……podľa receptu B. Kulíkovej
Suroviny:
1 šálka (250 ml.) rastlinný olej, ako napr. canola, peanat, slnečnica;
1,3 šálky (250 g.) silne pritisnutý hnedý cukor;
3 vajcia (60 g. veľkosť);
3 šálky (720 g.) postrúhanej mrkvy, čo predstavuje asi 6 stredných mrkiev;
1 šálka (120 g.) na hrubo posekané vlašské orechy;
2,5 šálky (375 g.) múku zmiešanú s prečivovým práškom (self raising);
0,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny;
2 čajové lyžičky zmiešanej príchute (škorica, ďumbier, muškátový oriešok, klinčeky – môžete pridať aj pimento a cassia);
Syrová poleva s citrónom:
30g. maslo;
80g. mäkký krémový syr (cream cheese);
1 Čajová lyžička postrúhanej citrónovej kôry;
1,5 šálky (240g.) práškový cukor (Icing sugar mixture);
Postup práce:
Zohrej rúru na „mierne teplú“, čo je asi 150 – 160 °C (neprekroč 180°C). Vymasť si hlbokú tortovú formu (asi 23 cm. diameter) a na dno si polož papier na pečenie, aby sa koláč neprichytil a ľahšie vyklopil.
Vyšľahaj spolu vajcia, cukor a olej do penista a stuhnutia. Primiešaj mrkvu, orechy. Pridaj dobre preosiatu múku zmiešanú s príchuťami a sódou bikararbónou.
Takto pripravenú zmes prelož do formy a vlož do rúry. Pečie sa asi 1,5 h. Počas pečenia dozeraj na koláč, aby neprihorel. Asi v polovici pečenia, môžete si ho prikryť s fóliou (alobalom).
Po upečení, koláč necháme vo forme ešte asi 5 – 10 min. Potom ho vyklopíme na sito (mriežky), aby vychladol. Už vychladnutý potrieme ho polevou, glazúrou, alebo len jednoducho posypeme ho práškovým vanilkovým cukrom.
Poleva / glazúra:
Vyšľahaj maslo so syrom. Pridaj postrúhanú citrónovú kôru. Postupne pridávaj práškový cukor a šľahaj ďalej, kým nedosiahneš hladkosť.
Polevou, glazúrou natrieme koláč a podávame ho.
1 komentár:
Ako sa robí jogurt?
Pani Božka, našla som jeden starodávny recept, neviem z ktorého roku, o tom ako sa robí jogurt pre domáce potreby.
Potrebujeme: 1 lit. mlieka, 2 lyžice kúpeného jogurtu alebo tabletku na prípravu jogurtu (čo je to?).
Pracovný postup: Prevarené mlieko ochladíme na teplotu, keď ho môžeme ochutnať bez pripálenia úst. Do takéhoto horúceho mlieka primiešame 2 lyžice kúpeného jogurtu, dobre rozmiešame a necháme 3 hodiny v teplej rúre. Potom nádobu dobre potrasieme, rozdelíme do malých pohárov a odložíme na chladné miesto...
Pripomeniem, že je recept prepísaný z nejakej sterej Kuchárky, a nachádza sa na strane 193. recept číslo 463, ale kniha nemá pargamieny takže neviem z ktorého roku je, ani kto je autorom.
Poprosila by som aby ste napísali ešte nejaké recepty, ako po domácky urobiť jogurt... Ďakujem.
So srdečným pozdravom... Violeta z Vojvodiny.
Zverejnenie komentára