 lyžice octu; 0.5 kg. mäsa posekaného na „gulášové kocky“, čiže asi 2 cm. ; Soľ podľa chuti. *Keď si toto robíme doma, tak ku surovinám pridáme aj paradajkový pretlak, čo hneď tú chuť aj „scivilizuje“ podľa naších buniek. To vraj, ako prví, vyskúšali práve Portugalci a táto variácia si neskoršie prerazila cestu aj ku indickým Sikhom. Pracovný postup: Na rajnici rozpusť masť (olej) a prismaž cibuľku a cesnak – kým cibuľka nezačne meniť farbu. Do tohoto pridaj curry prášok a ocot. (Ak sa používa vindaloo zmes, vymiešaj ju s trochu octom a potom pridaj.) Usilovne to miešaj, asi 4 minúty – na jemnom ohni, aby nepriháralo. Teraz k tomu pridaj mäso a zase miešaj, kým mäso neodmäkne, neuvarí sa. Ak je zmes nadmieru hustá (obyčajne je), pridaj trochu vody, ale celá misa má byť hustá šťava. Podľa chuti, pridaj soľ. *Keď si to robíme doma, tak na stupni, kedy mäso odmäkne, pridáme aj paradajkový pretlak – hustý. Podáva sa buď s uvarenou ryžou, alebo rezancami. ======================
Jahňacie vindaloo. Suroviny: 0.5 kg. jahňaciny; Pol čajovej lyžičky štipľavej papriky; 8 zrniek „pepercorn“ (môže ho nahradiť čierne korenie); Pol lyžičky semiačok z granátového jabĺčka; štvrť lyžičky „cumin“ (Cuminum Cyminum) – vôňou sa podobá jemnej rasci. Vlasťou mu je stredozemie a zaraďuje sa ku rodu petržlenu. 2 lyžice turmeric-u, (Carcuma longa), východoindická korenina, čo sa využíva v kuchárstve, lebo všetko ofarbí do žlta a pridá výnimočne exotickú chuť; 4 strúčky cesnaku; 3 lyžice octu Asi 50 g. masti, oleja, masla; Soľ podľa chuti. Pracovný postup: Mäso posekáme na asi 2 cm. kocky. Všetky koreniny, príchute roztlčieme a pridáme i ocot a cesnak. Masť sa rozpustí na rajnici a pridá sa mäso a prisolíme. Varíme to v prichlopenej kaseróle, asi 2 hodiny, alebo kým mäso neodmäkne. Podáva sa s ryžou, alebo rezancami, ale naublíži ani žemlička. =================
Beef vindaloo – hovädzie vindaloo. Suroviny: 6 cibúľ; 100 g. masti, oleja, margarínu, masla... 2 lyžice curry prášku; 0.5 kg. „rump steak“ – „biela pečienka, mäso zo stehna; trochu octu a soli. Pracovný postup: Posekanú cibuľu usmažíme (s polovicou masti – asi 5 minút). Pridáme curry prášok a smažíme ďalších, asi 5 minút. Mäso posekáme na kocky (asi 2 cm.) a na druhej rajnici opečieme (so zvyškom masti). Pridáme to do zmesy. Pridáme teraz aj ocot, soľ a prichlopené varíme asi 2 hodiny. Keď je jedlo hotové, okrášlime ho uhorkamy, pokrájanými po dĺžke a po možnosti, pridáme aj olivky. Podáva sa s ryžou, rezancami.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com