21 marca 2009

Krajania

„Putovanie za krajanmi ...“

je názov knihy autora PhDr.Milana Vároša (šéfredaktora), ktorú v 1995. roku vydala spoločnosť Euroskop, pri príležitosti 45. výročia vzniku týždenníka „Život“.

Minulý príspevok na „Kruhoch“, kde sme písali o vyblednutých fotkách a dokumentoch krajanov, čo sa vydali za „Veľkú mláku“, zaujal naších návštevníkov. Dnes vám prinášame úryvky z knihy „Putovanie za krajanmi“, ktorú si možno budete môcť zohnať. Je zaujímavá, plná fotiek a reportáži o krajanoch roztrúsených po celom svete. Údajne, tieto reportáže boli už zverejňované aj na stránkach týždenníka „Život“, nuž možné je, že sa niekto s nimi aj stretol.

clip_image001       Čo si tam najdete? Dospolu až 39 bohate ilustrovaných článkov o nás, ktorí žijeme v zahraničí. Všade po svete a slúžime len dobrému menu Slováka, Slovenska, lebo predsa, ak sa niekto z nás aj nenarodil na Slovensku, predsa odtiaľ sú mu rodičia, starí rodičia, predkovia... a takých je hodne. Všetkých spomenúť tu ani nemôžeme, lebo významných Slovákov je veľa a to nie len v tejto knihe, ale ešte viacej je takých, čo z tejto publikácie vyostali.

clip_image003

Počuli ste za generála Jána Ambruša? Počuli ste za John L. Mica, republikánskeho kongresmana pre štát Florida? Plukovníka Belu Rohála? Posledného zo slávneho grófskeho rodu, Juraja Csákyho? Maliara Adolfa Bencu? Profesora a spisovateľa ( s 12. čestnými doktorátmi), Michaela Nováka, vnukovi slovenských prisťahovalcov do U.S.A? Počuli ste o budhistickom mníchovi na Tchaj-wane, košičanovi ing. Miroslavovi Bakošovi? Počuli ste o generálovi JUDr. Samuelovi Korbelovi (z časti aj petrovskom rodákovi)? No, všetkých spomenúť nejde. Článok bude dlhý, avšak, zohnať si knihu, asi vám vyjde.

clip_image005

S. Korbel, posledný vtedy živý povstalecký generál. (Dnes je aj on už vo večnosti.)

clip_image007Gen. JUDr. S. Korbel pochádza z významného rodu slovenských národovcov. Starý otec z matkinej strany bol známy národovec, svojho času učiteľ v Petrovci, neskoršie aj farár v Selenči, Karol Medvecký, brat spisovateľky Terézie Vansovej. Medveckého druhá sestra, Adela sa vydala najskôr za otca spisovateľa Jána Čajaka, ale keď ovdovela, vydala sa za zberateľa ľudových povestí Pavla Dobšinského. Tieto rodiny boli aj v príbuznosti s petrovským kňazom Jurajom Mrvom.

Foto:  Stoja: Milan Vároš a Ján Kulík. Fotil Dr. Ján Sirácky.

 

clip_image009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selenský ev. kňaz Karol Medvecký.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Spomeniem ešte zopár mien. Tých, čo sú v Austrálii, ako maliar Martin Kizúr, Jozef Belička (obchodník s opálmi), Ing. Michaela (Gejzu) Žifčáka, Dr. Heinricha Štefánika, prof. Martina Spitzera, avšak lista významných a úspešných Slovákov len v Austrálii sa tu nekončí. Na našom blogu si najdete reportáž aj o asi najväčšom slovenskom stavebnom podnikateľovi vo svete, Jánovi Belánimu, ale tu je ešte celý rad úspešných Slovákov, kým o naších priekopníkoch z rokov 1928 / 30 písal aj Dr. Pavel Hrtús – Jurina.

clip_image011Ku austrálskym Slovákom nepatria, no spomenúť ich musíme. Sú aj v knihe „Putovanie za krajanmi“. Tam je seržant americkej armády Michal Strank (na svetoznámej fotke dvíhania americkej vlajky na ostrove Iwo Jima je aj on ) a pravda. Nevyostal ani ďalší americký Slovák, Eugen A. Černan, kozmonaut. Nevyostal ani Ing. Stanislav Hlucháň, úspešný podnikateľ v Brazílii. Strieda sa portrét, za portrétom. Zaujímavé.

Viem, zhrešil som, možno som niekoho aj urazil, lebo nebol spomenutý, ale do krátkeho článku nemôžem všetkých zhrnúť. Sú však v spomínanej knihe. Ak o takéto niečo prejavíte zaujem, budem musieť kontaktovať p. M. Vároša a požiadať ho o povolenie publikovania.

* M. Vároš vydal aj ďalšie publikácie s národnostno-historickou tematikou, ako „Posledný let gen. Štefánika“ atď. Na Slovensku si to určite zoženiete.

** Koho zaujíma národná minulosť, tak môžem spomenúť aj knihu Dr. Michala Slávika (verejný notár v Trenčíne), „Slovenskí národovci do 30. októbra 1918“. Je to prevažne menoslov ľudí z každého slovenského mesta, dediny v Rakúsko-Uhorsku, čo svojho času boli zapojení do národného života, do „československých légií“ a najdete tam hodne zaujímavostí. Povedzme len menoslov petrovčanov, vyše jednej strany, je dlhší,a ko napr. menoslov Čaby, Bytče, Bánoviec, Lučenca, ba aj Košíc... atď.

*** Pre krajanov z bývalej Juhoslávie, ale aj širšie, „Slovenskí národovci...“ je zaujímavá kniha aj preto, že „našmatkajú“, odkiaľ ich rod pochádza. Striedajú sa tam priezviská a podľa ich frekvencie, nie je ťažko lokalizovať približný pôvod.

.....píše Ján Kulík

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com