Beef (hovädzie) Wellington.
Aj tento recept môžeme pokladať za exotický. Okrem mena, nema nič spoločného s britským generálom a ministerským predsedom (1828 – 1830), ktorý bojoval proti Napoleonovi pri Waterloo, ale sa tu jedná o hlavné mesto Nového Zealandu (a na podiv, aj v tomto meste máme niekoľko slovenských rodín).
Suroviny:
1 kg. hovädzie filé (sviečkové);
125 g. masla;
125 g. húb;
1 cibuľa;
500 g. lístkového cesta ;
1 žĺtok;
soľ, korenie...a trochu „mixed herbs“ ( V obchodoch ju bežne dostať (je to zmes : dehydrovaný petržlen, materina dúška, majorán...., ale tu úplne vyhovuje lyžička „Vegety“).
Pracovný postup:
Asi 30 g. masla použi na „omastenie“ mäsa, ktoré potom vložíš do rúry, na asi 20 – 25 minút, kým mäso nedostane krásnu hnedú farbu – farbu pripečeného. Vyber ho a nechaj vychladnúť.
Pokrájaj cibuľu (jemne) a pokrájaj huby. Na rajnicu daj ďalších 30 g. masla a pripraž, „rozpusť“ cibuľku a huby. Nechaj to vychladnúť.
Ochladnuté mäso zase potri maslom a ochladnutú zeleninu polož na mäso.
Polož mäso na lístkové cesto (niekoľko kôr – asi 3 mm. hrúbka) a zabaľ ho do tej kôry. Prelož to na plech (ťapšu), pekáč a vlož do rúry zohriatej na asi 220°C. Po 15 – 20. minútach zníž temperatúru na asi 200°C a nechaj to tam ešte nejakých 12 – 15 min. alebo kým kôra nedostane peknú hnedú farbu.
Pridaj šálku „stocku“ (vývaru) a ďalej to peč v rúre (kým tá tekutina nezhustne).
Vyber mäso a pokrájaj ho. Polej ho so zvyškom šťavy z pekáča a podávaj ho so zeleninou, ako uvarenou mrkvou, brokolicou... možno aj uvareným karfiolom.....
Seasoned Steak Wellington – „dozretý“ (marinovaný) rezeň Wellington.
Suroviny:
4 rezne (steak-y), kde sa môžeme rozhodnúť pre rezen zo sviečkovice, z krku...;
Dve závinové kôry, ešte lepšie je lístkové cesto;
trochu horčice;
trochu paradajkového „chutney“;
2 lyžičky omrviniek;
1 menšia cibuľa;
1 lyžička „mixed herbs“ (nahradí to „Vegeta“);
štipku oregano;
1 lyžica masla;
soľ a korenie (podľa chuti);
Jedno rozšľahané vajce.
Pracovný postup:
Na pekáči rozpusť maslo a polož na to rezeň (steak), kým nezačervenie na oboch stranách.. Vyber ho a nechaj ho trochu schladnúť.
Rozlož si kôru, ktorú si potrel s trochu horčice a „chutney“. S týmto potrieš aj rezeň, ktorý položíš na kôru. Na rezeň položíš trochu cibule, posypeš ho s trochu omrvinkamy a trochu „Vegetou“. Zabaľ ho. „Balík“ si potri s vyšľahaným vajíčkom, posypeš s trochu „Vegetou“ a vložíš do rúry na asi 20 – 25 minút.
Podáva sa so zeleninou, ako kolieskami mrkvy, zucchiny (narezané po dĺžke), alebo aj mladou fazuľou... a pod.
......................................................varil J.Kulík
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára