Vindaloo (Vindalú) .
Len do prednedávna, pánmi Indie boli Briti a Portugálci a pravda, za tie roky „bačovania“ , do kuchyne si prijali aj hodne indických jedál. Konečne, veď kto im tam vyváral? Indovia.
Dnešní Briti, najmä Angličania, indické „Curry“ (kary) už chápu, ako svoje bežné jedlo. Náš guláš a rozličné paprikáše toľko nepoznajú, nuž lepšie im chutí curry a na jeho prípravu máme desiatky receptov. Naším chuťovým bunkám však lepšie zodpovedá „Vindaloo“, o ktorom koluje chýr, že ho vraj „vymysleli“, či na svoju chuť si ten curry adaptovali Portugalci v ich kolónii Goa.
Ináč, už či curry, alebo vindaloo, veľmi sa podobajú gulášu a ručím, že aj vám bude chutiť.
Aj v Austrálii je toto bežným jedlom a to nie len v indických reštaurácich, ale pripráva sa aj v domácnostiach. Konečne, nejeden Austrálan prišiel sem z Aglicka, alebo aj priamo z Indie, keď táto krajina získala samostatnosť. Kto okúsil život v kolóniach, ten si len tak ľahko nezvykne na Európu a preto tu máme aj veľký počet Holanďanov (prišli sem hlavne z Indonézie).
Teda, čo je vindaloo? Svojdruh indického guláša. Asi to bude najlepšie prirovnanie. Pripráva sa buď z hovädziny, slepačiny, jahňaciny, baraniny, ale asi najčastejšie tu máme svinské, prasacinu.
Svinské vindaloo:
Suroviny:
50 – 60 g. masti (oleja);
2 veľké cibule posekané na drobno
2 lyžice curry prášku (po možnosti vindaloo zmes – ktorá je trochu iná)
4 strúčky cesnaku – drobno posekané;
2 lyžice octu;
0.5 kg. mäsa posekaného na „gulášové kocky“, čiže asi 2 cm. ;
Soľ podľa chuti.
*Keď si toto robíme doma, tak ku surovinám pridáme aj paradajkový pretlak, čo hneď tú chuť aj „scivilizuje“ podľa naších buniek. To vraj, ako prví, vyskúšali práve Portugalci a táto variácia si neskoršie prerazila cestu aj ku indickým Sikhom.
Pracovný postup:
Na rajnici rozpusť masť (olej) a prismaž cibuľku a cesnak – kým cibuľka nezačne meniť farbu. Do tohoto pridaj curry prášok a ocot. (Ak sa používa vindaloo zmes, vymiešaj ju s trochu octom a potom pridaj.) Usilovne to miešaj, asi 4 minúty – na jemnom ohni, aby nepriháralo. Teraz k tomu pridaj mäso a zase miešaj, kým mäso neodmäkne, neuvarí sa. Ak je zmes nadmieru hustá (obyčajne je), pridaj trochu vody, ale celá misa má byť hustá šťava. Podľa chuti, pridaj soľ.
*Keď si to robíme doma, tak na stupni, kedy mäso odmäkne, pridáme aj paradajkový pretlak – hustý.
Podáva sa buď s uvarenou ryžou, alebo rezancami.
======================
Jahňacie vindaloo.
Suroviny:
0.5 kg. jahňaciny;
Pol čajovej lyžičky štipľavej papriky;
8 zrniek „pepercorn“ (môže ho nahradiť čierne korenie);
Pol lyžičky semiačok z granátového jabĺčka;
štvrť lyžičky „cumin“ (Cuminum Cyminum) – vôňou sa podobá jemnej rasci. Vlasťou mu je stredozemie a zaraďuje sa ku rodu petržlenu.
2 lyžice turmeric-u, (Carcuma longa), východoindická korenina, čo sa využíva v kuchárstve, lebo všetko ofarbí do žlta a pridá výnimočne exotickú chuť;
4 strúčky cesnaku;
3 lyžice octu
Asi 50 g. masti, oleja, masla;
Soľ podľa chuti.
Pracovný postup:
Mäso posekáme na asi 2 cm. kocky. Všetky koreniny, príchute roztlčieme a pridáme i ocot a cesnak. Masť sa rozpustí na rajnici a pridá sa mäso a prisolíme. Varíme to v prichlopenej kaseróle, asi 2 hodiny, alebo kým mäso neodmäkne.
Podáva sa s ryžou, alebo rezancami, ale naublíži ani žemlička.
=================
Beef vindaloo – hovädzie vindaloo.
Suroviny:
6 cibúľ;
100 g. masti, oleja, margarínu, masla...
2 lyžice curry prášku;
0.5 kg. „rump steak“ – „biela pečienka, mäso zo stehna;
trochu octu a soli.
Pracovný postup:
Posekanú cibuľu usmažíme (s polovicou masti – asi 5 minút). Pridáme curry prášok a smažíme ďalších, asi 5 minút. Mäso posekáme na kocky (asi 2 cm.) a na druhej rajnici opečieme (so zvyškom masti). Pridáme to do zmesy. Pridáme teraz aj ocot, soľ a prichlopené varíme asi 2 hodiny. Keď je jedlo hotové, okrášlime ho uhorkamy, pokrájanými po dĺžke a po možnosti, pridáme aj olivky. Podáva sa s ryžou, rezancami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára